Artikkelit

Läsnäolo ja yhteinen aika ovat parisuhteen liima

Varsinkin kiireisessä arjessa kosketus ja läheisyys voivat hävitä huomaamatta. Lue asiantuntijoiden kolme vinkkiä, joilla parannat parisuhteen hyvinvointia.

Seksi on olennainen osa onnellista parisuhdetta ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Siksi hyvää seksielämää kannattaa Terveystalon psykologi, pariterapeutti, psykoterapeutti Leena Helelä-Alhopuron mukaan vaalia.

– Hyvinvoiva parisuhde, johon kuuluu seksiä, läheisyyttä ja hellyyttä, toimii puskurina erilaisille stressitekijöille. Pitkään huonossa parisuhteessa elänyt ihminen on stressitilassa ja riski sairastua esimerkiksi masennukseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, hän sanoo.

– On tärkeää tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja kehon nautintoon, ja sooloseksi voi olla siinä yksi hyvä keino. Myös parisuhteessa voi sooloseksillä olla oma roolinsa, huomauttaa gynekologi, seksuaalineuvoja Jonna Salonen Terveystalosta.

Stressi ja väsymys laskevat seksihaluja

Suomalaisten rakasteluhetket ovat kuitenkin tutkimusten mukaan selvästi vähentyneet, etenkin ruuhkavuosiaan elävillä pariskunnilla. Syy voi löytyä kiireisestä elämäntyylistä, jossa yhteinen aika on kortilla.

– Stressi, kiire ja väsymys laskevat seksihaluja. Etenkin pikkulapsiperheissä vanhemmuus voi myös helposti mennä parisuhteen edelle. Pikkuhiljaa seksin vähenemiseen totutaan, kunnes yhtäkkiä herätään ihmettelemään mihin kosketus, suukottelu ja läheisyys ovat kadonneet arjesta, kertoo Helelä-Alhopuro.

– Seksihalujen vähenemiseen voivat vaikuttaa myös monet toiminnalliset ongelmat, kuten erektiohäiriöt tai yhdyntäkivut. Lisäksi ehkäisyasiat voivat mietityttää ja raskauden pelko saattaa aiheuttaa epävarmuutta, Salonen sanoo.

Seksin laadun ja määrän vaihteleminen varsinkin pitkässä parisuhteessa on normaalia. Jos ongelmat eivät ratkea yhdessä keskustelemalla, sekä Salonen että Helelä-Alhopuro suosittelevat kääntymään herkästi ammattiauttajan puoleen.

3 vinkkiä hyvinvoivaan parisuhteeseen

  1. Pysähtykää keskustelemaan tarpeista ja toiveista. On hyvä pohtia, mitkä ovat itselle syitä seksihalujen vähenemiseen. Tärkeää on myös ottaa omat tarpeet ja tuntemukset puolisonsa kanssa puheeksi. Vaikka takana olisi jo pitkä yhteiselo, toinen ei silti osaa lukea ajatuksia. Keskustelu voi vapauttaa turhista oletuksista ja harhaluuloista.

  2. Käykää läpi selvittämättömät asiat. Parisuhteen selvittämättömät asiat on hyvä kohdata avoimesti, sillä muut ongelmat heijastuvat helposti seksielämään. Selvittämättä jäänyt mielipaha tai purkamaton tunne rikkoo tunneyhteyttä, eikä silloin ole avoin seksille. Toisen tuntemuksia on tärkeää kuunnella kritisoimatta, sillä ne ovat tärkeitä sellaisinaan.

  3. Varatkaa kahdenkeskistä aikaa. Tunnesidettä ja yhteyttä puolisoon voi lähteä rakentamaan ja vahvistamaan järjestämällä yhteistä aikaa, jolloin ollaan aidosti läsnä. Monelle parille perinteiset treffit ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi keskittyä hetken toisiinsa. Parit voivat myös tehdä toisilleen hyvää, esimerkiksi ilahduttamalla toista jollain mieluisella yllätyksellä. Pienilläkin teoilla on merkitystä mielihyvän syntymisessä: jo valmiiksi tehty aamiainen tai hartiahieronta kertoo välittämisestä. Parisuhteessa on tärkeää tulla nähdyksi ja huomioiduksi, puolin ja toisin.


Parisuhteen haasteiden ratkomisessa saa ja kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen.
Paripsykoterapiassa käsitellään muun muassa pariskunnan vuorovaikutuksen haasteita ja kriisitilanteita.

Parisuhdeterapia

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.