Artikkelit

Kun kuukautiset kiusaavat

Vaivaavatko vuotohäiriöt tai kärsitkö kivuliaista kuukautisista? Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niin kipuja kuin vaikeaa vuotoakin voidaan hoitaa, kun niiden taustalla olevat syyt saadaan selville.

Kovat kuukautiskivut tai epäsäännöllinen, voimakas vuoto tekevät monen naisen elämästä vaikeaa. Kuukautisvuodot saattavat muuttua runsaammiksi ja pitkittyä, ja kuukautisten välillä voi olla ylimääräistä vuotoa.

– Vuotohäiriöt voivat johtaa hemoglobiinin laskuun. Jatkuva siteiden käyttö tekee myös arjesta hankalaa. Jos vuoto ei lopu, kipu on kova tai jos kuukautiset ovat niin runsaat, ettei niiden kanssa koe pärjäävänsä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Samoin silloin, jos vuodon määrä tai kesto muuttuu, neuvoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Myooma, polyyppi tai endometrioosi?

Kun kuukautisvuoto aiheuttaa ongelmia, tehdään gynekologilla ensin sisätutkimus ja tavallisesti lisäksi ultraäänitutkimus. Joskus pitkittyneen kuukautisvuodon taustalla on kohdun hyvänlaatuinen kasvain eli myooma tai polyyppi. Tällaiset kasvaimet ovat kohdussa varsin yleisiä, ja ne on myös helppo poistaa ilman leikkaushaavoja. Ultraäänitutkimus auttaa niiden paikantamisessa.

– Noin joka kolmas yli 30-vuotias suomalainen nainen kantaa myoomaa, usein tietämättä siitä itse. Myös kohtuontelossa oleva pieni limakalvokasvain, polyyppi, voi aiheuttaa runsaan vuodon tai jatkuvan tiputtelun. Hormonilääkitys on kohdun seinämässä sijaitsevien, oireita aiheuttavien myoomien ensisijainen hoito, kertoo Heikkinen.

Kovien kuukautiskipujen taustalla taas voi olla endometrioosi, jossa kipua aiheuttavia pesäkkeitä kehittyy esimerkiksi vatsaonteloon tai kohdun seinämään. Usein kuvitellaan kohdunpoiston olevan paras keino endometrioosin hoitoon, mutta Heikkisen mukaan toimivin hoitomuoto on todellisuudessa hormonilääkitys:

– Hormonikierukka, minipillerit tai yhdistelmäehkäisypillerit ovat endometrioosista kärsivälle hyvä hoitovaihtoehto, sillä ne vähentävät kipuja ja saattavat lisäksi estää endometrioosin pahenemista. Aina kipujen syynä ei kuitenkaan ole endometrioosi. Jos kuukautiset ovat kivuliaat ilman selvää syytä, lapset on tehty eikä hormonilääkitys auta, voi kohdun poistaminen olla varteenotettava vaihtoehto.

Kohdunpoisto on yleisempi kuin usein uskotaan

Kohdunpoisto on yleisin gynekologinen leikkaus. Kohdunpoistoja tehdään Suomessa yli 5 000 vuosittain, mutta muiden hoitomuotojen kehittyessä niitä tehdään nykyään yhä vähemmän.

– Esimerkiksi myoomien kohdalla kohdunpoistoa aletaan pohtia vasta, jos myoomat kasvavat, niitä ei voida poistaa kohtuontelon kautta eivätkä lääkkeet auta. Ensin kokeillaan aina lääkehoitoa, sitten vasta leikkausta. Kohdun poistoa harkitessa keskustellaan aina potilaan toiveista ja elämäntilanteesta, kuten siitä, aikooko vielä hankkia lapsia, kuvailee Heikkinen.

Monelle kohdunpoistoon päätyvälle naiselle leikkaukseen pääsy on helpotus. Nykyisin se voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin potilas voi päästä takaisin kotiin jo saman päivän aikana. Suomessa poisto tehdään tavallisimmin emättimen kautta, eikä vatsalle jää silloin arpia.

– Leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa, ja toipumiseen kuluu yleensä muutama viikko. Jos synnytyksiä ei enää ole suunnitelmissa ja esimerkiksi kivut ovat kovat, voi kohdunpoisto parantaa elämänlaatua merkittävästi, toteaa Heikkinen.

Varaa aika gynekologille

Muita aiheeseen liittyviä

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Mitkä tekijät altistavat rintasyövälle? Kysymyksiin vastasi radiologimme Marina Rosliakova.

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin – tunnistatko endometrioosin oireet?
Naisen terveys

Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi voimakkaina kuukautiskipuina.

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.