Artikkelit

Mietityttääkö keuhkojen terveys korona-aikana? Poimi asiantuntijan ohjeet keuhkosairauksien hoitoon

Koronavirus vaikuttaa erityisesti keuhkoihin, joten nyt on tärkeää huolehtia keuhkosairauksien tehokkaasta omahoidosta. Lisäksi kannattaa noudattaa epidemia-ajan perusneuvoja: huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja fyysisestä etäisyydestä ihmiskontaktien yhteydessä.

Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti, lisää vakavan koronavirustaudin riskiä. Myös siitepölyallergiasta kärsivien on syytä huolehtia allergialääkityksestään ja tehostaa sitä tarvittaessa. Allergiasta ärtyneet limakalvot altistavat hengitystieinfektioille. 

Omahoidon tavoitteena on tunnistaa omat oireensa ja oireita pahentavat tekijät. Omahoitoon kuuluu myös oman lääkehoidon hallinta ja lääkityksen muuttaminen oireiden lisääntyessä. Mikäli omahoitosuunnitelmaa ei ole vielä tehty, voidaan sellainen laatia vastaanotolla lääkärikeskuksessa tai etänä videovastaanotolla.  

Keuhkosairauksien erikoislääkärimme Annette Kainu kertoo, mihin seikkoihin keuhkoahtaumataudin, astman ja siitepölyallergian omahoidossa tulisi keskittyä erityisen tarkasti koronaepidemian aikana. 

Keuhkoahtaumatauti 

Keuhkoahtaumataudin hoidossa keskeisiä tekijöitä ovat tupakoimattomuus, säännöllinen liikunta, monipuolinen ravitsemus ja infektioiden ehkäisy. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, mutta erityisesti koronaepidemian aikana. Tupakointi on todettu yhdeksi vaikean koronainfektion riskitekijöistä. Tupakasta vieroitukseen saa tarvittaessa tukea myös etälääkärin vastaanotolta.  

Liikkumattomuus nopeuttaa keuhkoahtaumataudin etenemistä, lisää kuolleisuutta ja haastaa erityisesti koronaeristyksessä olevat iäkkäät henkilöt. Mitä enemmän pystyy liikkumaan, sitä paremmin keuhkot voivat. Sisätiloissakin kannattaa pysyä liikkeessä, esimerkiksi tekemällä kotiaskareita, kävelemällä portaissa tai harjoittamalla yksinkertaisia lihaskuntoliikkeitä. 

Tutut perusneuvot auttavat ehkäisemään infektioita. Avainasemassa ovat hyvä käsihygienia, kasvojen koskettelun välttäminen ja fyysisen etäisyyden huomioiminen ihmiskontaktien yhteydessä. 

Jos keuhkoahtaumataudin oireet pahenevat, tulisi lääkitystä tehostaa hoitavan lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa hoito-ohjeita voi pyytää lääkäriltä joko lääkärikeskuksessa tai etävastaanotolla.  

Astma 

Jokaisella astmapotilaalla tulisi olla oman hoitavan lääkärin antama omahoito-ohje, josta selviää, kuinka lääkitystä muutetaan astmaoireiden lisääntyessä. Useimmiten hoitavan lääkkeen annosta neuvotaan lisäämään. Myös keuhkoputkia avaavaa lääkettä voi olla tarpeen ottaa useammankin kerran päivässä.  

Oireiden lisääntyessä on suositeltavaa kirjata ylös PEF-arvonsa ja tehdä astmatesti. Jos oireet eivät helpota lääkityksen lisäämisestä huolimattatulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai etälääkäriin uusien hoito-ohjeiden saamiseksi 

Siitepölyallergia 

Siitepölyallergisten kannattaa pitää yllä hyvää yleiskuntoa ja huolehtia allergialääkityksestä erityisen hyvin koronaepidemian aikana. Osa allergioista aiheuttaa hengitystieoireita, ja ärtyneet limakalvot voivat tarjota tartunnalle reitin elimistöön. Allergiaoireet aiheuttavat myös tarvetta kosketella kasvoja 

Siitepölyallergian oireet saattavat muistuttaa koronaviruksen oireita ja ne voidaankin sekoittaa toisiinsa. Siksi allergialääkitys kannattaa aloittaa jo ennen siitepölykauden alkua tai viimeistään heti oireiden ilmaannuttua. Jos oireiden syystä ei ole varmuutta, tulee ottaa yhteyttä etälääkäriin.  

Omahoidon muistilista keuhkosairauksia sairastaville:

  • Käytä säännöllisesti sinulle määrättyjä lääkkeitä. Kaikki astma-, keuhkoahtauma- ja allergialääkkeet on todettu turvallisiksi myös koronapotilailla. 
  • Tarkkaile oireitasi ja muuta lääkitystä omahoito-ohjeen mukaisesti tarvittaessa. Jos oireet eivät helpota lääkityksen lisäämisestä huolimatta, hakeudu lääkäriin uusien hoito-ohjeiden saamiseksi. 
  • Voit asioida turvallisesti lääkärikeskuksissamme tai etävastaanotolla. Esimerkiksi reseptien uusiminen ja hoito-ohjeiden saaminen onnistuu kätevästi etänä.
  • Astman ja allergian oireita voi olla vaikea erottaa lievästä koronavirusinfektiosta. Jos olet epävarma oireistasi, ota yhteys etälääkäriin.  

Varaa aika

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.