Artikkelit

Lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoa

Ilmojen viiletessä kasvojen ihon hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Myös suositusten mukainen kasvomaskien käyttö asettaa iholle omat haasteensa.

Terve iho suojelee itse itseään sääolosuhteita ja epäpuhtauksia vastaan. Ehkäistäkseen kosteuden haihtumista iho tuottaa pintaansa suojaavan rasvakerroksen. Syksyn ja talven kylmässä ja kuivassa ilmassa etenkin kasvojen iho kaipaa apua suojaavan rasvakerroksen säilyttämiseksi.

Jos ihon pintakerros pääsee vaurioitumaan, kosteus ihosta haihtuu ja iho kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, jolloin iho kutiaa ja saattaa punoittaa. Kuivumista voi ennaltaehkäistä ottamalla ihonhoidon arkirutiiniksi.

Muista rasvaus!

Tavallisesti ihon hoidoksi riittää säännöllinen peseminen ja rasvaaminen. Ihon pesemistä ei tarvitse välttää, kunhan vain muistaa sen jälkeen käyttää rasvaa – muita erityisiä konsteja ei tarvita. Iho kannattaa rasvata heti peseytymisen jälkeen sen ollessa vielä kostea. Näin saa mahdollisimman paljon kosteutta sidottua ihoon.

Jos lämpötilanvaihtelut ovat suuria, jo pelkästään siirtyminen ulkoa sisään aiheuttaa iholle pienen sokin. Jos esimerkiksi kirpeässä syysilmassa tehdyn aamulenkin jälkeen menee suihkuun, kiusaus vääntää vesihanaa kuumaksi voi olla suuri. Mieliteolle ei kuitenkaan kannata antaa periksi, sillä iho pitää eniten haaleasta vedestä. Kuuma vesi kuivattaa ja muutenkin ärsyttää ihoa enemmän.

Normaali iho kestää kuivan ja kylmän ilman. Atooppisen tai kovin kuivan ihon kanssa kamppailevien ihonhoito vaatii erityishuomiota, mutta myös normaali-ihoisten on hyvä muistaa, että kuiva ja hilseilevä iho on jo merkki ihon pintakerroksen vauriosta. Kutinasta ja kiristyksestä ei siis pidä kärsiä.

Valitse oikea voide

Hetkellisesti kuivuneen ihon hoito onnistuu kotihoidolla, esimerkiksi apteekista saatavilla voiteilla. Tärkeintä on valita oikeanlainen voide, oli se sitten ohuempi emulsio tai paksumpi rasva. Kirveleminen rasvatessa viittaa yleensä rikkoutuneeseen ihon pintakerrokseen. Pahemmin tulehtuessaan iho punoittaa ja särkee, ja viimeistään silloin pitää ottaa käyttöön hoitavampi ja rasvapitoisempi voide.

Erilaisia voiteita on tarjolla runsaasti, joten kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan. Päiväksi voi valita kevyemmän, hyvin imeytyvän emulsion ja illalla satsata rasvapitoisempaan ja hoitavampaan voiteeseen. Kosmetologien suosittelemat kasvovedet voivat olla hyvä lisä, mutta niidenkin tuoma kosteus on sidottava ihoon voiteella.

Jos iho on ärtynyt, punottaa ja rasvaaminen kirvelee, perusvoiteet eivät välttämättä riitä hoidoksi. Tällöin kannattaa hakeutua ihotautilääkärille, joka tarkistaa diagnoosin ja määrää tarvittaessa hoitoon sopivat lääkevoiteet.

Miten maskin käyttäminen vaikuttaa kasvojen ihoon?

Koronaepidemian myötä kasvomaskin käyttämisestä on tullut osa monen arkea. Ihon kannalta on tärkeää, että maski istuu hyvin. Liian suuri maski valuu ja ärsyttää ihoa, ja liian tiukka taas kiristää ja hiertää. Monikäyttöisiä kangasmaskeja käyttäessä kannattaa muistaa, että tekokuidut ärsyttävät ihoa herkemmin. Ihon kannalta paras valinta on usein 100 % puuvilla. 

Pese maski usein hellävaraisella, hajusteettomalla pesuaineella. Tauota maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Helposti ärtyvää ihoa kannattaa kosteuttaa erityisen huolellisesti. Käytä ihotyypillesi sopivaa voidetta aamuin illoin ja tarvittaessa ennen maskin päälle laittoa. Puhdista iho hyvin ihotyypillesi sopivalla aineella.  

Jätä maskin alle jäävä meikki pois. Jos käytät meikkivoidetta, varmista ettei valmiste ole komedogeeninen, eli ihohuokosia tukkiva. Huulet voivat kuivua maskin alla, joten huulirasvaa voi käyttää ennen maskin pukemista.  

Vinkit kasvojen ihon hoitoon:

  • Vältä peseytymistä kuumalla vedellä. Iho pitää haaleasta vedestä.
  • Saippuan sijaan voit käyttää peseytymiseen kevyttä voidetta. Älä hankaa ihoa, vaan kuivaa se taputellen, jotta saat kosteuden säilymään iholla.
  • Rasvaa ihoa sopivalla voiteella, mieluiten heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Jos ihoa kirveltää, vaihda paksumpaan ja hoitavampaan voiteeseen. Hajustamattomat voiteet ovat turvallisin vaihtoehto.

Terveystalon asiakkaana saat Olo-apteekin verkkokaupassa -20 % kertaedun kaikista Olo-apteekin normaalihintaisista ihonhoidon tuotteista koodilla OLOETU20.

Tutustu Olo-apteekin verkkokaupan ihotuotevalikoimaan >>

Varaa aika ihotautilääkärille

Vinkit ihonhoitoon antoi lastenallergologimme Peter Csonka.

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.