Artikkelit

Mirkan ärtymyksen taustalta paljastui raudanpuute

Mirkaa painoi jatkuva väsymys ja kärttyisä olo. Verikokeissa kävi ilmi, etteivät pienten lasten äidin oireet johtuneet pelkästä kiireestä, vaan raudanpuutteesta.

37-vuotiaan Mirkan* olo oli ollut ärtynyt jo monta vuotta. Kahden alle kouluikäisen lapsen äidin arki oli jo pitkään ollut hulinaa, ja päivien poukkoileva tahti sai elämän tuntumaan hallitsemattomalta. Jatkuva väsymys painoi, ja pienetkin vastoinkäymiset saivat Mirkan raivon partaalle.

– Nukun aivan liian vähän. Kaipaan omaa aikaa, mutta sitä ei arjessa tunnu löytyvän kuin vasta myöhään illalla lasten jo nukkuessa. Ruuhkavuosien pyörteessä liikunnalle ei juuri jää aikaa, ja rakas ratsastusharrastuskin on ollut nyt tauolla. Olen ajatellut, että jatkuva kärttyisyys liittyy vain elämäntilanteeseeni – kuvittelin, että tältä ruuhkavuosien varmaan kuuluukin tuntua, Mirka kertoo.

Ystävän vinkistä Mirka kuitenkin päätti käydä laboratoriotutkimuksissa selvittämässä, voisiko veriarvoista selvitä selitys jatkuvalle väsymykselle.

Raudanpuute aiheuttaa voimattomuutta ja väsymystä

Mirka varasi ajan Terveystaloon laboratoriotutkimuksiin, jonne pääsee myös ilman lääkärin lähetettä. Hän valitsi Voimat vähissä -tutkimuspaketin, jossa verinäytteestä selvitetään muun muassa hemoglobiinin, elimistön rautavarastoa kuvaavan ferritiinin ja B12-vitamiinin arvot.

– Koska ihminen on kokonaisuus, kannattaa vointia kartoittaa useamman tutkimuksen paketteina. Verinäytteen yksittäinen arvo ei kerro kaikkea, mutta järkevinä kokonaisuuksina tutkittuna laboratoriotestit antavat laajan kuvan elimistön tilasta. Ne sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan. Kun on mitattu ja testattu, voidaan esimerkiksi alavireisyyden syitä sulkea pois ja miettiä, olisiko vaikka ravitsemuksessa petrattavaa. Jos taas veriarvoissa on jotain vinksallaan, osataan siihen tarttua, selventää johtava ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta.

Mirkan testituloksista paljastui alhainen ferritiiniarvo, häntä vaivasi raudanpuute. Tutkittuaan laboratoriotuloksiaan Terveystalon sovelluksessa Mirka tarttui puhelimeen. Terveystalon asiakaspalvelusta häntä opastettiin ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

– Kuulostaa ehkä hassulta, mutta olin hirveän helpottunut, kun näin, etteivät veriarvoni olleet kunnossa. Viimein sain selityksen huonolle ololleni! Olen synnytyksissäni menettänyt paljon verta, mikä myös lisää anemian riskiä. Olin pitkään miettinyt, mikä minua vaivaa, ja nyt tuntui, että tunnelin päässä alkoi taas näkyä valoa. Voin taas palautua omaksi ihanaksi itsekseni, Mirka nauraa.

Ferritiiniarvot nousuun ravitsemusterapeutin avulla

Mirka sai ravitsemusterapeutilta selkeät ohjeet rautapitoisten ruokien lisäämisestä lautaselleen. Muutaman kuukauden jälkeen muutos oli jo selvästi havaittavissa, ja koko perhe voi paremmin.

– Tuntuu, kuin olisin aivan uusi ihminen! Yöunet jäävät edelleen helposti liian lyhyiksi, mutta tuntuu, että energiaa on enemmän kuin ennen ja jaksan pitkäpinnaisemmin myös lasten mekastusta, iloitsee Mirka.

Tieto omasta voinnista ei koskaan mene hukkaan – vaikka verikokeissa ei löytyisikään mitään huolestuttavaa, voi laboratoriotutkimus helpottaa huolta hyvinvoinnista. Säännöllisestä seurannasta voi saada hyödyllistä näkökulmaa vointiinsa varsinkin, jos tulosten perusteella lähdetään tekemään muutoksia arkeen.

– Esimerkiksi ruokavaliota muuttaessa, kolesterolia vähentäessä tai vireystasoa kehitettäessä on järkevää seurata, mitä omilla toimillaan saa aikaan. Veriarvojen kehitys ei näy ulospäin, joten niiden seuraaminen voi tuoda motivaatiota muutoksen ylläpitämiseen, toteaa ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Mirkakin on seurannut rauta-arvojaan yhdessä ravitsemusterapeuttinsa kanssa:

– Odotan aina labratuloksia innolla: on ollut mahtavaa nähdä, miten matalalla olleet arvot ovat lähteneet kohoamaan. Olen tosi onnellinen, että vaivani selvisivät. Toivoisin ainoastaan, että olisin keksinyt tulla tutkimuksiin aikaisemmin!

*Mirka ei esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.

Siirry verkkokauppaan ja osta lahjakortti tutkimuspakettiin

Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.