Artikkelit

Kuolema pysäyttää ja ahdistaa: näin kohtaat tunteesi

Ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema Suomessa on pysäyttävä hetki. ”Tämä tuo tilanteen vakavuuden kaikkien silmille. Emme enää voi mennä sen illuusion taakse, että Suomessa ei voisi käydä näin”, johtava psykologimme Tuija Turunen sanoo.

Ensimmäinen covid-19-viruksen aiheuttama kuolema ei ollut yllätys, mutta se tuntuu kuitenkin tulleen nopeasti. Vielä pari viikkoa sitten suomalaiset saattoivat ajatella, että tauti ei kosketa meitä yhtä vakavasti kuin jossain muualla.

– Kuolema pysäyttää, ja sen kuuluukin pysäyttää. Kuolema on vedenjakaja, ja koronaepidemiassa se hetki on Suomessa nyt. Tämä varmasti muuttaa suhtautumista: se saa ymmärtämään, että tilanne on vakava myös meillä. Jokainen voi kantaa oman vastuunsa noudattamalla tarkasti viranomaisten ja päättäjien ohjeita, johtava psykologimme Tuija Turunen sanoo.

Suru ja ahdistus ovat sallittuja tunteita

Vainajan lähipiirille kuolema aiheuttaa surua rakkaan ihmisen menetyksen vuoksi.

– Kuolemantapauksia tulee väistämättä lisää. On tärkeää, että koronaan menehtyneitä kohdellaan yksilöinä ja että heidän omaistensa surua kunnioitetaan, Turunen sanoo.

Meille muille koronaviruksen aiheuttama ensimmäinen kuolemantapaus voi tuoda ahdistusta ja pelkoa siitä, että kuolema tosiaan liittyy maailmanlaajuiseen tautiepidemiaan. Kun tauti oli vielä kaukana, oli helppo ajatella, ettei se koske omaa elämää. Nyt tämä illuusio on särkynyt, ja se voi aiheuttaa ahdistusta.

– Ahdistus ja järkytys ovat tässä tilanteessa ymmärrettäviä tunteita. Jokainen ei välttämättä koe niitä, mutta toisissa se herättää vahvojakin tunteita. Jos niin käy, tunteita ei tarvitse yrittää vaimentaa tai tukahduttaa, Turunen sanoo.

Tilannetta ei voi kukaan hallita, mutta omassa elämänpiirissä voi keskittyä niihin asioihin, joihin oma hallinta ulottuu. Voi esimerkiksi miettiä, miten helpottaa omaa ja läheisten ahdistusta puhumalla ja tekemällä itselle mieluisia, rauhoittavia asioita. Mieltä tyynnyttää myös se, kun tietää itse tekevänsä parhaansa oman lähipiirin suojaamiseksi.

Joskus on helpompaa puhua vieraalle

Ahdistuksen ja pahan olon kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos omaa lähipiiriä ei halua kuormittaa ahdistavilla ajatuksilla, on hyvä turvautua ulkopuoliseen apuun. Ei ole hyvä jäädä yksin huoliajatustensa kanssa.

– Mielenterveyden ammattilaisten kanssa puhuminen auttaa, ja joskus jopa yksi kerta riittää helpottamaan oloa. Ammattiapua on saatavilla, ja sitä varten ei tarvitse lähteä kotoa pois. Erilaiset etäpalvelut, kuten puhelimella tai tietokoneella toimivat chat- ja videovastaanotot ovat juuri nyt hyvä keino päästä avun piiriin, Turunen muistuttaa.

 Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.