Artikkelit

Liikunta unohtuu ruuhkavuosia eläviltä miehiltä

Suomalaismies huolehtii perheestään ja omaisuudestaan, mutta ei edelleenkään ymmärrä pitää itsestään riittävää huolta. Omaan terveyteen liittyvistä asioista hän ei juurikaan halua kertoa eikä hakeudu mielellään lääkäriin. Perheen perustamisen myötä miehen liikuntaharrastukset usein jäävät.

– Suomalaisen miehen on edelleen vaikea kertoa omaan terveyteensä liittyvistä asioista. Käsitys miehistä, jotka vaikenevat vaivoistaan ja välttelevät pakollisiakin terveystarkastuksia, on edelleen valitettavan usein totta, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Äijämeininki näkyy vastaanotolla; kun mies tulee lääkäriin, niin nainen on yleensä lähettänyt hänet. Usein naiset ovat jopa kiinnostuneempia ja paremmin perillä miestensä terveydentilasta tai huomaavat hälyttävät merkit aikaisemmin kuin miehet itse.

Arkirutiinien muuttuessa miehet usein unohtavat liikunnan harrastamisen. Suomalaisten fyysinen aktiivisuus ja kunto 2010 -katsauksen mukaan sekä nuorten naisten että nuorten miesten liikunta-aktiivisuus heikkenee 24-vuoden iän jälkeen, mutta miehillä aktiivisuuden lasku on jyrkempää.

– Lapset ja nuoret pojat harrastavat melko aktiivisesti liikuntaa, mutta perheen perustamisen ja kotielämän myötä miesten liikunta unohtuu ja kiloja kertyy helposti lisää, tiivistää Halonen.

25–34 -vuotiaat naiset, joilla saattaa olla monia muitakin kiireitä, kuten pienet lapset ja työ, liikkuvat jopa enemmän kuin ikäisensä miehet.

– Tietysti poikkeuksiakin on, osa miehistä liikkuu ja huolehtii terveydestään hyvin. Kaiken kaikkiaan tupakointikin on suhteessa vähentynyt enemmän miehillä kuin naisilla, Halonen kuvailee.

Terveystarkastus on keski-ikäiselle miehelle tärkeä

Tutkimuksen mukaan huono kunto kertoo enemmän ennenaikaisen kuoleman ja keskeisten kansansairauksien vaarasta kuin perinteiset terveyden riskitekijät. Liikunnan lisäämisen ohella olisi tärkeää, että miehet myös kävisivät säännöllisesti terveystarkastuksissa, etenkin kun toistaiseksi Suomessa ei järjestetä yleisiä seulontoja miesten sairauksiin, esimerkiksi eturauhassyöpään.

– Työikäiset miehet käyvät yleensä työterveystarkastuksissa. Niitä on kuitenkin harvoin, joten jos terveystarkastuksia tehtäisiin useammin erityisesti keski-iässä, tulevaisuuden riskitekijät selviäisivät helpommin. Näitä ovat esimerkiksi sukurasitteina olevat sairaudet, kuten metabolinen oireyhtymä, kertoo Halonen.

Nyt esimerkiksi kolesteroliarvon, hemoglobiinin ja verensokeritason mittaaminen käy helposti lähetteettömillä laboratoriotutkimuksilla. Tutkimusten tulokset voi myös käydä läpi nopeasti lääkärin kanssa chat-palvelussa kotisohvalta käsin.

 

Varaa aika laboratorioon

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vatsa-aortan pullistumassa saattaa piillä välitön hengenvaara
Miehen terveys

Vatsa-aortan pullistuma on salakavala tauti, joka kehittyy pikkuhiljaa. Pahimmillaan pullistuma voi johtaa vatsa-aortan repeämiseen, aiheuttaen äkillisen ja hengenvaarallisen tilan.

Mikä tuo miehen lääkäriin?
Miehen terveys

Terveystalo selvitti miesten yleisimmät lääkärikäyntien syyt. Alle nelikymppisillä kärkisijoilla ovat polvivammat ja selkäkipu, mutta korkea verenpaine yleistyy jo 40 vuotta täyttäneillä.

Elämäntaparemontin aika?
Miehen terveys

Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.