Artikkelit

Lähestyvä loma ahdistaa – mikä avuksi?

Loma lähenee, mutta työasiat kaatuvat päälle ja perheessä on riitaa lomanvietosta. Liian suuret odotukset ja suorittaminen voivat aiheuttaa turhaa ahdistusta.

Työterveyspsykologi Annamari Heikkilän mukaan loman kaltaiset siirtymät elämässä herättävät usein paljon tunteita ja ahdistustakin. Yleisintä loma-ahdistus on ennen pitkiä kesälomia.

– Lomaan kohdistetaan helposti kohtuuttomia odotuksia. Kun ne eivät kohtaa todellisuutta, tyytymättömyys on väistämätöntä, Heikkilä selventää.

Lomasta ahdistuminen liittyy myös suomalaisille tyypilliseen suorituskeskeisyyteen, jossa pelkkä oleminen saattaa tuntua haastavalta.

– Suorituskeskeiset ihmiset ovat alttiimpia sille, että vapaa-aikaakin aletaan suorittaa tarkkojen suunnitelmien ja tiukkojen aikataulujen mukaan. Kannattaa kuitenkin pohtia, onko se itselle oikea tapa palautua työstä, Heikkilä sanoo.

Ei pidä ajatella, että ahdistuksen tunteista pitää vain päästä eroon, sillä myös epämiellyttävät tunteet kuuluvat elämään. Tärkeämpää on hyväksyä tunteet ja tunnistaa, mihin ne liittyvät.

– Ahdistus on viesti siitä, että on odotuksia. Saatetaan esimerkiksi toivoa, että elämä olisi erilaista kuin se on ollut kuluneen vuoden aikana. On hyvä pysähtyä miettimään, mistä ahdistuksessa oikeasti on kysymys: liittyykö se enemmän loma-ajan odotuksiin vai tyytymättömyyteen omaan työhön?

Loma on virkistäytymistä, ei etätyötä varten

Työelämä on muuttunut joustavammaksi ja repaleisemmaksi, ja erityisesti johto- ja esimiestasolla on vaikeaa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Omalla suhtautumisella on kuitenkin merkittävä vaikutus hyvinvointiin.

– Ajatus siitä, että maailma pitää saada valmiiksi aina ennen juhannusta on vanhentunut, eikä se ole edes mahdollista nykytyöelämässä. Tiukkaa, joko-tai-ajattelua kannattaa yrittää pehmentää, sillä psyykkinen pahoinvointi liittyy usein mustavalkoiseen ajatteluun, Heikkilä kertoo.

Ihmiset, jotka pystyvät suhtautumaan joustavasti työelämään, eivät kuormitu yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaamisesta loman aikana.
– Jos työ on mielekäs osa elämää ja tuottaa voimavaroja, ei hetkellinen työasioiden miettiminen lomalla välttämättä haittaa. Sen sijaan rentoutuneena voi saada hyviä ideoita, mikä voi olla hyvin inspiroivaakin.

Heikkilä ei kannusta ihmisiä tekemään töitä loman aikana, sillä loma on ensisijaisesti palautumista varten.

– Työyhteisössä on hyvä yhteisesti sopia, että toisten lomaa kunnioitetaan. Ennen kuin häiritsee lomailijaa, olisi hyvä miettiä vaatiiko tilanne todella juuri tämän yhden ihmisen tietämystä ja osaamista. Mikäli ei, tilanne tulisi ratkaista toista kautta, Heikkilä painottaa.

Työstressistä ei palaudu löhöilemällä

Lomalla on tärkeää tehdä itselle merkityksellistä ja mielihyvää tuottavia asioita.

– Jotkut nauttivat etukäteen tehdyistä suunnitelmista, toisille taas on tärkeämpää heittää kello ja kalenteri nurkkaan. Kesälomallakin kannattaa miettiä, mistä asioista nauttii ja minkä parissa voi keskittyä

Varaa aika työterveyslääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.