Artikkelit

Miksi mieli sairastuu? Taustalla on harvoin vain yksi syy

Naisen terveys, Miehen terveys, Työhyvinvointi

Nyky-yhteiskunnassa jyllää useampia ilmiöitä, jotka vaikuttavat mielenpahoinvoinnin yleistymiseen, kertoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet Suomessa kuten muuallakin maailmassa. Terveystalon johtavan psykologi Tuija Turunen kertoo, millaisia asioita globaalin ilmiön taustalta löytyy:

Hektinen työelämä ahdistaa – leppoisalla kahvitauolla on iso merkitys

Työelämämme on aiempaa epävarmempaa, hektisempää ja suorituskeskeisempää, mikä on yksi syy ahdistuneisuushäiriöiden ja niistä aiheutuvien pitkien sairauspoissaolojen lisääntymiseen. Joudumme kilpailemaan niin opiskelu- kuin työpaikoistakin, ja vaatimustasot ovat nousseet. Mieli joutuu koville, jos tuntee jatkuvaa riittämättömyyttä.

Tietotyö kuormittaa aivojamme eri tavalla kuin ennen. Kiireisen arjen keskellä mieli ja keho eivät välttämättä ehdi palautua. Leppoisalla kahvitauolla tai vaikkapa korttelin kiertämisellä kesken kiireisen päivän saattaa olla yllättävän iso merkitys mielen hyvinvoinnille.

Lue myös: Ahdistuneisuushäiriöt ovat kasvaneet merkittävästi 

Mieli uupuu, kun perusturvallisuus järkkyy

Työelämä on aiempaa epävarmempaa, ja esimerkiksi pätkätyöt ja projektiluontoinen tekeminen ovat lisääntyneet. Kun oppii venymään ja vaatimaan itseltä paljon, ei välttämättä huomaa, että kuormittuu. Yt-neuvottelukierteiden aiheuttama jatkuva pelko työpaikan menettämisestä uhkaa perusturvallisuutta, mikä horjuttaa mieltä.

Sinnittelemme hammasta purren vaikka läpi harmaan kiven selviytyäksemme. Uupumuksen tai masennukset oireet nousevat usein pintaan vasta, kun pahin on ohi. Näin käy usein esimerkiksi kriisien tai surun keskellä, mutta yhtä lailla esimerkiksi yt-prosessin tai lamakauden jälkeen. Tästä johtuen mielenpahoinvointi kasvaa usein nousukaudella, vaikka kaiken pitäisi olla jo hyvin.

Lue myös: Kehomme kertoo ylikuormasta – tunnista omat hälytysmerkkisi

Aivomme jämähtivät kivikaudelle

Mieltämme stressaa ja kuormittaa myös se, että olemme nykyään tavoitettavissa kellon ympäri usean eri kanavan kautta. Pitää muistaa, että teknologia on kehittynyt huomattavasti nopeammin kuin aivomme, jotka reagoivat kuormitukseen ja uhkaan täysin samalla tavalla kuin kivikaudella. Ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriössä on usein läsnä hyvin voimakas biologinen kuolemanpelko tai yleisesti tunne siitä, että jotain pahaa tapahtuu. Se on kehomme tapa hälyttää ylikuormasta.

Jos digitalisoitunut yhteiskunta on osaltaan kasvattanut mielenpahoinvointia, on siitä tulevaisuudessa entistä enemmän myös apua. Meillä Terveystalossakin on jo kokemusta, että uudet digitaaliset palvelut madaltavat kynnystä ja helpottavat avun hakemista. Mielenterveyttä voi aina tukea ja hoitaa.


Kenelle tahansa voi tapahtua milloin tahansa mitä tahansa, mikä kuormittaa mieltä ja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mieli kaipaa hoivaa ja huolenpitoa erityisesti silloin, kun elämä koettelee.

Varaa aika psykologille

Varaa aika psykoterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.