Artikkelit

Lisää läheisyyttä lomaan?

Lomaillessa myös parisuhteelta odotetaan paljon. Aina läheisyyteen ja seksiin liittyvät odotukset eivät kuitenkaan kohtaa.

Kesälomat ovat käsillä, ja moni lataa lomaan parisuhteeseen liittyviä paineita. Nyt kun kerrankin on aikaa, pitäisi panostaa parisuhteeseen, käydä treffeillä ja tuoda piristystä seksielämään. Lämpimän läheisyyden sijaan moni pariskunta kuitenkin päätyy viettämään kesää kinastellen.

– Lomalla parisuhteen ongelmat kärjistyvät herkästi, kun yhteistä aikaa kohtaan kasautuu suuria odotuksia. Parisuhteen osapuolten toiveet eivät kuitenkaan välttämättä kohtaa, ellei niistä myös keskustella yhdessä avoimesti. Esimerkiksi seksillä ja seksuaalisuudella voi yhden elämässä olla tärkeä rooli, kun taas toisella mielenkiinto saattaa suuntautua muihin asioihin, muistuttaa erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki Terveystalo Hämeenlinnasta.

Hän korostaa, että seksuaalisuus on paljon laajempi asia kuin pelkkä seksi. Seksuaalisuuteen liittyvät muun muassa tunteet, nautinto, halu sekä oma kokemus sukupuolesta ja seksuaali-identiteetistä. Seksi taas on toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa nautintoa ja iloa itselle ja kumppanille.

Halun vaihtelu kuuluu elämään

Mäki toteaa seksiin liittyvien toiveiden ja tarpeiden voivan vaihdella elämän aikana. Toisinaan seksin harrastaminen voi jäädä joksikin aikaa taka-alalle tai muuttaa muotoaan.

– Seksuaalisen halun vaihtelut kuuluvat elämään. Tilanteeseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, hektinen elämäntilanne, sairaudet ja lääkkeet tai parisuhdeongelmat. Haluttomuuden taustalla voi olla kokemus siitä, ettei tule kuulluksi omine toiveineen tai ettei voi toteuttaa sellaista seksiä kuin haluaisi, Mäki kertoo.

Vuonna 2015 julkaistun FINSEX-tutkimuksen mukaan noin 30 prosentissa suomalaisista parisuhteista puolisot haluavat seksiä yhtä usein. Vähän yli puolessa parisuhteista mies kuitenkin haluaa seksiä useammin, nainen taas noin 15 prosentissa suhteista. Seksuaalinen haluttomuus aiheuttaa usein sen, että etäännytään kumppanista:

– Läheisyyttä vältellään, koska pelätään sen johtavan toiveeseen seksistä. Läheisyys voisi kuitenkin lisätä seksuaalista halua. Usein jos seksi on ollut pitkään tauolla, sen uudelleen aloittaminen voi olla todella vaikeaa. Siksi olisikin hyvä yrittää puhua kumppanin kanssa suoraan siitä, miten haluun voitaisiin vaikuttaa, neuvoo Mäki.

Seksistä on lupa puhua

Seksuaalisuuteen liittyvistä toiveista ja tarpeista voi olla vaikea puhua kumppanin kanssa. Puhumista vältellään usein myös silloin, kun seksiin tulee ongelmia. Kinkkisissä tilanteissa seksuaaliterapiasta tai -neuvonnasta voi olla apua.

– Seksuaaliterapiaan voi tulla kuka tahansa, siihen ei tarvita lähetettä. Vastaanotolle voi hakeutua, jos haluaa keskustella esimerkiksi oman kehon hyväksymisen vaikeudesta, seksuaalisen nautinnon puuttumisesta, omasta seksuaali- tai sukupuoli-identiteetistä tai seksiin liittyvistä suorituspaineista. Mikä tahansa asia, joka seksiin tai seksuaalisuuteen liittyen mietityttää, on hyvä syy tulla juttelemaan, rohkaisee Mäki.

Haluttomuuden tai erektio-ongelmien taustalla voi olla myös sairaus tai lääkitys. Toisaalta seksuaaliongelmien ilmaantuminen voi myös olla merkki sairaudesta: miehillä esimerkiksi toistuvat erektiohäiriöt voivat kieliä sydänsairaudesta tai diabeteksesta. Siksi erektioon liittyvistä ongelmista onkin syytä puhua myös lääkärin vastaanotolla.

Jos seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset mietityttävät, voit varata ajan seksuaaliterapeutille.

Varaa aika seksuaaliterapeutille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.