Artikkelit

Lapsen karsastuksesta eroon leikkaushoidolla

Jonkinlaista karsastusta esiintyy noin viidellä prosentilla lapsista. Karsastus voi olla lapselle psykologisesti kuormittavaa ja se lisää toiminnallisen heikkonäköisyyden riskiä, jolloin karsastavan silmän näöntarkkuus jää toista silmää huonommaksi. Häiritsevä karsastus kannattaa hoitaa.

− Karsastus tarkoittaa silmien yhteistoiminnan häiriötä. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa eli vuorottelevaa tai piilokarsastusta. Piilokarsastusta ei välttämättä huomaa, mutta se voi silti aiheuttaa oireita. Näkyvässä karsastuksessa taas silmät katsovat niin sanotusti kieroon, eli karsastava silmä katsoo joko ulos-, sisään-, ylös- tai alaspäin suhteessa toiseen silmään, kertoo silmätautien erikoislääkäri, karsastuskirurgi Päivi Toivonen Terveystalo Kampista.

Häiritsevä karsastus kannattaa hoitaa

Karsastus on osittain periytyvää, ja joka neljänneltä karsastavalta lapselta löytyykin karsastuksesta kärsivä sisarus tai vanhempi. Keskosilla karsastus on muita yleisempää. Karsastus voi alkaa myös vasta aikuisiällä tai muuttua silloin piilokarsastuksesta näkyväksi.

Näkyvä karsastus voi aiheuttaa karsastavalle sosiaalista tai kosmeettista haittaa. Se voi olla psykologisesti kuormittavaa ja vaikuttaa negatiivisesti sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä itsetunnon kehittymiseen.

− Piilokarsastus taas ei näy ulospäin, mutta voi aiheuttaa oireita, kuten silmä- ja pääkipuja, kuvan sumentumista tai rivien ja kirjainten hyppimistä lukiessa. Lapsi ei välttämättä osaa kertoa näistä oireista, mutta saattaa alkaa välttää hankalalta tuntuvaa lukemista tai sulkea lukiessaan toista silmäänsä, sanoo Toivonen.

Lapsilla karsastus lisää toiminnallisen heikkonäköisyyden eli amblyopian riskiä, jolloin karsastavan silmän näöntarkkuus jää toista silmää huonommaksi. Karsastuksen taustalta voi joskus löytyä silmän rakenteen poikkeavuus tai sairaus. Siksi karsastava lapsi lähetetään neuvolasta silmälääkärin tutkittavaksi.

− Tietyn tyyppiset karsastukset aiheuttavat poikkeavan pään asennon eli niin kutsutun kenokaulaisuuden. Pitkään jatkuessaan kenokaulaisuudesta voi seurata niskavaivoja tai jopa epäsymmetriset kasvonpiirteet. Tällainen poikkeavan pään asennon aiheuttava tai muuten oireileva karsastus kannattaa aina hoitaa. Vaikka oireita ei olisi, on karsastus usein hyvä hoitaa myös psykososiaalisista syistä, Toivonen toteaa.

Miten karsastusta hoidetaan?

Karsastusta voidaan hoitaa silmälaseilla, prismalaseilla tai silmää liikuttavien lihasten leikkaushoidon avulla. Prismalaseilla voidaan poistaa esimerkiksi karsastuksen aiheuttamaa kaksoiskuvaa: prisma siirtää kuvan paikkaa, jolloin ihminen näkee jälleen yhtenä karsastuksesta huolimatta. Karsastusleikkauksella taas voidaan korjata silmien asentoa, auttaa poistamaan kaksoiskuvia tai muita häiritseviä oireita ja joskus parantaa poikkeavaa pään asentoa.

− Karsastusleikkauksia tehdään sekä aikuisille että lapsille. Lapsille leikkaus tehdään aina nukutuksessa, mutta aikuisille se voidaan tehdä tilanteesta riippuen myös puudutuksessa. Karsastusleikkauksessa silmää liikuttavia lihaksia yleisimmin joko heikennetään, kiristetään tai niiden paikkaa siirretään. Tarvittaessa molempien silmien lihaksia hoidetaan samanaikaisesti. Kyseessä on lähes aina päiväkirurginen toimenpide, eli kotiin pääsee vielä samana päivänä, kertoo Toivonen.

Terveystalo Kampin asiakkaita palvelevat karsastukseen perehtynyt silmälääkäri ja karsastukseen perehtynyt hoitaja eli ortoptisti. Terveystalo Kampissa tehdään sekä aikuisten että lasten karsastusleikkauksia 1-vuotiaasta ylöspäin ilman yläikärajaa. Hoitoon pääsee nopeasti. Terveystalo Kampissa on myös erinomaiset tilat lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen.

Lue lisää lapsen kasvusta ja kehityksestä

Muita aiheeseen liittyviä

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.