Artikkelit

Kolme faktaa lihaksista

Tavallisenkin kuntoilijan on hyvä olla tietoinen lihasten perushuollosta. Lihasarkuus suoritusta seuraavana päivänä on normaalia, mutta sitä voi lievittää huolehtimalla esimerkiksi venyttelystä. On myös hyvä tunnistaa merkit siitä, että keho kaipaa taukoa tai tekniikan tarkistamista.

Venyttely kannattaa

Venyttely on lämpimästi suositeltavaa urheilutreenin jälkeen, sillä lihakset on hyvä palauttaa lepomittaansa. Yksinkertaistetusti kuvaten lihas toimii kuin jousi, supistuen ja rentoutuen. Kävellessä, juostessa tai vaikkapa kuntosalilla treenatessa lihaksilla on monta toimintaroolia, mutta mikäli kuntoilu on yksipuolista tai liian kuormittavaa, lihasten elastisuus heikkenee. Jouston heikentyessä lihas lyhenee, sen voima heikkenee ja kuntoilu muuttuu epämukavaksi. Lyhennä lenkkiä vaikkapa viidellä minuutilla ja korvaa se venyttelytuokiolla.

Hyvä lihastasapaino vie hyvään suoritukseen

Lihasten lämmittely ennen treeniä ja venyttely sen jälkeen on tärkeää, mutta mitä tarkoittaa lihastasapaino? Jos lihastasapaino on hyvä, lihakset aktivoituvat ja kuormittuvat oikeassa järjestyksessä ja vastakkaista työtä tekevien lihasten voima ja venyvyys ovat sopusoinnussa keskenään. Hyvä lihastasapaino mahdollistaa oikeat suoritustekniikat, maksimaalisen ja taloudellisen suorituksen. Se myös ennaltaehkäiseevammoja.

Säännöllinen fysioterapeutin tekemä lihastasapainokartoitus on hyvä tapa ehkäistä lihastasapaino-ongelmia. Lihastasapainokartoituksessa yleensä havainnoidaan urheilijan ryhti ja jalkaterän asento sekä etsitään lihaskireyksiä ja heikkouksia. Kartoituksen jälkeen pyritään korjaamaan tilannetta vahvistamalla heikkoja lihaksia ja venyttämällä kireitä lihaksia.

Lihaskipua vai rasitusvamma?

Harjoittelun aiheuttama lihaskipu on yleensä 1–3 päivää kestävää lihasarkuutta, joka johtuu maitohapon kertymisestä lihaksiin. Lihaskipuun liittyy usein myös pinkeys ja kireys. Jos kipu kestää pidempään tai pahenee liikkuessa, saattaa olla kyse rasitusvammasta.

Rasitusvammassa lihasten ja jänteiden kiinnityskohdat tulehtuvat rasituksen johdosta. Pitkään liikkumatta olleilla esimerkiksi akillesjänteen limapussin tulehdukset nilkan ja kantapään alueella ovat tavallisia. Juoksijoilla ja sisäpelien pelaajilla rasitusvammoja syntyy tyypillisesti polviniveliin. Kuntosalitreenaajilla puolestaan liian suurilla painoilla harjoittelu aiheuttaa olkapäävaivoja, kuten olkanivelen kiertäjäkalvon tulehdusta.

Varaa aika fysioterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Tehotreeni ei aina hikoiluta! Näitä lajeja treenaat helposti myös kotona
Liikkujan terveys

Kehoa huoltavat jooga ja pilates lisäävät liikkuvuutta ja hellivät varsinkin toimistotyössä herkästi jäykistyvää kehoa – ja ovat tehokasta treeniä siinä missä kovatempoiset lajitkin. Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa.

Oikeanlaiset varusteet ja peruskunto suojaavat talven urheiluvammoilta
Liikkujan terveys

Hiihtolomien lähestyessä monet talviurheilun ystävät kaivavat sukset ja luistimet esiin. Vauhdin hurmasta nautitaan niin laduilla kuin jäilläkin, ja toisten juoksuharrastusta eivät edes talven liukkaus ja kylmyys latista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa satsaamalla varusteisiin ja mitoittamalla vauhti omaan kuntoon ja taitoihin sopivaksi.

Urheilu maistuu talvellakin – vältä haaverit asiantuntijan vinkeillä!
Liikkujan terveys

Talviaikaan liikkuessa on haavereilta välttymiseksi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan taitotasoon ja asianmukaiseen varustukseen.

Sampo otti suunnistuksen haltuun henkilökohtaisen kirittäjän avulla
Liikkujan terveys

Räätälöity treeniohjelma siivitti 34-vuotiaan Sampon vauhtiin uuden harrastuksen äärellä. Apuna urakassa toimi Terveystalon Oma Valmentaja.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.