Artikkelit

Luovuus kukoistaa nukahtamisen kynnyksellä

Pitkään on pidetty mysteerinä, kuinka luovuus syntyy. Paris Brain Instituten tutkijaryhmän tuore tutkimus osoittaa, että hereillä olon ja nukahtamisen rajalla aivojen toiminta synnyttää luovuutta.

Tutkimuksessa osallistujille annettiin ratkaistavaksi matemaattisia ongelmia ennen nukkumaan menoa. Heille ei kerrottu, että pulmaan piilotettu vihje auttaa heitä ratkaisemaan ongelman lähes välittömästi. Osallistujat jaettiin kolmeen eri ryhmään sen perusteella, millaisia vaiheita heidän unessaan esiintyi. Tutkimuksessa selvisi, että hereillä olon ja nukahtamisen rajatilassa vähintään 15 sekuntia pysyneet osallistujat havaitsivat piilotetun vihjeen ja ratkaisivat ongelman heräämisensä jälkeen kolme kertaa muita nopeammin.

Tutkimuksen löydökset osoittavat, että nukahtamisen hetkellä on mahdollista saavuttaa luovuudelle suotuisa hetki, jos nukkuja kykenee tasapainottelemaan helposti nukahtamisen ja liian syvään uneen nukahtamisen välillä. Tutkijat ehdottavat, että hereillä olon ja nukahtamisen rajatilaa voitaisiin hyödyntää käyttämällä elektronisia laitteita, jotka herättäisivät ihmisen kyseissä tilassa. Näin luovuutta olisi mahdollista vahvistaa.

Lue lisää: Lacaux, A. et al. (2021). Sleep onset is a creative sweet spot. Science Advances, 7(50), eabj5866. 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.