Artikkelit

Mikä auttaa, kun on sama pää kesät talvet?

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Kun jokin asia unohtuu, on tapana tokaista ”sama pää kesät talvet!” Tällä viitataan muistiin ja toisaalta ajan kulumiseen eli ikääntymiseen.

Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että ihmisen muisti ei lähtökohtaisesti huonone iän myötä. Muistin toiminta kuitenkin muuttuu, ja se muovautuu iän myötä vastaamaan ympäristön tarpeita. Lapsuudessa ja nuoruudessa uutta muistettavaa ilmaantuu päivittäin ja käyttömuistilta edellytetään suurta kapasiteettia. Ikäihmisillä päivät ovat useammin toistensa kaltaisia, eikä vastaavaa käyttömuistia tarvita.

Ikääntyessä myös rappeuttavien muistisairauksien esiintyvyys lisääntyy. Muistisairauksissa muisti, kuten usein muutkin kognitiiviset eli tiedolliset toiminnot, heikkenevät sairaudesta riippuen eri tavoin.

Paras keino pitää oma muisti vireänä on harjoittaa sitä säännöllisesti. Päivittäinen aivojumppa pitää muistin hyvässä kunnossa, olipa se sitten lukemista, ristisanojen ratkaisemista tai vaikkapa aktiivista keskustelua mielenkiintoisista aiheista vireässä seurassa. Tiedetään, että liikunta edesauttaa myös aivojen hyvinvointia.

Sananmukaisesti samasta päästä joutuu kyllä kärsimään koko elämänsä, halusipa sitä tai ei. Lääketiede on löytänyt keinot, joilla voidaan korvata sisäelimiä, kuten munuaisen, keuhkon tai sydämen. Onpa kasvojen siirtokin toteutettu. Pää mokoma on kuitenkin vielä niin monimutkaisilla ja herkillä rakenteilla liitetty vartaloon, että sen vaihtaminen toiseen ei ole aivan lähivuosina toteutettavissa. Harteillamme keikkuu siis sama pää kesät talvet.

Jaakko Halonen
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri

Varaa aika yleislääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.