Artikkelit

Miksi mieli sairastuu? Taustalla on harvoin vain yksi syy

Nyky-yhteiskunnassa jyllää useampia ilmiöitä, jotka vaikuttavat mielenpahoinvoinnin yleistymiseen, kertoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet Suomessa kuten muuallakin maailmassa. Terveystalon johtavan psykologi Tuija Turunen kertoo, millaisia asioita globaalin ilmiön taustalta löytyy:

Hektinen työelämä ahdistaa – leppoisalla kahvitauolla on iso merkitys

Työelämämme on aiempaa epävarmempaa, hektisempää ja suorituskeskeisempää, mikä on yksi syy ahdistuneisuushäiriöiden ja niistä aiheutuvien pitkien sairauspoissaolojen lisääntymiseen. Joudumme kilpailemaan niin opiskelu- kuin työpaikoistakin, ja vaatimustasot ovat nousseet. Mieli joutuu koville, jos tuntee jatkuvaa riittämättömyyttä.

Tietotyö kuormittaa aivojamme eri tavalla kuin ennen. Kiireisen arjen keskellä mieli ja keho eivät välttämättä ehdi palautua. Leppoisalla kahvitauolla tai vaikkapa korttelin kiertämisellä kesken kiireisen päivän saattaa olla yllättävän iso merkitys mielen hyvinvoinnille.

Lue myös: Ahdistuneisuushäiriöt ovat kasvaneet merkittävästi 

Mieli uupuu, kun perusturvallisuus järkkyy

Työelämä on aiempaa epävarmempaa, ja esimerkiksi pätkätyöt ja projektiluontoinen tekeminen ovat lisääntyneet. Kun oppii venymään ja vaatimaan itseltä paljon, ei välttämättä huomaa, että kuormittuu. Yt-neuvottelukierteiden aiheuttama jatkuva pelko työpaikan menettämisestä uhkaa perusturvallisuutta, mikä horjuttaa mieltä.

Sinnittelemme hammasta purren vaikka läpi harmaan kiven selviytyäksemme. Uupumuksen tai masennukset oireet nousevat usein pintaan vasta, kun pahin on ohi. Näin käy usein esimerkiksi kriisien tai surun keskellä, mutta yhtä lailla esimerkiksi yt-prosessin tai lamakauden jälkeen. Tästä johtuen mielenpahoinvointi kasvaa usein nousukaudella, vaikka kaiken pitäisi olla jo hyvin.

Lue myös: Kehomme kertoo ylikuormasta – tunnista omat hälytysmerkkisi

Aivomme jämähtivät kivikaudelle

Mieltämme stressaa ja kuormittaa myös se, että olemme nykyään tavoitettavissa kellon ympäri usean eri kanavan kautta. Pitää muistaa, että teknologia on kehittynyt huomattavasti nopeammin kuin aivomme, jotka reagoivat kuormitukseen ja uhkaan täysin samalla tavalla kuin kivikaudella. Ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriössä on usein läsnä hyvin voimakas biologinen kuolemanpelko tai yleisesti tunne siitä, että jotain pahaa tapahtuu. Se on kehomme tapa hälyttää ylikuormasta.

Jos digitalisoitunut yhteiskunta on osaltaan kasvattanut mielenpahoinvointia, on siitä tulevaisuudessa entistä enemmän myös apua. Meillä Terveystalossakin on jo kokemusta, että uudet digitaaliset palvelut madaltavat kynnystä ja helpottavat avun hakemista. Mielenterveyttä voi aina tukea ja hoitaa.


Kenelle tahansa voi tapahtua milloin tahansa mitä tahansa, mikä kuormittaa mieltä ja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mieli kaipaa hoivaa ja huolenpitoa erityisesti silloin, kun elämä koettelee.

Varaa aika psykologille

Varaa aika psykoterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan
Lapsen terveys

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.