Artikkelit

Korinaa ja katkoksia – kuorsauksen syyt kannattaa selvittää

Kuorsaus on varsinkin miehillä yleinen vaiva, jonka yhteydessä esiintyy usein hengityskatkoksia eli uniapneaa. Usein kuorsaus rasittaa eniten vieressä nukkujaa, mutta myös kuorsaajan oma unen laatu voi kärsiä. Hyvä uni vaikuttaa vahvasti elämänlaatuun, joten unta häiritsevät vaivat kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

Kuorsaus on yleinen kiusa, ja tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kuorsaa jossain elämänsä vaiheessa. Kuorsaus ei välttämättä ole kuorsaajalle itselleen haitallista, ja usein siitä kärsiikin eniten kuorsaajan vieressä nukkuva. Jos kuorsaukseen liittyy unen häiriöitä tai varsinkin hengityskatkoksia, tulee siitä myös kuorsaajan ongelma.

– Kuorsaus, uniongelmat ja hengityskatkokset eli uniapnea kulkevat valitettavan usein käsi kädessä. Unen laatu voi kärsiä kuorsauksen seurauksena: kuorsaaja saattaa heräillä tai korahdella, jolloin hän on hyvin lähellä valvetilaa. Unesta tulee silloin pinnallista, kuvailee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mauri Koskinen Terveystalosta.

Öinen vuoristorata väsyttää päivisin

Kuorsatessa pehmeä kitalaki värisee. Monet kuorsaajat kärsivät samalla myös uniapneasta, jolloin kuorsaus katkeaa välillä hengityskatkosten ajaksi. Mauri Koskisen mukaan uniapneasta kärsivän unen laatu on erityisen huono, sillä hengitysteiden tukkeutuessa aivot pyrkivät nostamaan hyvin lähelle valvetilaa.

– Aivot ikään kuin tajuavat, että tässä ollaan tukehtumassa. Kun ihminen on heräämäisillään, lihasjännitys palautuu, nielu avautuu ja kuorsaus alkaa jälleen. Nukkuminen on uniapneaa sairastavalle varsinaista vuoristorataa. Silloin ei ole ihme, ettei virtaa tunnu riittävän päivällä, toteaa Koskinen.

Uniapneasta kärsivällä saattaa herätessä esiintyä päänsärkyä ja väsymystä. Sängystä ei millään jaksaisi nousta, ja mieli tekee jatkuvasti päiväunille. Keskittymiskyvyn puute ja verenpaineongelmat voivat vaivata. Myös libidon muutoksia tai muita yleisoireita voi ilmetä.

Mauri Koskisen mukaan kuorsauksen taustalla olevat syyt on hyvä tutkia silloin, kun kuorsaus aiheuttaa ongelmia, kuten väsymystä tai muistivaikeuksia, tai kun se on sosiaalisesti häiritsevää.

– Jos kuorsaus aiheuttaa vieressä nukkujalle ongelmia, kannattaa asiaan yleensä puuttua ja selvittää, voiko kuorsaukselle tehdä jotain. Varsinkin, jos mukana epäillään olevan hengityskatkoksia, olisi tilanne aina syytä tutkia, Koskinen neuvoo.
Huolellinen tutkimus takaa tehokkaimman hoidon Mauri Koskinen painottaa kokonaisvaltaisen, yksilöllisen tutkimuksen merkitystä.

– Kuorsaukseen voi olla monta syytä. Ylipaino yleensä altistaa kuorsaukselle, samoin alkoholin käyttö. Tietyillä lääkeaineilla voi olla kuorsaukselle altistavia vaikutuksia, mutta syyt voivat olla myös anatomiset. Hyvin harvoin löydetään vain yhtä kuorsauksen aiheuttavaa tekijää, joten kokonaisvaltaisen tutkimuksen tekeminen on tärkeää, korostaa Koskinen.

Kuorsauksen tai uniapnean hoitokeinot ovat monet, riippuen vaivan aiheuttajasta. Vaikean tai keskivaikean uniapnean yleisin hoitomuoto on tällä hetkellä CPAP-hoito, jossa pehmeä kitalaki saadaan pysymään nukkuessa auki ylipainehengityksen avulla. Tarvittaessa puututaan ylipainoon tai nukkuma-asentoon. Tärkeintä on Koskisen mukaan se, että potilas tutkitaan hyvin ja hoito määritetään yksilöllisesti tilanteen mukaan.

Hoitomahdollisuudet on tarpeen tutkia, sillä hyvällä unella on huomattava vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen elämänlaatuun.

– Kuorsauksen tai uniapnean aiheuttamat oireet alkavat usein ilmetä hiljalleen, jolloin niihin ei välttämättä edes tule kiinnittäneeksi huomiota. Huonoon elämänrytmiin saatetaan tottua ja kuvitella sen johtuvan esimerkiksi ikääntymisestä. Avun myötä hyvä uni ja normaali elämänilo palautuvat, Koskinen kertoo.

Varaa aika korva-, nenä- ja kurkkulääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.