Artikkelit

Kuinka huomioida ergonomia etätyössä? Työfysioterapeutin vinkit kotitoimistolle

Etätyö on mahdollista jo monilla työpaikoilla ja osa yhä useamman ajatustyöläisen arkea. Kotikonttorin työskentelyolosuhteet poikkeavat kuitenkin usein toimiston varustelusta. Kuinka huolehtia ergonomiasta ja oikeasta työasennosta etäpäivinä?

Kehoa voi käyttää ergonomisesti, vaikka käytössä ei olisikaan erityisiä etätyöhön tarkoitettuja välineitä. Selviät hyvin ilman säädettävää sähköpöytää tai satulatuolia, kunhan kiinnität huomiota muutamaan asiaan.

– Yleisimmät haasteet, jotka aiheutuvat ajatustyöläisen huonosta työasennosta, ovat niska-hartiaseudun sekä alaselän jäykkyys ja jumiutuminen. Oireet johtuvat useimmiten siitä, että töitä tehdään pitkään samassa asennossa. Tällöin lihasten verenkierto heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu, joka aiheuttaa herkästi kipua ja jumituksen tunnetta, kertoo johtava työfysioterapeuttimme Anna Gustafsson.

– Ei ole olemassa yhtä asentoa, joka toimisi pitkään. On tärkeää muistaa vaihdella asentoa ja työpistettä pitkin päivää. Asentoa olisi hyvä vaihtaa vähintään tunnin välein, Gustafsson opastaa.

Mieti mitä mahdollisuuksia kotisi tarjoaa työn tekoon. Keittiönpöydän lisäksi töitä voi tehdä esimerkiksi sohvalla, sängyllä, lattialla tyynyn päällä, parvekkeella tai kotipihalla. Voit asettaa tietokoneen korkean lipaston päälle tai tehdä seisomatyöpisteen nostamalla kirjapinon pöydälle ja tietokoneen sen päälle.

– Aikaisemmin on korostettu paljon asennon ergonomisuutta ja esimerkiksi sitä, missä kulmassa jalkojen tai käsien tulisi olla. Ei kuitenkaan ole tiettyä optimiasentoa ja eri ihmisille toimivat erilaiset asennot. Tärkeintä on, että asento tuntuu rennolta ja että kehoa tai käsiä ei tarvitse kannatella kovasti. Asentoa voi tukea esimerkiksi tyynyillä. Mukavuus kunniaan!

Asiantuntijan vinkit erilaisiin asentoihin

Ergonominen asento sohvalla

1. Istuessasi sohvalla tue asentoa selän takaa tyynyillä. Aseta tyyny myös tietokoneen alle, niin että se on sopivalla korkeudella. Käsien tulisi levätä rennosti tyynyn päällä.

Ergonominen asento pöydän ääressä

2. Kun istut keittiönpöydän ääressä, tue selkää tyynyllä. Näin ryhti pysyy suorana, etkä lysähdä makaamaan tuolille. Huomioi myös jalkojen tukeva asento.

Ergonominen asento seisten
3. Seisominen tekee hyvää! Loihdit seisomatyöpisteen korkean lipaston tai tason avulla. Voit säätää korkeuden sopivaksi asettamalla kirjapinon tietokoneen alle.

Tauko tehostaa työntekoa

Asennon vaihtelun lisäksi onnistunut etäpäivä sisältää taukoja. Kotitoimistolla saattaa helposti uppoutua työntekoon ja unohtaa työn tauotuksen. Monet ovat liiankin tunnollisia ja puurtavat koko päivän ilman taukoja.

– Suomalaisissa istuu hyvin vahvasti ajatus, että tauko olisi työstä lintsaamista. Olisi jo aika tiedostaa, että kenenkään keho tai mieli ei kykene jatkuvaan tehokkaaseen työskentelyyn ilman taukoja, Gustafsson muistuttaa.

– Ajatustyössä sekä keho, että mieli kaipaavat vaihtelua. Tauolla tulisi siirtyä pois näytön ääreltä ja saada verenkierto käyntiin. Ulkoilma ja liikunta tekevät hyvää. Esimerkiksi 10 minuutin happihyppelyn jälkeen olet kuin uudestisyntynyt ja valmis tarttumaan töihin.

Aktiivisuus saattaa jäädä etäpäivänä hyvin pieneksi, kun työmatkojen askelmäärät jäävät väliin. Etätyöstä saa eniten irti, kun sen suunnittelee jo etukäteen, aivan kuten tavallisen toimistopäivän.

– Lyhyt kävelylenkki ennen työpäivää tai lounastauon jälkeen lisää aktiivisuutta ja saa ajatukset hetkeksi muualle. Voi myös miettiä olisiko Skype-palaverin aikana mahdollista kävellä lähimetsässä tai korttelin ympäri. Etätyössä on monenlaisia mahdollisuuksia ja siitä kannattaa muokata omaa hyvinvointia edistävä tapa tehdä töitä.

Varaa aika fysioterapeutille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.