Artikkelit

Haavat ja hyönteiset kuuluvat kesään – lue lomailijan muistilista!

Kun on varautunut ennalta yleisimpiin kesähaavereihin, voi lomalla keskittyä katastrofiajattelun sijaan rentoutumiseen.

Suojaudu liialta paahteelta

Auringon haitalliselta uv-säteilyltä on tärkeää suojautua huolella. Parhaiten säästät hipiääsi suojaamalla itsesi vaatteilla sekä aurinkovoiteella. Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 20 – tämän vahvuisen suojan antaa myös pitkähihainen puuvillavaate. Älä unohda hattua, sillä myös niska kaipaa suojaa. Varjoon kannattaa hakeutua etenkin keskipäivällä, jolloin ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.

Auringon säteily ei pysähdy ihon pintakerrokseen, vaan vaikuttaa myös ihonalaiseen sidekudokseen. Jokainen palamiskerta lisää ihosyöpäriskiä. Lisäksi jatkuva säteilyaltistus vanhentaa ihoa ja aiheuttaa valovaurioita, aurinkokeratooseja. Jos iho kuitenkin kärähtää, voi oireita lievittää kotioloissa esimerkiksi hydrokortisonivoiteen ja viileiden kääreiden, kuten kostean pyyhkeen avulla. Myös särkylääke helpottaa oloa. Älä altista palanutta ihoa uudelleen auringolle!

Lue myös: Iho karrella kesän jäljiltä?

Juo riittävästi vettä

Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Päähän porottava aurinko voi aiheuttaa myös auringonpistoksen, joka oireilee päänsärkynä, ärtymyksenä ja huimauksena.

Muista siis juoda riittävästi vettä, vaikka et tuntisikaan oloasi janoiseksi. Erityisen tärkeää nesteytys on, mikäli harrastat liikuntaa. Hikoilun mukana elimistöstä poistuu runsaasti suoloja, joten kivennäisvesi on loistava kesäjuoma.

Lue myös: Viilennä oloa helteellä

Ruokamyrkytykset

Ruoissa viihtyvät bakteerit rakastavat kesää. Jos ei halua joutua ruokamyrkytyksen yllättämäksi, kannattaa kiinnittää kesällä huomiota hygieniaan sekä ruoan valmistusvaiheessa että valmiin ruoan säilytyksessä. Piknik-evääksi kannattaakin valita herkkuja, jotka säilyvät myös lämpimässä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka kannattaa heittää pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli 4 tuntia. Varsinkin, jos aterioimassa on pieniä lapsia, vanhuksia tai herkkävatsaisia, ei pidempään seisseen ruoan syöminen ole hyvä ajatus. Terve aikuinen kestää useimmiten ruokaan kerääntyneet bakteerit, kunhan annoksen kuumentaa huolella. Esimerkiksi grillipihvien tai kanan kohdalla kannattaa kuitenkin pelata varman päälle, ja jättää huoneenlämpöön unohtunut ruoka syömättä.               

Haavat ja ensiapu

Tarkistamalla kodin ja kesämökin lääkekaapin varustelun välttyy monelta harmilta. Myös veneeseen ja lomamatkalle kannattaa pakata peruslääkkeet ja ensiaputarpeet mukaan. Kesämökin lääkekaapista kannattaa tarkistaa tuotteiden päiväykset ja poistaa vanhentuneet. Lääkkeitä ei myöskään kannata säilyttää kesämökillä talven yli, sillä ne eivät kestä lämpötilanvaihteluita ja kosteutta.

Lue myös:
Kesäapteekki kuntoon!
Mistä apua lomavaivaan?

Kesä on monelle mitä parhainta kuntoiluaikaa. Harjoittelun tuoksinassa sattuu ja tapahtuu; lievät vammat hoituvat yleensä kotikonstein, mutta suuremmat kannattaa käydä heti näyttämässä lääkärille. Lääkärin hoito on tarpeen, jos kipu ei hellitä kylmällä ja kotikonsteilla muutamissa tunneissa. Myös runsas verenvuoto tai huomattava kipukohdan turvotus ovat syitä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Kannattaa myös varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Jos haavassa on paljon multaa tai muuta maaperän materiaalia, se täytyy puhdistaa huolella. Tulehtuneen haavan merkkejä ovat kipu, punotus, kuumotus ja kuumeen nousu. Jos kuume nousee, pitää aina hakeutua päivystykseen

Lataa puhelimeesi Terveystalo Etävastaanotto -sovellus, jonka avulla voit asioida akuutin tilanteen yllättäessä vaikkapa suoraan mökkilaiturilta.

Lue myös: Urheilijan riskinä rasitusvammat

Hyönteiset, puremat

Kesä on hyönteisten juhla-aikaa, mutta ikävät pistokset ja puremat voi onneksi välttää tai ainakin minimoida hyönteismyrkyillä ja -karkotteilla. Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Kyypakkaus on hyvä ensiapu, mutta sen tehoon ei sovi tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen.

Punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin. Punkkipihdit sekä pistosten aiheuttamaa kutinaa helpottavaa voidetta kannattaa pakata mukaan, jos on aikeissa viettää aikaa ulkona. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Hyttysen tai mäkäräisen pisto voi kutinan lisäksi aiheuttaa ihon punoitusta ja turvotusta. Kutiavan pistokohdan raapimista pitäisi välttää, sillä se voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja bakteeritulehdukseen. Oireita voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla, mutta myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa. Jos hyttysen pistot ovat aiemmin aiheuttaneet voimakkaita oireita, kannattaa antihistamiini ottaa jo etukäteen, muutamaa tuntia ennen hyönteisille altistumista.

Lue myös: Mitä teen, jos punkki puree?

Vinkit kesäterveyteen antoi Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni.

Varaa aika yleislääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.