Artikkelit

Kuinka matkailla koronaturvallisesti?

Rajaliikenne avautuu asteittain Suomessa, Euroopassa ja muussa maailmassa ja matkailu käynnistyy tämän myötä uudelleen. Globaali koronaviruspandemiatilanne on kuitenkin edelleen haastava, eikä virukselle ole vielä löydetty hoitokeinoa tai kehitetty siltä suojaavaa rokotetta. Mitä jokaisen matkalle mielivän tulisi nyt huomioida koronaturvallista matkustusta ajatellen?

Todistus koronattomuudesta

Ennen matkalle lähtemistä on hyvä tarkistaa WHO:n sivuilta kohdemaan ajantasainen tautitilanne ja selvittää tarvitaanko maahan saapuvilta todistusta koronattomuudesta. Osa valtioista edellyttää todistusta negatiivisesta koronan osoitustestistä maahan saavuttaessa, jotta viranomaisilla olisi mahdollisuus hallita maan epidemiatilannetta ja toimia tehokkaasti sen hillitsemiseksi. Terveystalossa koronan osoitustestiin pääsee jokainen jolla tarve on, ja niin kutsutun Fit2Fly-todistuksen saa salatulla sähköpostilla tulosten valmistumisen jälkeen 1-2 päivän sisällä testauksesta. Todistus toimii virallisena todistuksena henkilön matkustuskelpoisuudesta.

Pakkaa matkalle mukaan hygieniatarvikkeita

Koronan suhteen kannattaa pitää tuntosarvet ylhäällä ja tiedostaa, ettei tauti ole hävinnyt maailmasta minnekään ja voi kohdalle osuessaan edelleen olla vaarallinen myös niin sanotulle perusterveelle ihmiselle. Kun tämän asian tiedostaa, pitäisi sen vaikuttaa omaan toimintaan.

– Kevään aikana tutuksi tulleet etäisyyksien pitäminen, turvavälit, henkilökohtainen hygienia ja käsien peseminen ovat asioita jotka tulisi muistaa edelleen, vaikka tautitilanne koti-Suomessa onkin tällä hetkellä hyvin maltillinen, kertoo Terveystalon matkailu- ja rokoteklinikan vastuulääkäri Niklas Lindblad.

Matkaa varten kannattaa koostaa mukaan hygieniatarvikelaukku, joka sisältää

  • Alkoholipitoista käsidesiä
  • Kasvomaskeja
  • Kertakäyttönenäliinoja
  • Roskapusseja
  • Jokaiselle matkaseurueen jäsenelle tulisi myös pakata mukaan oma henkilökohtainen juomapullo ja mahdolliset muut aterimet retkeilyä varten.

– Käsidesin pitäisi olla alkoholipitoista, ettei se edes kesäkuumalla autossa ollessaan lämpenisi ja laajenisi liikaa pullossa. Osa maista edellyttää kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla ja toisaalta näitä on hyvä olla varalla jos matka vie paikkaan missä voisi olla paljon väkeä. Kertakäyttöisellä nenäliinalla voi suojata kasvot aivastuksen aikana ja roskapussi pitäisi olla valmiina näitä varten, ettei likaisia nenäliinoja jää muiden ulottuville. Edes perheen kesken ei kannata käyttää samoja ottimia ja juomapulloja ja myös ravintolassa pitää huolehtia omasta lasista hygieniasyistä, sanoo Lindblad.

Desinfioi pinnat, joita kosketellaan paljon

Mukana oleva käsidesi on hyödyllinen sekä oman paikan ympäristön siistimiseen junassa, bussissa tai koneessa, että saapuessa perille majoitukseen.

– Pintojen siistimisessä kannattaa keskittyä paikkoihin, jotka ovat alttiita kosketukselle. Näin ollen ovenkahvat, kaukosäätimet, vessan hanat ja nupit sekä jääkaapin kahva kannattaa pyyhkäistä käsipyyhkeellä, johon on kaadettu alkoholipitoista desinfiointiainetta. Matkustettaessa vastaavia siistimistä tarvitsevia paikkoja ovat käsinojat, pöytä ja näin kesähelteillä linja-autoissa tuuletusikkunoiden kahva, Lindblad ohjeistaa.

Muista myös huolehtia jaloittelusta pitkän matkan aikana!

Korona tuo matkustamiseen rajoituksia, mutta kaikki valmistelutyö ei saisi mennä vain sitä ajatellen. Pitkillä automatkoilla kannattaa pysähtyä jaloittelemaan, ettei veritulppariski kohoa pitkään paikoillaan olemisessa. Samaa tulisi tehdä myös matkustettaessa esimerkiksi lentokoneessa tai junassa, joissa pohjejumppaa voi tehdä ihan omalla paikallakin.

– Jos huoltoasemalla piipahtaminen ei tartuntariskin vuoksi tunnu luontevalta, voi pysähtyä jaloittelemaan P-paikalle. Koneessa käytävillä kävelyn sijaan taas voi huolehtia verenkierrosta pumppaamalla jalkoja jalkatukea vasten. Sekä autoillessa, että koneessa pitäisi muistaa myös omat eväät ja riittävä nesteytys, jotta matka ei käynnisty huonovointisena nestevajeen vuoksi, sanoo Lindblad.

Miten toimia jos matkalla sairastuu?

Matkalle ei pidä lähteä kipeänä, mutta toki reissun aikanakin voi sairastua. Tänä keväänä monelle suomalaiselle tuli tutuksi etälääkärin vastaanotto, mutta moni ei tiedä, että Terveystalon Lääkäri Chat 24/7-palveluun voi olla yhteydessä myös ulkomailta ja siellä asiantuntija voi tarvittaessa kirjoittaa eurooppalaisen lääkemääräyksen, jonka voi käydä hakemassa mistä tahansa eurooppalaisesta apteekista.

– Etäpalveluita kannattaa suosia, koska tällöin voi asioida omalla kielellä mistä päin maailmaa tahansa. Etälääkärillä asiointi kun onnistuu siitä omasta majapaikasta käsin – tai vaikka liikkuvan auton kyydistä, on se matkan aikana nopein tapa saada tarkoituksenmukaista hoitoa. Ulkomailla noudatetaan lääkemääräyksissä hieman erilaisia suosituksia ja suomalaisen käypä hoito suosituksiin nähden liian laajakirjoisia lääkkeitä määrätään toisinaan liian heppoisin perustein. Koronankin osalta yhtenä taudin voimakkuuteen liittyvänä tekijänä on mainittu antibiootit ja niiden käyttö, mikä suomalaisessa lääketieteessä on kansainvälisessä vertailussa kovin alhainen. Etälääkärin kanssa voi siis olla varma siitä, että hoito tehdään suomalaisten suositusten ja parhaiden käytäntöjen mukaisesti ja jos lääkkeille on tarvetta, reseptin voi lunastaa Suomen lisäksi kaikista muistakin eurooppalaisista apteekeista, Lindblad päättää.

Siirry ajanvaraukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.