Artikkelit

Lääkärin vastaanotolle kotisohvalta – asiantuntijamme kertovat

Terveystalossa pääsee lääkärien, hoitajien ja muiden terveyden ammattilaisten etävastaanotoille vaikka kotisohvalta. Videon ja chatin kautta tapahtuvat vastaanotot saavat kehuja sekä niitä käyttäneiltä asiakkailta että Terveystalon ammattilaisilta.

Erityisesti epidemia-aikana etävastaanotot tarjoavat turvallisen tavan potilaan ja lääkärin kontaktiin. Etävastaanotoilla voidaan myös tasata palvelujen saatavuutta vastaamaan kysyntään eri puolilla maata.

Lastentautien erikoislääkärimme Jussi Ojanperä tapaa lapsipotilaitaan videon välityksellä. Yleisimpiä etänä hoidettavia vaivoja ovat infektiot, vatsavaivat, ihottumat, silmätulehdukset ja siitepölyallergia.

– Allergia-asioita voi hyvin käydä läpi ensin etänä. Esimerkiksi siitepölyallergian hoidosta ja siedätyssuunnitelmasta voidaan sopia videolla tai puhelimitse. Monen muunkin vaivan osalta voimme suunnitella tutkimukset etukäteen etävastaanotolla ja varmistaa, että potilas pärjää varsinaiseen ensikäyntiin asti, Ojanperä kuvailee.

Etävastaanoton mahdollisuus on lapsiperheille usein suuri helpotus. Ei tarvitse lähteä täpötäyteen päivystykseen, vaan voi rauhassa lääkärin tai hoitajan kanssa käydä etänä tilanteen ja oireet läpi. Videolla tai chatissa sovitaan, missä vaiheessa lääkäriä kannattaa lähteä tapaamaan fyysisesti.

– Suurin osa lasten vaivoista on kotona hoidettavia. Korvia ei voi tutkija videolla, mutta koska nykysuositus on, että korvatulehduksiin määrättäisiin mahdollisimman vähän antibiootteja, voidaan niidenkin hoitoa arvioida oireiden perusteella ensin etänä. Asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä ja kiitollisia, kun saavat neuvoja, Ojanperä sanoo.

Potilaita ympäri maailmaa

Psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Pekka Roponen asuu ja työskentelee Lahdessa, mutta hoitaa etänä potilaitaan eri puolilla maailmaa. Viimeksi vastaanotolla oli asiakas Portugalista.

– Olen tehnyt tätä paljon ja kokemukset ovat hyviä. Potilaita ja diagnooseja on laidasta laitaan, suurin osa on masennuspotilaita. Asiakkaat suhtautuvat tilanteeseen erittäin hyvin. Video on tässä työssä hyvä väline, koska myös nonverbaaliset viestit välittyvät, Roponen sanoo.

Etävastaanotolla voidaan uusia myös reseptejä. Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä kuten unilääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä tai voimakkaita kipulääkkeitä etänä ei kuitenkaan määrätä.

Etänä annettaville psykiatriapalveluille on Roposen mukaan kysyntää. Hän itse aikoo lisätä niiden määrää ja pyrkii tarjoamaan etäaikoja myös iltaisin.

– Kollegat voisivat olla aktiivisempia videovastaanottojen pitämisessä. Rohkaisen heitä aloittamaan.

Keino välttää turhaa altistusta

Etävastaanotto on epidemia-aikana keino välttää turhaa altistusta. Sekä Ojanperä että Roponen toimivat esimerkkinä myös siitä, miten resurssien tasaaminen epidemian aikana onnistuu etävastaanottojen avulla. Roposen työ on hoitunut kätevästi kotoa myös flunssakaranteenin aikana.

Ojanperä kuuluu astmaatikkona koronaviruksen riskiryhmään, joten etävastaanotto on hänelle erittäin hyvä vaihtoehto.

– Suojelemme potilaita, että emme itse flunssaisena tartuta heitä. Astmaatikkona koen tärkeäksi, että voin terveyden ammattilaisena olla avuksi silloin, kun resursseja vaaditaan – ja voin tehdä sen sekä itselleni että asiakkailleni turvallisesti, Ojanperä sanoo.

Tutustu etäpalveluihimme

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.