Artikkelit

Mikä tuo miehen lääkäriin?

Terveystalo selvitti miesten yleisimmät lääkärikäyntien syyt. Alle nelikymppisillä kärkisijoilla ovat polvivammat ja selkäkipu, mutta korkea verenpaine yleistyy jo 40 vuotta täyttäneillä.

Terveystalon potilastietorekisterin* mukaan suomalaisten miesten yleisimpiä lääkärikäynnin syitä ovat alaselkäkivut, olkapääkivut ja polvivammat, kun jätetään huomiotta eniten lääkärikäyntejä aiheuttavat flunssat. Parikymppisillä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen yleisyyteen vaikuttaa vielä kehon kasvukauden päättyminen, kun taas yli kolmekymppisillä miehillä vammojen takana on usein urheilu.

– 20 ikävuoden tienoilla kasvukausi on edelleen elimistön tuoreessa muistissa, mutta kudosten kypsyminen ja lihasten vahvistuminen seuraavat kasvukautta jälkijunassa. Tällöin tulee helposti lihas- ja nivelkipuja, jotka näkyvät erityisesti selkävaivoina, kertoo ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio Terveystalosta.

– 30–39-vuotiaissa taas korostuvat entiset kilpaurheilijat ja aktiiviliikkujat, jotka vuosien tauon jälkeen palaavat tutun lajin pariin. Nuoruudessa opitut motoriset ja hermostolliset taidot ovat säilyneet muistissa, mutta keho on heikentynyt, jolloin paikat menevät rikki helpommin kuin nuoruudessa. Toisaalta joukossa on myös myöhemmällä iällä urheiluharrastuksesta innostuneita, jotka ahnehtivat helposti liian suuria harjoitusmääriä tai -vastuksia, mikä altistaa rasitusvammoille, Kallio kertoo.

Vain joka kymmenes mies syö kasviksia suositusten mukaan

Korkea verenpaine nousee 40–49-vuotiailla miehillä kolmanneksi yleisimmäksi lääkärikäynnin syyksi flunssan ja alaselkäkivun jälkeen. Sama kehitys jatkuu myös myöhemmissä ikäluokissa, ja yli 60-vuotiailla miehillä verenpainetauti on jo yleisin syy käydä lääkärissä. Taustalla vaikuttavat elimistön toimintakyvyn hidastuminen ja terveyttä heikentävät elämäntavat.

– Vaivojen syynä voidaan nähdä esimerkiksi liikunnan määrän väheneminen, lisääntynyt stressi ja kasvanut mukavuudenhalu. Miehistä vain joka kymmenes syö suositusten mukaisen määrän kasviksia ja hedelmiä, kun taas naisista vastaava luku on joka viides. Miehet myös tupakoivat naisia enemmän ja ovat hieman useammin ylipainoisia, kuvaa sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Juhani Sneck Terveystalosta.

Terveystalon potilastietorekisterin mukaan naisilla verenpaineongelmat alkavat yleistyä 10 vuotta miehiä myöhemmin.

– Yksi syy saattaa olla estrogeenin eritys, josta naiset saavat suojaa. Tämä voisi olla yhtenä selittävänä tekijänä kaiken kaikkiaan miesten sydänsairauksien esiintyvyyteen naisia yleisemmin, Sneck sanoo.

Ikä altistaa nivelten kulumiselle

Vuosien karttuminen näkyy myös tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. 50–59-vuotiailla polven nivelrikko nousee yleisimpien lääkärikäyntien syiden joukkoon alaselkävaivojen sekä olkapää- ja hartiavaivojen rinnalle.

– Geneettiset tekijät voivat altistaa aikaiselle nivelrikolle. Iän myötä rustot alkavat rapistua ja niveliin muodostuu ennenaikaista kulumaa. Lisäksi vanhat korjatut ja kuntoutetut vammat alkavat usein oireilla uudelleen. Tämä vammaprofiili liittyy tyypillisesti pallopeleihin, joissa on enemmän mies- kuin naisharrastajia, sanoo Kallio.

– Selkävaivojen yleisyyteen vaikuttaa puolestaan se, että ikääntyessä nikamien välilevyjen nestepitoisuus kuivuu ja nikamien väli madaltuu, jolloin rakenteet saattavat herkemmin joutua puristuksiin. Tämä johtaa helposti selkävaivoihin. Hyvä lihaskunto ja säännöllinen liikunta toimivat parhaina apukeinoina, Kallio jatkaa.

Kallio ja Sneck kiteyttävätkin, että parhaiten suomalainen mies pitäisi terveydestään huolta aktiivisella arjella, terveydentilaan ja kuntotasoon sopivalla liikunnalla ja lihaskunnon ylläpidolla, terveellisemmällä ruokavaliolla sekä tupakoimattomuudella.

Suomalaisten miesten yleisimmät syyt hakeutua lääkäriin ikäkausittain*:

18–29-vuotiaat:

 1. Flunssat
 2. Alaselkäkivut
 3. Polvivammat
 4. Ahdistuneisuushäiriöt
 5. Mahatauti

30–39-vuotiaat:

 1. Flunssat
 2. Alaselkäkipu
 3. Ahdistuneisuushäiriöt
 4. Polvivaivat
 5. Olkapää- ja hartiavaivat

40–49-vuotiaat:

 1. Flunssat
 2. Alaselkäkipu
 3. Verenpainetauti
 4. Tenniskyynärpää
 5. Polvivaivat

50–59-vuotiaat:

 1. Alaselkäkipu
 2. Verenpainetauti
 3. Olkapää- ja hartiavaivat
 4. Polven nivelrikko
 5. Aikuistyypin diabetes

60–64-vuotiaat:

 1. Verenpainetauti
 2. Alaselkäkipu
 3. Olkapää- ja hartiavaivat
 4. Polven nivelrikko
 5. Aikuistyypin diabetes
 6. Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu

Yli 65-vuotiaat:

 1. Verenpainetauti
 2. Eturauhasen liikakasvu
 3. Aikuistyypin diabetes
 4. Eteisvärinä
 5. Selkäkipu

*Tiedot perustuvat Terveystalossa vuonna 2017 asioineen noin 1,2 miljoonan suomalaisen tietoihin. Terveystalon potilastietorekisteri on Suomen suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä, jossa on koottuna tietoa yli 3,6 miljoonan suomalaisen terveydestä.

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vatsa-aortan pullistumassa saattaa piillä välitön hengenvaara
Miehen terveys

Vatsa-aortan pullistuma on salakavala tauti, joka kehittyy pikkuhiljaa. Pahimmillaan pullistuma voi johtaa vatsa-aortan repeämiseen, aiheuttaen äkillisen ja hengenvaarallisen tilan.

Elämäntaparemontin aika?
Miehen terveys

Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella.

Liikunta unohtuu ruuhkavuosia eläviltä miehiltä
Miehen terveys

Suomalaismies huolehtii perheestään ja omaisuudestaan, mutta ei edelleenkään ymmärrä pitää itsestään riittävää huolta. Omaan terveyteen liittyvistä asioista hän ei juurikaan halua kertoa eikä hakeudu mielellään lääkäriin. Perheen perustamisen myötä miehen liikuntaharrastukset usein jäävät.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.