Artikkelit

Kuusi kysymystä parodontiitista – testaa oma sairastumisriskisi

Voiko minullakin olla tietämättäni tulehdus suussa? Asiantuntija vastaa parodontiittia koskeviin kysymyksiin.

1. Mikä parodontiitti on? 

Parodontiitti on monelle tuntematon hampaan kiinnityskudosten sairaus, jonka aiheuttavat suun bakteerit. Hoitamattomana parodontiitti tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia, myös luuta, jossa hammas istuu. Yleisimmin kyseessä on krooninen parodontiitti, joka on Suomessa alidiagnosoitu ja jää sen takia usein hoitamatta.


2. Miten parodontiitti oireilee?

Ientulehdus ja ikenien verenvuoto harjauksen tai hammasvälien puhdistuksen yhteydessä ovat yleensä parodontiitin ensimmäisinä vaiheita ja oireita. Vaikeakaan parodontiitti ei kuitenkaan välttämättä oireile lainkaan. Jos parodontiitti edennyt pitkälle, voivat hampaat heilua, niiden asento muuttua tai hampaiden väleihin ilmestyä rakoja.

3. Kenellä parodontiittia esiintyy?

Suomessa parodontiitti on poikkeuksellisen yleinen vaiva: siihen viittaavia löydöksiä todetaan 64 prosentilla aikuisista. Miehistä parodontiittia esiintyy 74 prosentilla ja naisista 57 prosentilla. Suomessa vaikea-asteisesta parodontiitista kärsii yli 20 prosenttia väestöstä, kun maailmanlaajuisesti sitä todetaan vain 10 prosentilla. Parodontiitti ei kuitenkaan ole vain aikuisten vaiva, vaan sen mahdollisuus on otettava huomioon jo lapsilla ja nuorilla.

4. Mistä parodontiitti johtuu?

Parodontiitille altistavia tekijöitä on monia: huono suuhygienia, tupakointi, diabetes, iän mukana tulleet yleissairaudet ja niiden lääkitykset sekä perinnöllisyys voivat kaikki altistaa tulehdukselle. Hammaskiven tai plakin muodostuminen hampaan pintaan helpottaa bakteerien kiinnittymistä, mikä myös osaltaan altistaa iensairauksille.

5. Miten parodontiittia voidaan ehkäistä?

Parodontiitin ehkäisyyn toimivat samat neuvot kuin reikiintymisen välttämiseen. Tärkeässä roolissa ovat hampaiden välien puhdistaminen ja harjaaminen sekä terveellinen ruokavalio. Hygieniasta huolehtimisen lisäksi myös elintavoilla on suun tulehdusten kehittymiseen merkittävä vaikutus. Tupakoinnin ja sokeripitoisten elintarvikkeiden välttäminen ennaltaehkäisee parodontiittiin sairastumista.

6. Miten parodontiittia hoidetaan?

Parodontiitti on elinikäinen sairaus, jota ei voi hoitaa kerralla kuntoon. Sen hoito vaatii aikaa ja sitoutumista. Ensisijaisena tavoitteena on hoitaa infektio ja estää kudosten tuhoutumisen eteneminen. Taudin kulkuun puuttuminen jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa tuottaa hyvän ja usein pysyvän tuloksen. Infektiota hallitaan poistamalla hampaiden pinnoilta bakteeripeitteet hammaslääkärin, suuhygienistin ja potilaan yhteistyönä. Tehokas omahoito perustuu huolelliseen päivittäiseen hampaiden ja hammasvälien puhdistukseen.

Kysymyksiin vastasi Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Testaa oma riskisi sairastua parodontiittiin!

                             

Jos testi ei näy, klikkaa tästä.

Varaa aika hammastarkastukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.