Kun kuukautiset kiusaavat

Vaivaavatko vuotohäiriöt tai kärsitkö kivuliaista kuukautisista? Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niin kipuja kuin vaikeaa vuotoakin voidaan hoitaa, kun niiden taustalla olevat syyt saadaan selville.

Nainen katsoo ulos ikkunasta.
Vaivaavatko vuotohäiriöt tai kärsitkö kivuliaista kuukautisista? Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niin kipuja kuin vaikeaa vuotoakin voidaan hoitaa, kun niiden taustalla olevat syyt saadaan selville. 
 
Kovat kuukautiskivut tai epäsäännöllinen, voimakas vuoto tekevät monen naisen elämästä vaikeaa. Kuukautisvuodot saattavat muuttua runsaammiksi ja pitkittyä, ja kuukautisten välillä voi olla ylimääräistä vuotoa. 
 
- Vuotohäiriöt voivat johtaa hemoglobiinin laskuun. Jatkuva siteiden käyttö tekee myös arjesta hankalaa. Jos vuoto ei lopu, kipu on kova tai jos kuukautiset ovat niin runsaat, ettei niiden kanssa koe pärjäävänsä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Samoin silloin, jos vuodon määrä tai kesto muuttuu, neuvoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Myooma, polyyppi tai endometrioosi? 

Kun kuukautisvuoto aiheuttaa ongelmia, tehdään gynekologilla ensin sisätutkimus ja tavallisesti lisäksi ultraäänitutkimus. Joskus pitkittyneen kuukautisvuodon taustalla on kohdun hyvänlaatuinen kasvain eli myooma tai polyyppi. Tällaiset kasvaimet ovat kohdussa varsin yleisiä, ja ne on myös helppo poistaa ilman leikkaushaavoja. Ultraäänitutkimus auttaa niiden paikantamisessa.
 
- Noin joka kolmas yli 30-vuotias suomalainen nainen kantaa myoomaa, usein tietämättä siitä itse. Myös kohtuontelossa oleva pieni limakalvokasvain, polyyppi, voi aiheuttaa runsaan vuodon tai jatkuvan tiputtelun. Hormonilääkitys on kohdun seinämässä sijaitsevien, oireita aiheuttavien myoomien ensisijainen hoito, kertoo Heikkinen.
 
Kovien kuukautiskipujen taustalla taas voi olla endometrioosi, jossa kipua aiheuttavia pesäkkeitä kehittyy esimerkiksi vatsaonteloon tai kohdun seinämään. Usein kuvitellaan kohdunpoiston olevan paras keino endometrioosin hoitoon, mutta Heikkisen mukaan toimivin hoitomuoto on todellisuudessa hormonilääkitys:
 
- Hormonikierukka, minipillerit tai yhdistelmäehkäisypillerit ovat endometrioosista kärsivälle hyvä hoitovaihtoehto, sillä ne vähentävät kipuja ja saattavat lisäksi estää endometrioosin pahenemista. Aina kipujen syynä ei kuitenkaan ole endometrioosi. Jos kuukautiset ovat kivuliaat ilman selvää syytä, lapset on tehty eikä hormonilääkitys auta, voi kohdun poistaminen olla varteenotettava vaihtoehto.

Kohdunpoisto on yleisempi kuin usein uskotaan

Kohdunpoisto on yleisin gynekologinen leikkaus. Kohdunpoistoja tehdään Suomessa yli 5 000 vuosittain, mutta muiden hoitomuotojen kehittyessä niitä tehdään nykyään yhä vähemmän.
 
- Esimerkiksi myoomien kohdalla kohdunpoistoa aletaan pohtia vasta, jos myoomat kasvavat, niitä ei voida poistaa kohtuontelon kautta eivätkä lääkkeet auta. Ensin kokeillaan aina lääkehoitoa, sitten vasta leikkausta. Kohdun poistoa harkitessa keskustellaan aina potilaan toiveista ja elämäntilanteesta, kuten siitä, aikooko vielä hankkia lapsia, kuvailee Heikkinen.
 
Monelle kohdunpoistoon päätyvälle naiselle leikkaukseen pääsy on helpotus. Nykyisin se voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin potilas voi päästä takaisin kotiin jo saman päivän aikana. Suomessa poisto tehdään tavallisimmin emättimen kautta, eikä vatsalle jää silloin arpia.
 
- Leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa, ja toipumiseen kuluu yleensä muutama viikko. Jos synnytyksiä ei enää ole suunnitelmissa ja esimerkiksi kivut ovat kovat, voi kohdunpoisto parantaa elämänlaatua merkittävästi, toteaa Heikkinen.

Lue lisää aiheesta

Suhtautuminen vaihdevuosiin ja niiden oireiden hoitoon on muuttunut, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Artikkeli

Suhtautuminen vaihdevuosiin ja niiden oireiden hoitoon on muuttunut, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Viime vuosikymmenien suurin vaihdevuosiin liittyvä edistysaskel lääketieteessä on se, että vaihdevuosista puhutaan enemmän ja niiden oireiden moninaisuus tunnistetaan, kertoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen.

Mies ja nainen katsovat yhdessä maisemaa Artikkeli

Uniongelmat voivat olla monelle naiselle merkittävin tai jopa ainoa vaihdevuosioire

Vaihdevuodet voivat oireilla myös unihäiriöinä. Yhä useampi nainen hakeutuukin oireiden vuoksi nyt gynekologin vastaanotolle, kertoo Terveystalon gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen.

Nainen juo kahvia ja katsoo ulos ikkunasta Artikkeli

”Naiseus ei ole sairaus”: gynekologia on muuttunut turhista tarkastuksista oireiden hoitoon

Vuosittaisten gynekologisten tarkastusten tulisi olla jo historiaa, jos oireita ei ole, sanoo gynekologian erikoisalajohtajamme Anna-Mari Heikkinen.

Nainen avaa etävastaanoton kännykästään Artikkeli

Gynekologille missä ja milloin vain

Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä. Gynekologisista vaivoista kärsii lähes jokainen nainen jossain vaiheessa elämäänsä.

Pariskunta syleilee rannalla Artikkeli

Totta vai tarua vaihdevuosista

Vaihdevuosiin liittyy paljon pelkoja ja turhia harhaluuloja. Terveystalon gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen vastaa viiteen vaihdevuosia koskevaan väittämään.

Pariskunta syleilee rannalla Artikkeli

Miten valita sopivin ehkäisymuoto?

E-pillerit, kierukka vai kondomi? Ehkäisymenetelmiä on lukuisia, ja itselle parhaiten sopivan valinta saattaa tuntua hankalalta. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua yhdessä gynekologin kanssa, sillä valintaan vaikuttaa ennen kaikkea oma terveydentila ja elämäntilanne. Terveystalon gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen vastaa ehkäisyä koskeviin kysymyksiin.