Artikkelit

Lähdössä lomalle? Suojaudu hepatiitilta rokotteella

A- ja B-hepatiittirokotteet ovat yleisiä matkailijalle suositeltavia rokotteita jo lyhyelle päiväretkelle Tallinnaan. Mutta mikä hepatiitti on ja miten se tarttuu? Matkailulääkärimme Niklas Lindblad listaa 10 faktaa hepatiitista.

1. Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus.

Sen oireisiin lukeutuvat muun muassa väsymys, nivel- ja vatsakivut, oksentelu, ruokahaluttomuus, virtsan tummuus, kuume ja ihon keltaisuus. Hepatiitti voi kroonistuessaan olla myös oireeton.

2. A- ja B-hepatiitti ovat Suomessa harvinaisia.

Maailmalla ne ovat kuitenkin erittäin yleisiä viruksia. Kohtalainen tai korkea tartuntariski on kaukokohteiden lisäksi Baltian maissa sekä Välimeren alueella.

3. A-hepatiitti tarttuu saastuneesta ruuasta tai juomavedestä.

Yleinen hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tartuntalähteitä ovat muun muassa saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Suomessa A-hepatiitin voi saada esimerkiksi huonosti kuumennetuista ulkomaisista pakastemarjoista.

4. A-hepatiitin itämis- ja sairastamisaika voi varsinkin aikuisilla olla pitkä.

Alle kouluikäisillä tauti on lievempi, mutta pienet lapset kantavat virusta pitkään ja levittävät sitä herkästi muihin.

5. B-hepatiitti leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä.

B-hepatiitin tartuntavaaran aiheuttaa siten esimerkiksi matkakohteessa otetut tatuoinnit ja lävistykset, onnettomuustilanteiden takia annettu verensiirto sekä suojaamaton sukupuoliyhteys.

6. Hepatiitti voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

B-hepatiitti jää osalle tartunnan saaneista maksaan ja vereen aiheuttaen silloin kroonisen maksatulehduksen. Krooninen hepatiitti lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä, ja voi siten johtaa jopa kuolemaan.

7. A-hepatiitti paranee itsestään eikä sairastunut jää viruksen kantajaksi.

Myös akuutti B-hepatiitti parantuu yleensä itsestään. Kroonisen B-hepatiitin hoitona voidaan käyttää viruslääkkeitä.

8. A- ja B-hepatiittitartuntoja vastaan voi suojautua rokotteella.

Rokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteen antama suoja on A-hepatiittia vastaan vähintään 30 vuotta. B-hepatiitin suoja on elinikäinen.

9. Hepatiittirokotteet voi ottaa erikseen tai yhdistelmärokotteena.

A-hepatiittirokote annetaan kahdessa osassa, toinen 6–12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Yhdistelmärokotteen ja B-hepatiitin perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista tehosterokotukset annetaan kuukauden ja 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Rokotuksen tehon säilymiseksi on tärkeää ottaa koko rokotussarja. Jos sarja on jäänyt kesken, kannattaa se jatkaa loppuun vaikka viiveelläkin.

10. Ennen matkaa lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua hyvissä ajoin rokotusta varten.

Tee se mielellään viimeistään kuukautta ennen lähtöä. Puoli vuotta ennen matkalle lähtöä A- ja B -hepatiittirokotuksesta ehtii saada täyden tehon. Jos matkalle lähtöön on vähemmän aikaa, kannattaa rokotus silti ottaa:

  • A-hepatiitin rokotussarjaan kuuluu kaksi pistosta, joista toinen annetaan 6–12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Rokote voidaan antaa myös altistuksen jälkeen: sen suojateho on erinomainen, jos altistuksesta on kulunut enintään kaksi viikkoa.
  • B-hepatiitin rokotussarjaan kuuluu kolme annosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ja kolmas puoli vuotta ensimmäisen annoksen jälkeen. Jos suojaa tarvitaan nopeasti, voidaan koko kolmen rokotuksen sarja antaa nopeutetusti kolmen viikon aikana. Tällöin tarvitaan lisäksi ylimääräinen tehosterokote vuoden kuluttua.

Varaa aika hepatiittirokotukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.