Artikkelit

Lapsen ylipainoon puuttuminen vaatii pitkäjänteisyyttä

Tuntikausien istuminen television ja tietokonepelien äärellä yhdistettynä runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävään ruokavalioon näkyy lasten ylipainon yleistymisenä.

Suomalaisten elämäntavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä. Kiireiset perheet turvautuvat helposti runsaasti piilorasvaa sisältäviin valmistuotteisiin, ja illat kuluvat yhä useammassa kodissa television tai tietokoneen äärellä herkkupaloja napostellen.

– Kun lapsi on ylipainoinen, tarvitsee useimmiten koko perhe elämäntaparemonttia, sanoo lastenlääkärimme Péter Csonka.

– Lapsista noin 15 prosenttia on jo selvästi ylipainoisia – luku on liki kaksi kertaa suurempi kuin 20 vuotta sitten. Seitsenvuotiaalla ylipainoisella on kolminkertainen riski murrosiän lihavuuteen, ja nuoruusiän lihavuus linkittyy myös ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Leikki-iän ylipaino ei kuitenkaan ennusta lihavuutta murrosikäisenä, Csonka sanoo.

Liikakilot aiheuttavat lapselle fyysisiä haittoja

Ylipainon terveydelliset vaaratekijät ovat samat lapsella kuin aikuisellakin. Aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa on tila, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Myös metaboliseksi oireyhtymäksi sanottu tila voi näkyä jo murrosikäisellä, eli veren rasva-arvot ovat koholla, sokeriaineenvaihdunta on poikkeavaa, lihaksilla on heikentynyt kyky käyttää insuliinia ja verenpaine on kohonnut. Lihavuus altistaa myös kakkostyypin diabetekselle ja rasvamaksalle.

Ylipaino voi verottaa myös mielen hyvinvointia.

– Ylipainoinen lapsi voi kärsiä muita helpommin esimerkiksi itsetunto-ongelmista, jos häntä kiusataan ja nimitellään. Lihavuus heikentää olennaisesti lapsen elämänlaatua, Csonka sanoo.

Lasten painokäyrää seurataan neuvolassa, koulussa ja lastenlääkärin vastaanotolla. Lihavuuden diagnoosi perustuu pituuspainon määrittämiseen, joka tarkoittaa painon suhdetta samaa sukupuolta olevien samanpituisten lasten keskipainoon.

– Jos suhteellinen paino ylittää kymmenellä prosentilla keskipainon, puhutaan ylipainosta. Lihavuudesta puhutaan, kun painon ylitys on 20 prosenttia.

Kasvavalla lapsella jo pituuskasvu auttaa tasaamaan painonkehitystä, kunhan perusasioista muistetaan pitää kiinni.

– Liikakilot kertovat, että lapsi saa energiaa enemmän kuin ehtii sitä kuluttaa. Silloin lasta on kannustettava liikkumaan. Koko perhe voisi yhdessä miettiä, kuinka hyötyliikuntaa voitaisiin lisätä. Koulu- ja työmatkat taittuvat mainiosti polkupyörälläkin.

Csonka muistuttaa, että lihavuuden hoidon tavoitteena on elinikäinen painonhallinta. Kasvavan lapsen kiihtynyt painonnousu on pysäytettävä ajoissa, mutta painotavoitteiden on oltava kohtuullisia.

Sitoutumista kysytään koko perheeltä

Lapsen lihavuuden ehkäisy ja hoito vaativat usein elämäntaparemonttia, johon koko perheen tulisi sitoutua. Vanhempien tulisikin sopia koko perheen yhteisistä terveellisimmistä ruokailutavoista.

– Kiireinen elämä vaikuttaa arkipäivän valintoihin. Ruokailuajat ovat usein epäsäännölliset ja kaupasta kannetaan pikaruokaa, jonka piilorasvoihin ja sokereihin ei muisteta kiinnittää riittävästi huomiota. Vihannesten, kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossa tulisi lisätä reilusti. Aterioilla pitäisi olla viittä eri väriä, ja suositus on, että jokainen perheenjäsen syö vihanneksia ja hedelmiä viiden oman kourallisensa verran päivässä, Csonka muistuttaa.

Jos vaativa arki saa vanhemmat ja lapset heittäytymään iltaisin television tai tietokoneen äärelle, ei mahdollisuutta yhteisten liikuntaharrastusten aloittamiseen usein jakseta edes ajatella. Panostaminen kuitenkin palkitaan, sillä uusiin tapoihin sitoutumalla koko perheen terveys kohenee.

– Liikuntaa tulisi olla vähintään tunti päivässä. Olisi tärkeää, että edes toinen vanhemmista innostaisi lasta liikuntaharrastuksiin, Csonka sanoo.

Ylipainon suitsimisessa tarvitaan usein moniammatillista lähestymistapaa. Lapsen ja perheen apuna muutoksessa voi lääkärin lisäksi olla esimerkiksi ravitsemusterapeutti ja psykologi.

Varaa aika lastenlääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.