Artikkelit

Kuinka välttää lapsen rasitusvammat?

Liian kova harjoittelu voi aiheuttaa kasvavalle nuorelle kivuliaita ja toistuvia rasitusvammoja.

Jalkapallokausi on taas käynnissä, ja ulkokentät kutsuvat junioripelaajia näyttämään taitojaan. Treenatessa on hyvä muistaa, että lapset kasvavat eri tahtiin: joku pysyy pienikokoisena pidempään, toiselle taas tulee nopeita kasvupyrähdyksiä. Lasten kasvu, kehitys ja ikäkausi vaikuttavat myös siihen, millaisia harjoituksia urheillessa voi tehdä.

– Lapset eivät voi urheilla samalla lailla kuin aikuiset. Varhaisen murrosiän vaiheessa ei esimerkiksi pidä puskea lihaksia maitohapoille tai tehdä raskasta voimaharjoittelua. Lapsen keho ei vielä ole valmis vastaanottamaan kovin suurta kuormitusta, ja liian usein tai kovaa treenaaminen nostaa rasitusvammariskiä, muistuttaa ortopedian erikoislääkäri Harri Panula Terveystalo Seinäjoelta.

Miten varmistaa, että lapsi treenaa turvallisesti?

  1. Kannusta lasta liikkumaan monipuolisesti. Liian yksipuolinen treenaaminen rasittaa kasvavaa kehoa turhaan – lapsen kehityksen kannalta on hyvä kokeilla erilaisia lajeja ja tapoja liikuttaa koko kehoa. Kun harjoittelu on vaihtelevaa, loukkaantumisiakin sattuu harvemmin.
  2. Muista ravinnon ja levon merkitys. Kasvava nuori tarvitsee palautuakseen monipuolista ravintoa ja riittävästi unta. Kunnon yöunet auttavat lihaksia kehittymään ja lasta välttymään rasitusvammoilta.
  3. Jos lepo ei tunnu auttavan, tarkista tilanne lääkärin vastaanotolla. Urheilua aloittaessa tai tauolta palatessa lihakset vasta totuttelevat rasitukseen. Silloin on normaalia, että paikat kipeytyvät. Jos harrastus ei kuitenkaan ole uusi eikä lepo auta tai huomaat lapsella turvotusta, ontumista, kuumetta tai laihtumista, kannattaa hakeutua lääkäriin selvittämään, mistä on kyse.
  4. Rohkaise lasta harrastamaan sitä, mistä hän itse innostuu. Tärkeintä on, että lapsi nauttii liikkumisesta sen sijaan, että suorittaisi vimmaisesti vanhempien toiveiden mukaan. Kaikista ei tule huippu-urheilijoita, mutta monelta harmilta voidaan välttyä, kun lapsi oppii liikkumisen ilon ja aktiivisen elämäntavan jo nuorena.

Huomioi myös nämä asiat, ettei rasitusvammoja pääsisi syntymään

Kasvuikäisten rasitusvammoista tavallisin on polvilumpiojänteen kiinnitysalueen kiputila, joka on jalkapalloilijoilla yleinen. Tavallisia rasituksesta johtuvia vaivoja ovat myös akillesjänteen rasitusvamma sekä penikkatauti, jossa säären lihas turpoaa lihaskalvon alla ja aiheuttaa särkyä.

– Rasitusvammoille altistuu, kun treenaa liian paljon liian aikaisin – kahden tunnin mittaiset harjoitukset useasti viikossa ovat monelle lapselle liikaa. Rasitusvammoille voivat altistaa myös esimerkiksi huono heitto- tai ponnistustekniikka sekä liian kovalla alustalla pelaaminen, listaa Panula.

Jos edellisestä vammasta on vasta ehtinyt toipua ja harjoittelun aloittaa taas täydellä teholla, vaivat voivat herkästi uusiutua. Näin kävi myös SJK:n keskikenttäpelaaja Mehmet Hetemaj’lle junioriaikoina:

– Omalla kohdalla penikat kipeytyivät kasvupyrähdyksen aikaan pahasti. Varsinkin talvisin kovalla tekonurmella pelatessa kipu paheni, ja jouduin syömään tulehduskipulääkkeitä ja huilaamaan noin viikon verran. Kentälle palatessa kipu yltyi taas, ja parin viikon päästä jouduin pitämään uudestaan taukoa. Kierrettä kesti kolme vuotta, kertoo Hetemaj.

Ravinnon ja levon merkitys

Lasten rasitusvammat ovat pääasiassa hyvänlaatuisia vaivoja, jotka paranevat hyvin. Lepo, harjoitusmäärien vähentäminen, kylmäpussin käyttö ja kipulääkitys auttavat toipumaan. Palautumisella on rasitusvammojen välttämisessä merkittävä rooli.

– Hyvä lämmittely ja jäähdyttely auttavat välttämään loukkaantumisia, ja kunnon ruoka harjoittelun jälkeen käynnistää palautumisen. Itselleni kaikista tärkein on kuitenkin hyvä uni: jos ei nuku, ei myöskään jaksa, eivätkä lihakset palaudu kunnolla, painottaa Hetemaj.

– Monipuolinen ravinto ja riittävä uni kantavat jo pitkälle. Kannattaa muistaa, että lihas kehittyy levossa. Jos lapsi ei nuku tarpeeksi, se vaikuttaa oleellisesti myös kuntoon ja altistaa loukkaantumisille. Kun peruskuvio on kunnossa, se ehkäisee myös rasitusvammojen syntymistä, toteaa Panula.


Jos lapsen rasitusvammat mietityttävät, voit varata ajan ortopedille.

Varaa aika ortopedille

Muita aiheeseen liittyviä

Törmäsikö lapsesi netissä häiritsevään sisältöön? Näin käsittelette asiaa yhdessä
Lapsen terveys

Sosiaalisessa mediassa voi törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Psykologi-psykoterapeuttimme Lotta Heiskanen neuvoo, kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Kuinka valmistella lasta koronatestiin? ”Tilanteen tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja turvallinen”
Lapsen terveys

Pienikin lapsi voi ymmärtää, miksi kurjalta tuntuvia asioita on joskus tehtävä. Tärkeintä on, että tilanne on turvallinen ja hallittu ja että ympärillä olevat aikuiset seisovat rauhallisesti ja vakaasti toimenpiteen takana. Johtava psykologimme Tuija Turunen neuvoo, miten lapsen näytteenottoon voi valmistautua.

Syystaudit rantautuvat lapsiperheisiin – älä vie sairasta lasta hoitoon!
Lapsen terveys

Pöpöt jylläävät päiväkodeissa ja kouluissa etenkin syksyisin. Lue vinkit lapsiperheen tavallisimpien syystautien selättämiseen.

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.