Artikkelit

Kesämielellä, vesi kielellä?

Lapsen terveys, Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys, Liikkujan terveys, Urheilijan terveys

Kesäisen tunnelman vallattua mielen vesi voi tulla kielelle monestakin asiasta. Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Grillistä kantautuva pihvin tuoksu tai vasta poksautetun kuohujuoman raikas poreilu herättävät sylkirauhaset syytämään vettä kielelle, ja tuntuu, että pihvin ja juoman maun voi miltei maistaa. Tässä ei ole mitään kummallista, sillä osa makuaistimuksista aistitaan nenän yläosassa sijaitsevan hajuepiteelin avulla. Aistimus etenee aivojen syviin osiin ja sieltä edelleen sylkirauhasiin. Haju- ja makuaistimuksilla on yhteys myös tunnetiloja sääteleviin aivojen osiin.

Jotta vettä riittäisi kielelle asti, kesähelteellä on tärkeää muistaa nauttia tarpeeksi nestettä. Alkoholipitoiset juomat tai kahvi eivät tässä tehtävässä ole kovinkaan käyttökelpoisia, koska ne lisäävät virtsan eritystä. Myös makeat juomat sitovat nestettä. Vesi, joko kuplilla tai ilman, on ehdoton ykkönen kesäiseksi janojuomaksi.

Haluamatta pilata kesäisiä iloja muistutan grilliruoan ystäviä siitä, että makkaraan tai rasvaiseen lihaan painottuva dieetti muodostaa terveysriskin niin verenkiertoelinsairauksien kuin syövänkin suhteen. Kohtuus siis kaikessa. Nautitaan kesäisistä mauista ja tuoksuista, ja kerätään virtaa myös kesäisessä luonnossa reippaillen!

Jaakko Halonen
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri

Lue myös: Mikä auttaa, kun on sama pää kesät talvet?

Lue lisää ravitsemusterapiasta

Muita aiheeseen liittyviä

Keho kuivuu helteellä
22.7.2019 Lapsen terveys

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä – siksi nesteytyksestä on silloin erityisen tärkeä huolehtia. Kuinka selviytyä kesäkuumalla ja kuinka paljon vettä kannattaa juoda?

Nauru pidentää ikää?
17.7.2019 Naisen terveys

Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.