Artikkelit

Miksi näkö voi huonontua raskauden aikana?

Raskauden ja imetyksen mukanaan tuomat hormonimuutokset voivat vaikuttaa näkökykyyn. Silmälaseja ei kuitenkaan kannata sännätä uusimaan heti, sillä vaikutus ei yleensä ole pysyvä.

– Raskaus voi vaikuttaa näkökykyyn monella tavalla, mutta pääsääntöisesti muutoksia ilmenee taittovoimassa, kertoo silmätautien erikoisalajohtajamme Matti Seppänen.

Muutokset näössä selittyvät nesteen kertymisellä elimistöön.

– Raskauden ja imetyksen aikana nestettä kertyy muun muassa hormonaalisista syistä tavallista enemmän. Tällöin myös silmän sarveiskalvon ja linssin eli mykiön paksuus kasvaa tilapäisesti, Seppänen kertoo.

Tavallisesti ilmiö muuttaa taittovoimaa miinustaittoisuuden suuntaan, minkä huomaa selkeimmin kaukonäön heikkenemisenä. Lähinäkö pysyy hyvänä, mutta television tekstitykset muuttuvat epäselviksi tai opetuksen seuraaminen luentosalin perältä käy aiempaa työläämmäksi. Muutokset ovat yksilöllisiä, sillä niihin vaikuttaa myös omien silmien lähtötilanne.

– Muutos korjaantuu entiselleen yleensä muutamien viikkojen kuluessa raskauden tai imetyksen päättymisestä. Siksi yleinen suositus on, ettei silmälaseja pääsääntöisesti kannata tässä välissä ryhtyä uusimaan.

Silmän sarveiskalvon muodon muuttuessa myös aiemmin hyvin istuneiden piilolinssien käyttö voi muuttua epämukavaksi. Tällöin apu voi löytyä kosteuttavista säilöntäaineettomista silmätipoista. Silmien kuivuminen on yleistä odottavilla naisilla, sillä raskaus muuttaa kyynelnesteen koostumusta vähentäen sen uloimman, öljymäisen kerroksen eritystä. Raskaus näkyy kasvoissa myös siten, että silmäluomen iho voi tummua.

Jos taustalla on jokin perussairaus, kannattaa silmät tarkistuttaa raskauden aikanakin. Esimerkiksi diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairaus retinopatia voi pahentua raskauden tai synnytyksen aikana. Raskausdiabeetikkoja riski ei kuitenkaan koske, sillä heillä verensokeri koholla vain rajatun ajan.

Milloin kävit viimeksi silmälääkärillä?

Moni aktivoituu tarkistuttamaan silmänsä vasta sitten, kun heikentynyt näkö jo haittaa arkea. Muutoksia ei kuitenkaan aina itse huomaa, joten silmät olisi hyvä käydä tarkistuttamassa säännöllisesti. Silmälääkärillä käynti on suositeltavaa ainakin kaikille 40 vuotta täyttäneille, minkä jälkeen silmät on hyvä tarkistaa kolmen vuoden välein. Tarvittaessa asiakkaalle tehdään hoitosuunnitelma tiheämmistä tarkastuksista.

– Kaukonäön heikentymisen huomaa esimerkiksi siten, että lukeminen muuttuu hankalaksi. Omat silmät olisi hyvä välillä testata itsekin erikseen peittämällä kumpikin silmä yksi kerrallaan. Siten huomaa helpommin, jos toisen silmän näkö on huonontunut. Silmät kannattaa tarkistuttaa silmälääkärillä, mikäli huomaa muutoksia omassa näössä, Seppänen neuvoo.

Varaa aika silmälääkärille

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Nainen, tunne terveytesi!
Naisen terveys

Erilaiset gynekologiset oireilut ovat toisinaan osa naisen elämää. Gynekologisten vaivojen kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.