Artikkelit

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin

Jos kuukautisten aikana ei selviä kivuista tavallisella särkylääkkeellä, kannattaa tilannetta selvitellä tarkemmin gynekologin vastaanotolla. Endometrioosin mahdollisuus on hyvä sulkea pois, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuutta, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio.

Endometrioosin syytä ei täysin tunneta, mutta sen arvellaan olevan geneettistä laatua. Äidillä tai sisarella todettu endometrioosi nostaa sairastumisriskin seitsenkertaiseksi.

Endometrioosi puhkeaa yleensä teini-iässä kuukautisten alkaessa. Aluksi sen aiheuttamat kivut ajoittuvat kuukautisten yhteyteen, mutta hoitamattomana kiputuntemuksia alkaa esiintyä myös muina aikoina esimerkiksi alavatsassa, yhdynnän aikana tai virtsatessa.

Aina endometrioosi ei oireile

Suomalaisista naisista arviolta kymmenellä prosentilla on endometrioosi. Suurella osalla oireet saadaan kuriin lääkityksellä, eikä tarvetta leikkaukselle ole. Oireet voivat vaihdella elämän mittaan ja helpottua raskauden ja synnytyksen jälkeen sekä vaihdevuosien alettua. Kipujen lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi voi olla myös täysin oireeton.

– Lapsettomuudesta kärsii noin puolet tai kolmasosa naisista, joilla endometrioosi aiheuttaa oireita. Koeputkihedelmöitys on heille tavallinen tapa tulla raskaaksi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio sanoo.

Hormonihoidolla hillitään pesäkkeiden kasvua

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä. Yleisin hoitokeino on yhdistelmäehkäisypillerit, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

– Jos ei voi syödä estrogeeniä esimerkiksi aurallisen migreenin, rintasyövän tai veritulppariskin takia tai jos on yli 30-vuotias tupakoitsija, voidaan yleensä käyttää keltarauhashormonia. Endometrioosia voidaan hoitaa myös hormonikierukalla, joka sopii myös synnyttämättömille naisille, tai aiheuttamalla keinotekoiset vaihdevuodet.

Jos lääkehoito ei tepsi oireisiin, voidaan endometrioosipesäkkeitä poistaa leikkauksessa.

– Kirurgisen hoidon jälkeen on todella tärkeää jatkaa hormonihoitoa, jotta ehkäistään pesäkkeiden uudelleen muodostumista, Ahonkallio painottaa. Samasta syystä hän kehottaa vanhempia reagoimaan ajoissa tyttären poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin.

– Liian usein törmää edelleen käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi jotenkin haitallista ja tytölle syötetään sen sijaan isoja määriä kipulääkkeitä. Hormonihoito on kuitenkin ainoa tapa hillitä endometrioosipesäkkeiden leviämistä.

Neljä harhaluuloa endometrioosista

  • 1. Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen. Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa, sen sijaan hoitamaton endometrioosi vaurioittaa elimistöä ja lisää lapsettomuusriskiä.
  • 2. Kivut kuuluvat naisen elämään. Elämänlaatua haittaavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.
  • 3. Kohdunpoisto parantaa endometrioosin. Kohtu ei aiheuta endometrioosia eikä tauti sijaitse kohdussa. Vaikka kohtu poistettaisiin, mutta munasarjat jätetään, myös endometrioosi pysyy. Kun lastensaanti ei enää ole iän puolesta ajankohtaista ja päädytään kohdunpoistoon, myös munasarjat kannattaa poistaa. Poiston jälkeen voi käyttää hormonihoitoa esimerkiksi vaihdevuosioireisiin, sillä ne eivät myötävaikuta endometrioosin syntyyn kuten oman kehon tuottama estrogeeni.
  • 4. Endometrioosia voi hoitaa ruokavaliolla. Tutkimuksissa ruokavaliolla ei ole todettu olevan merkitystä endometrioosin syntyyn tai oireisiin.

Varaa aika gynekologille

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Ehkäisyasiat kuntoon etänä – gynekologille missä ja milloin vain
Naisen terveys

Luulitko, että gynekologin tapaaminen edellyttää aina fyysiselle vastaanotolle hakeutumista? Gynekologin etävastaanotolla voi keskustella esimerkiksi vaihdevuosioireista, kuukautisten siirrosta tai seksuaaliterveydestä.

Mammografia, ultraääni vai magneetti? Kahdeksan kysymystä rintojen tutkimuksista
Naisen terveys

Mitä rintojen tutkimuksista pitäisi tietää? Kysymyksiin vastasi radiologimme Sami Kiiskinen.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit*, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.