Artikkelit

Miksi terveyttään kannattaa seurata?

Säännöllinen terveyden seuraaminen ja hyvinvointia tukevat valinnat pitävät elämänlaadun hyvänä myös eläkkeellä. Ikääntyessä monien sairauksien riski kasvaa, mutta esimerkiksi muistin heikkeneminen ei kuulu ikään vaan vaatii aina tutkimuksia.

Kartoittamalla terveydentila säännöllisesti voidaan ikääntyvän ihmisen terveysriskeihin puuttua riittävän ajoissa.

Ikääntyvälle tärkeitä laboratoriokokeita ovat perusverenkuva, verensokeri, munuais- ja maksakoe sekä kolesteroliarvot. Myös verenpaine, pulssi, pituus, paino ja vyötärönympärys on hyvä mitata säännöllisesti.

Laboratoriotulosten perusteella terveydenhoitaja pystyy antamaan suosituksia liikuntaan, ruokavalioon ja muihin elämäntapamuutoksiin ja tarvittaessa ohjaamaan jatkotutkimuksiin lääkärin tai muun asiantuntijan vastaanotolle.

Muistisairauden riski nousee iän myötä

Elämäntapojen lisäksi pitäisi huomioida psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ja sosiaaliset suhteet. Yleisimpiä vaivoja, joiden riski kasvaa iän myötä ovat tavanomaiset kansansairaudet, kuten diabetes ja sydänsairaudet, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä eri lääkkeiden aiheuttamat oireet. Myös muistisairauden riski nousee, mitä vanhemmaksi tulee.

– Yleinen harhakäsitys on, että ikääntymiseen kuuluu muistitoimintojen heikkeneminen. Muisti ja uudenoppimiskyky hidastuvat, mutta säilyvät iästä huolimatta. Muistin heikkeneminen kertoo aina sairaudesta, kertoo geriatri Mariko Teramura-Grönblad.

Liian aikaisin tehtyä muistitutkimusta ei ole olemassa.

– Mitä aikaisemmin saadaan diagnoosi ja oikea lääkitys aloitettua, sitä parempi hoitotulos saavutetaan. Myös omaisten rooli muistisairauksien havaitsemisessa on suuri.

Parasta ennaltaehkäisyä iän tuomiin vaivoihin ovat oikeanlainen ravitsemus, liikunta, sosiaaliset suhteet, aivojumppa ja harrasteet.

– Vanhetessa aineenvaihdunta muuttuu, jolloin proteiinipitoisen ruokavalion ja riittävän liikunnan merkitys kasvaa. D-vitamiinin ja kalsiumin saanti on tärkeää. Iästä ja kunnosta riippuu, millaista liikuntaa tulisi harrastaa. Esimerkiksi tanssi on todella hyvä sosiaalinen liikuntamuoto, joka kehittää lihasmuistia ja pitää mielen virkeänä.

Varaa aika yleislääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Liikunta ja ihmissuhteet suojaavat muistisairauksilta
Seniorin terveys

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Liikunnalla ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen rooli muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Aktiivinen elämäntapa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen suojaavat sairastumiselta, ja säännöllisellä liikunnalla voidaan jopa kasvattaa muistirakenteita.

Moni ikäihminen juo liian vähän vettä – pitkittynyt nestehukka voi heikentää puolustuskykyä
Seniorin terveys

Janontunne heikkenee iän myötä. Riittämätön nesteytys voi heikentää ikääntyneen terveyttä monin tavoin.

Liike on lääkettä – seniori, älä jämähdä paikoillesi!
Seniorin terveys

Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää, mutta liike ei saisi loppua liikkumisrajoitustenkaan keskellä.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.