Artikkelit

Kuusi kysymystä lähetteettömistä laboratoriotutkimuksista

Mietityttävätkö jatkuva väsymys tai vatsavaivat? Onko kolesterolisi viitearvojen puitteissa tai maksa-arvot koholla? Laboratoriotutkimuksissa omasta terveydentilasta voi selvitä paljon – moniin niistä pääset myös ilman lääkärin lähetettä.

1. Kuka voi mennä lähetteettömiin laboratoriotutkimuksiin?

Lähetteettömät laboratoriotutkimuksemme sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja haluavat saada tietoa senhetkisistä veriarvoistaan. Nykyään moni on innostunut hyvinvointinsa mittaamisesta ja seurannasta, mutta aktiivisuusrannekkeet tai älysormuksetkaan eivät kerro kaikkea. Laboratoriotutkimuksissa tarkasteltavat veriarvot kuvaavat elimistön tilaa: voit esimerkiksi selvittää, onko kolesterolisi viitearvojen mukainen tai saatko riittävästi D-vitamiinia. Lähetteettömistä laboratoriotutkimuksista voi olla hyötyä myös epämääräisten oireiden selvittelyssä, jos esimerkiksi vatsaoireet tai pitkään jatkunut väsymys mietityttävät. 

Jos olet huolissasi ja mietit, oletko sairas, on parasta hakeutua ensin lääkärin tutkimuksiin. Lääkärin kanssa voit tuolloin myös yhdessä suunnitella tarvittavat laboratoriotutkimukset. Yleiset tutkimuspakettimme on suunniteltu yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa, ja näihin laboratoriotutkimuksiin voit hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä.

2. Millaista tietoa laboratoriotutkimuksista voi saada?

Laboratoriotutkimuksista voidaan saada terveyden kannalta hyvinkin merkittäviä tuloksia. Niiden avulla voidaan esimerkiksi kartoittaa viitteitä sairauksista, saada selvyyttä mieltä vaivaaviin epäilyksiin ja sulkea pois vaivojen mahdollisia syitä. Jos veriarvoissa on kaikki kunnossa, voidaan miettiä, olisiko esimerkiksi ravitsemuksessa jotain muutettavaa: syönkö ruokaa, joka on minulle hyväksi? Jos taas arvoissa on jotain vinksallaan, siihen osataan tutkimusten pohjalta puuttua. Tieto omasta hyvinvoinnista ei koskaan mene hukkaan.


3. Kuinka lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käyminen tapahtuu?

Lähetteettömiin laboratoriotutkimuksiimme pääset varaamalla 10 minuutin ajan laboratorioon täältä tai numerosta 030 6000. Ennen tutkimusta suositellaan olemaan ravinnotta 10–12 tuntia. Laboratoriohoitaja ottaa verinäytteen, ja tulokset tulevat heti niiden valmistuttua näkyviin sähköiseen Oma Terveys -palveluun. Oma Terveys -sovelluksen saat ladattua kätevästi sovelluskaupastasi App Storesta tai Google Play -kaupasta. Voit käyttää palvelua myös selaimella osoitteessa https://omaterveys.terveystalo.com.

4. Miten laboratoriotutkimusten tuloksia tulkitaan?

Kun verinäytteen tulokset ovat valmiit, pääset tarkastelemaan niitä Oma Terveys -palvelussa selkeästi värikoodein merkittyinä. Oma Terveys -palvelusta näet myös tutkimuksen viitearvot sekä tarvittavat jatko-ohjeet. Jos tulokset poikkeavat viitearvoista, on syytä keskustella lääkärin kanssa vastaanotolla joko paikan päällä tai chat- tai videovastaanotolla. Lääkäri auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää hoidon ja jatkotutkimusten tarpeen. Jos tuloksissa on hälytysrajat ylittäviä arvoja, otamme sinuun yhteyttä varmistaaksemme, että olet saanut tulokset sekä kehotamme sinua ottamaan yhteyttä lääkäriin.

5. Mitä hyötyä tutkimuspaketeista on – enkö voisi vain testata yhden, olennaiseksi kokemani veriarvon?

Esimerkiksi elimistön tulehdustila voi sekoittaa verinäytteen arvoja: pelkkää yksittäistä arvoa tarkasteltaessa tämä jää helposti huomaamatta. Koska ihminen on kokonaisuus, kannattaa vointia kartoittaa useamman tutkimuksen sisältävinä paketteina. Verinäytteen yksittäinen arvo ei kerro kaikkea, mutta järkevinä kokonaisuuksina tutkittuna laboratoriotestit antavat laajan kuvan elimistön tilasta. Jos esimerkiksi jatkuva väsymys painaa, voi valita Voimat vähissä -tutkimuspaketin. Kun tutkimukset on paketoitu selkeään muotoon, ei tarvitse arvuutella, mikä yksittäinen veriarvo olisi omalla kohdalla järkevää testata.

Johtavat asiantuntijamme ovat suunnitelleet laboratoriopaketit siten, että ne kattavat kaikki oleelliset mittaukset, eikä niihin toisaalta sisälly mitään ylimääräistä. Siten tutkimuksista saa tarvitsemansa tiedot joutumatta maksamaan turhasta.

6. Kuka säännöllisistä tutkimuksista hyötyy?

Laboratoriotutkimukset voivat toimia keinona selvittää omaa vointia säännöllisesti – veriarvojen kehitystä seuraamalla pysyy kartalla hyvinvoinnistaan. Säännöllisestä seurannasta voi saada hyödyllistä näkökulmaa vointiinsa varsinkin, jos tulosten perusteella on tavoitteena tehdä muutoksia arkeen. Esimerkiksi ruokavaliota muuttaessa, vireystasoa kehitettäessä tai pyrittäessä vaikuttamaan veren kolesteroliarvoihin on järkevää seurata, mitä omilla toimillaan saa aikaan. Veriarvojen kehitys ei näy ulospäin, joten niiden seuraaminen voi kasvattaa motivaatiota muutoksen ylläpitämiseen.

Kysymyksiin vastasivat johtava ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta sekä sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärimme Olli-Pekka Koivurova.

Tutustu lähetteettömiin laboratoriokokeisiin

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.