Artikkelit

Loputon kiire?

Työelämän tahti kiihtyy kiihtymistään. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa aloittaa viimeistään silloin, kun huomaa palautumisen hidastuvan työkiireiden takia.

Kiivastahtinen työelämä on yhä useammalle tuttu kokemus. Varsinkin asiantuntijatyössä päivät venyvät ja sähköposti kilahtelee viikonloppuisinkin. Kun palautumisesta huolehtiminen työn pyörteissä unohtuu, on seurauksena ylikuormittuminen.

– Me ihmiset olemme erilaisia: joku nauttii nopeasta sykkeestä ja turhautuu, jos töissä ei ole tarpeeksi tekemistä, toinen taas kokee kiireen luoman paineen voimakkaasti ja joutuu näkemään enemmän vaivaa palautuakseen. Olennaista on löytää itselleen sopiva työn tekemisen tahti ja tunnistaa omat rajansa, toteaa johtava työterveyspsykologimme Antti Aro.

Työstäkin voi tulla ähky

Palautumisen ongelmat ovat kuormittumisen ensimmäinen merkki. Parhaimmillaan palautuminen tapahtuu kuin huomaamatta, mutta kuormittuessa työpäivästä toipumiseen kuluu enemmän aikaa. Kun yöunikaan ei palauta riittävästi, se on selkeä merkki ylirasituksesta.

– Kun palautumaan ei pääse, se alkaa hiljalleen heijastua terveyteen. Moni kärsii kuormittuessaan lievistä, epämääräisistä oireista, kuten päänsärystä, iho-ongelmista, vatsavaivoista ja muista krempoista. Usein ei tulla ajatelleeksi, että oireet olisivat merkki kuormituksesta. Kunkin keholla on kuitenkin oma tapansa kertoa ylirasituksesta, ja näitä merkkejä kannattaa kuunnella, Aro neuvoo.

Aron mukaan työntekoon pätee sama sääntö kuin syömiseenkin: kun vatsa on täynnä, ei ruokaa tee mieli lisää. Kun aivot ovat jo valmiiksi rasittuneet työnteosta, on motivaatiota töiden tekemiseen hankala löytää. Onneksi palautumisen eteen voi tehdä paljonkin.

Näin helpotat hektisen työn kuormitusta:

  1. Tuunaa työtäsi. Omaa työtä kehittämällä ja priorisoimalla voi vähentää hektisen työn turhauttavuutta. Stressaantunut olo helpottaa, kun tehtävät asiat saa esimerkiksi listattua selkeästi tärkeysjärjestykseen.

  2. Pidä pieniä taukoja pitkin päivää. Palautuminen ei kuulu vain vapaa-ajalle, vaan siihen kannattaa panostaa jo työpäivän aikana. Jo muutaman minuutin mittaiset tauot nollaavat päivän aikana kasautuvaa painetta tehokkaasti, ja olo on työpäivän päätteeksi vähemmän kuormittunut.

  3. Harrasta vapaa-ajalla jotain keskittymistä vaativaa. Harrastukset vievät huomion muualle ja auttavat siten aivoja palautumaan. Esimerkiksi meditaatio, liikunta tai käsityöt tarjoavat työtehtävien parissa kuormittuneille aivoille muuta mietittävää.

  4. Ripottele lomia pitkin vuotta. Kerralla pidetty vuosiloma ei riitä palautumiseen. Palautumista ei voi varastoida, joten yksittäinen loma ei kanna kovin pitkälle. Pitkä viikonloppu silloin tällöin auttaa irrottautumaan työn pyörityksestä useammin ja palautumaan paremmin.

  5. Älä epäröi hakea apua. Jos omat voimat eivät riitä, kannattaa kääntyä ajoissa asiantuntijan puoleen. Esimerkiksi työterveyspsykologilta saa tukea ja työkaluja kuormituksen keventämiseen.

Jos työ tuntuu jatkuvasti liian kuormittavalta, varaa aika työterveyspsykologille. Tarkista työnantajaltasi, tarvitsetko siihen lähetteen työterveyslääkäriltä tai -hoitajalta.

Varaa aika työterveyspsykologille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.