Artikkelit

Kasvuikäisten urheilijoiden rasitusvammat – kipujen kirjo on laaja

Kasvuikäisillä urheilijoilla lievä kivun tunne ympäri kehoa on tuttu ilmiö. Joskus kipu on vain merkki sopeutumisesta harjoitteluun, mutta jos kuormitus ylittää nuoren urheilijan sopeutumispotentiaalin, voi kipu muuttua rasitusvammaksi.

Suurin osa kasvuikäisten urheilijoiden rasitusvammoista on lieviä. Harjoittelukipujen jatkuessa tai voimistuessa on kuitenkin hyvä kääntyä asiantuntevan urheilulääkärin puoleen, jotta harjoittelu pääsisi jatkumaan normaalisti, ja vammat voitaisiin ehkäistä tulevaisuudessa.

Jänne- ja selkäkipuihin tulisi kiinnittää huomiota

Kasvuikäisillä urheilijoilla jänteet ovat usein jo vahvoja ja elastisia, mutta jänteen kiinnityskohta luuhun on vielä heikompi johtuen luun nk. kasvuvyöhykkeestä. Tämä aiheuttaa kiputiloja jaloissa mm. kantapään alueelle sekä säären yläosaan. Kantapään alueen kiputilaa kutsutaan Severin taudiksi ja säären yläosan kipua Osgood Schlatterin taudiksi. Lisäksi nuorilla urheilijoilla esiintyy usein myös selkäkipuja, joiden syynä voi olla selän nikaman rasitusmurtuma. Kiputiloihin kannattaa puuttua varsinkin nuorilla lääkärin toimesta mahdollisimman aikaisin, sillä mitä nopeammin rasitusvamma pystytään paikantamaan, sitä nopeammin se myös onnistutaan hoitamaan.

Oikeanlaiset liikeradat ehkäisevät vammoja

Kasvuikäisten rasitusvammojen syynä voi monesti olla vääränlaiset liikeradat johtuen nivelten ja kehon kasvukohtien luonnollisesta väljyydestä. Monesti jalkojen rasitusvammoihin auttaa dynaamiset tukipohjalliset, joilla pyritään parantamaan askelluksen liikeratoja. Myös fysioterapiasta on usein apua niin nuoren urheilijan selän kuin jalkojenkin rasitusvammoissa. Terveystalon urheilulääkärit tutkivat ja hoitavat vuosittain lukuisia niin aikuisten kuin nuortenkin urheilijoiden rasitusvammoja.

Katso video kasvavan urheilijan rasitusvammoista

Lisää nuorten urheilijoiden rasitusvammoista voit lukea täältä.

Varaa aika urheilulääkärille

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.