Artikkelit

Lihavuusleikkaus muutti Jarmon elämän: Liikakilojen tilalle liikunnan riemu

Jarmolle tehtiin lihavuusleikkaus melkein kymmenen vuotta sitten. Kilot ovat pysyneet poissa ja vuosien saatossa uudet, terveellisemmät elintavat juurtuivat pysyvästi tyrnäväläismiehen elämään.

Elettiin vuotta 2010 eikä ikää ollut mittarissa vielä viittäkymmentäkään, mutta Jarmo ei voinut hyvin. Tyrnäväläisen 49-vuotiaan miehen elopaino oli vuosien saatossa karannut yli 120 kiloon, ja terveyskin reistaili. Oli kakkostyypin diabetesta, verenpainetautia ja uniapneaa.

Loukkaantumiseen katkenneen aktiiviurheilijauran jälkeen elintavat olivat riistäytyneet käsistä, eikä asiaa auttanut paljon matkustamista ja tien päällä oloa vaativa työ. Ainaiset selkävaivat ja kivut veivät viimeisetkin liikuntahalut.

– Epäsäännöllinen ruokailu, rasvainen ruokavalio ja autossa istuminen vaativat veronsa. Autosta oli vaikeaa nousta ylös, oli vaikea hengittää eikä vaimokaan pitänyt kuorsaamisestani. Täytin kaikki lihavuusleikkauksen kriteerit, Jarmo muistelee aikaa ennen leikkausta.


Jarmo yritti suitsia painoaan laihdutuskuurein, mutta kilot hiipivät aina takaisin, usein korkojen kera. Kun lääkäri lopulta otti puheeksi lihavuusleikkauksen mahdollisuuden, oli tehtävä päätös. Kyseessä olisi koko loppuelämän sitoutumista vaativa prosessi, mutta sulateltuaan ajatusta hetken valinta oli helppo.

Leikkausta edelsi painonpudotus ja useat palaverit ravitsemusterapeutin kanssa. Uuteen elämään opettelu aloitettiin hyvissä ajoin.

– Karsin rasvaiset ja makeat herkut ruokavaliostani jo ennen leikkauspöydälle menoa. Tiukkakalorinen dieetti koostui enimmäkseen salaateista.

Helmikuussa 2010 Jarmolle tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus, joka on yhä maailman yleisin lihavuuskirurginen leikkaus.

Kilot karisivat, terveydentila koheni 

Leikkauksen jälkeen alkoi toipuminen. Sairaslomaa kirjoitettiin kolme viikkoa, mutta Jarmo oli jaloillaan jo huomattavasti aiemmin. Mahalaukun ohitusleikkauksessa ruuan kulkureitti muuttuu, mutta mitään ei poisteta. Sen jälkeen voi syödä normaalia terveellistä ruokaa, mutta vain pieniä määriä kerrallaan. Vitamiinit ja kalkki otetaan ravintolisinä niiden riittävän saannin varmistamiseksi.

– Alussa söin vauvoille tarkoitettuja soseita ja vellejä. Kun aiemmin söin ahmimalla, nyt piti opetella hidastamaan tahtia. Leikkaus muuttaa pakosti ruokailutapoja. Ajan kanssa oppi tunnistamaan, minkä verran voi syödä.

Kiloja karisi ensimmäisen vuoden aikana reilut 30 kiloa. Nyt, melkein kymmenen vuotta myöhemmin, vaaka on lähes samoissa lukemissa kuin tuolloin. Vaikutukset terveydelle ovat olleet mullistavat.

– Kakkostyypin diabetekseni jäi leikkaussaliin, verenpainelääkitystäni on kevennetty isolla kädellä, kolesterolilääkityksestäni olen päässyt kokonaan eroon. Rasva- ja sokeriarvoni ovat parantuneet kohisten. Käyn vuosittain labrakontrollissa – veriarvoni ovat pysyneet erinomaisina jo melkein vuosikymmenen.

Myös pitkään vaivannut krooninen ruokatorventulehdus happosalpaajahoitoineen jäi leikkauksen myötä unholaan. Vähintään yhtä suuri muutos on tapahtunut miehen ruokailutottumuksissa. Herkut eivät maistu entiseen malliin.

– Karavaanariaikoinani saatoin syödä aterialla 8 grillimakkaraa – nyt saan alas hädin tuskin yhden. Makuaistinikin muuttui: olen oppinut arvostamaan terveellistä ruokaa. Hotkiminen on historiaa: lounaalla olen itse usein viimeisenä valmis, vaikka minulla on lautasella kaikista vähiten ruokaa, Jarmo naurahtaa.

”Leikkaus antoi uuden elämän”

Vaikka painoa pitää kontrolloida ja kunnosta huolehtia, kaikista nautinnoista ei lihavuusleikkauksenkaan jälkeen tarvitse luopua.

– Joskus herkuttelen vaimon perunamuusilla ja saunaoluen otan edelleen. Tärkeintä on muistaa, että kaikki mitä suuhun laittaa, vie mahasta tilaa ja on siten muusta syömisestä pois. Kohtuus täytyy säilyttää kaikessa.

Jos ennen leikkausta jo autosta nouseminen vaati ponnistelua, nykyään Jarmo pystyy pitämään kuntoaan yllä harrastamalla liikuntaa aktiivisesti.

– Tekemisen riemu palasi. Harrastan kaukalopalloa ja puuhailen omakotitalomme parissa. Työpäivätkin sujuvat erilaisella sykkeellä, sillä vireystila on uniapnean katoamisen myötä parantunut kohisten, Jarmo iloitsee.

– Leikkaus antoi minulle täysin uuden elämän.

Jarmon omasta operaatiosta tulee ensi vuonna kuluneeksi täydet kymmenen vuotta. Hän on viime vuosien aikana toiminut tukihenkilönä muille lihavuusleikkauspotilaille. Hän toivoo, että yhä useammalla olisi mahdollisuus kääntää elämässään uusi sivu leikkauksen avulla.

– Toivon, että perusterveydenhuollossa kiinnitettäisiin enemmän huomiota heihin, jotka eivät pysty hallitsemaan painoaan. Pitkällä aikavälillä siitä hyötyisivät valtavasti sekä yhteiskunta että vaikeasti lihavat henkilöt itse, Jarmo miettii.

Lue lisää lihavuusleikkauksesta

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.