Artikkelit

Mirkan ärtymyksen taustalta paljastui raudanpuute

Naisen terveys, Miehen terveys, Liikkujan terveys

Mirkaa painoi jatkuva voimattomuus ja kärttyisä olo. Verikokeissa kävi ilmi, etteivät pienten lasten äidin oireet johtuneet pelkästä kiireestä, vaan raudanpuutteesta.

37-vuotiaan Mirkan olo oli ollut ärtynyt jo monta vuotta. Kahden alle kouluikäisen lapsen äidin arki oli jo pitkään ollut hulinaa, ja päivien poukkoileva tahti sai elämän tuntumaan hallitsemattomalta. Jatkuva väsymys painoi, ja pienetkin vastoinkäymiset saivat Mirkan raivon partaalle.

- Nukun aivan liian vähän. Kaipaan omaa aikaa, mutta sitä ei arjessa tunnu löytyvän kuin vasta myöhään illalla lasten jo nukkuessa. Ruuhkavuosien pyörteessä liikunnalle ei juuri jää aikaa, ja rakas ratsastusharrastuskin on ollut nyt tauolla. Olen ajatellut, että jatkuva kärttyisyys liittyy vain elämäntilanteeseeni – kuvittelin, että tältä ruuhkavuosien varmaan kuuluukin tuntua, Mirka kertoo.

Ystävän vinkistä Mirka kuitenkin päätti käydä laboratoriotutkimuksissa selvittämässä, voisiko veriarvoista selvitä selitys jatkuvalle väsymykselle.

Voimattomuutta ja väsymystä

Mirka varasi ajan Terveystaloon laboratoriotutkimuksiin, jonne pääsee myös ilman lääkärin lähetettä. Hän valitsi Voimat vähissä -nimisen tutkimuspaketin, jossa verinäytteestä selvitetään muun muassa hemoglobiinin, elimistön rautavarastoa kuvaavan ferritiinin ja B12-vitamiinin tila.

- Koska ihminen on kokonaisuus, kannattaa vointia kartoittaa useamman tutkimuksen paketteina. Verinäytteen yksittäinen arvo ei kerro kaikkea, mutta järkevinä kokonaisuuksina tutkittuna laboratoriotestit antavat laajan kuvan elimistön tilasta. Ne sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan. Kun on mitattu ja testattu, voidaan esimerkiksi alavireisyyden syitä sulkea pois ja miettiä, olisiko vaikka ravitsemuksessa jotain muutettavaa. Jos taas veriarvoissa on jotain vinksallaan, osataan siihen tarttua, selventää ravitsemusterapeutti Mikko Rinta Terveystalosta.

Mirkan testituloksista paljastui alhainen ferritiini, häntä vaivasi raudanpuute. Oma Terveys -palvelussa tietoja tutkittuaan Mirka tarttui puhelimeen. Terveystalon asiakaspalvelusta häntä opastettiin ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

- Kuulostaa ehkä hassulta, mutta olin hirveän helpottunut, kun näin, etteivät veriarvoni olleet kunnossa. Viimein sain selityksen huonolle ololleni! Olen synnytyksissäni menettänyt paljon verta, mikä myös lisää anemian riskiä. Olin pitkään miettinyt, mikä minua vaivaa, ja nyt tuntui, että tunnelin päässä alkoi taas näkyä valoa. Voin taas palautua omaksi ihanaksi itsekseni, Mirka nauraa.

Ei enää huolta hyvinvoinnista

Mirka sai ravitsemusterapeutilta selkeät ohjeet rautapitoisten ruokien lisäämisestä lautaselleen . Muutaman kuukauden jälkeen muutos oli jo selvästi havaittavissa, ja koko perhe voi paremmin.

- Tuntuu, kuin olisin aivan uusi ihminen! Yöunet jäävät edelleen helposti liian lyhyiksi, mutta tuntuu, että energiaa on enemmän kuin ennen ja jaksan pitkäpinnaisemmin myös lasten mekastusta, iloitsee Mirka.

Tieto omasta voinnista ei koskaan mene hukkaan – vaikka verikokeissa ei löytyisikään mitään huolestuttavaa, voi laboratoriotutkimus helpottaa huolta hyvinvoinnista. Säännöllisestä seurannasta voi saada hyödyllistä näkökulmaa vointiinsa varsinkin, jos tulosten perusteella lähdetään tekemään muutoksia arkeen.

- Esimerkiksi ruokavaliota muuttaessa, kolesterolia vähentäessä tai vireystasoa kehitettäessä on järkevää seurata, mitä omilla toimillaan saa aikaan. Veriarvojen kehitys ei näy ulospäin, joten niiden seuraaminen voi tuoda motivaatiota muutoksen ylläpitämiseen, toteaa Mikko Rinta.

Mirkakin on seurannut rauta-arvojaan yhdessä ravitsemusterapeuttinsa kanssa:

- Odotan aina laboratoriotuloksia innolla: on ollut mahtavaa nähdä, miten matalalla olleet arvot ovat lähteneet kohoamaan. Olen tosi onnellinen, että vaivani selvisivät. Toivoisin ainoastaan, että olisin keksinyt tulla tutkimuksiin aikaisemmin!

Katso etu ja varaa aika laboratoriotutkimuksiin

Muita aiheeseen liittyviä

Keho kuivuu helteellä
22.7.2019 Lapsen terveys

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä – siksi nesteytyksestä on silloin erityisen tärkeä huolehtia. Kuinka selviytyä kesäkuumalla ja kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Nauru pidentää ikää?
17.7.2019 Naisen terveys

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.