Artikkelit

Kesämielellä, vesi kielellä?

Kesäisen tunnelman vallattua mielen vesi voi tulla kielelle monestakin asiasta. Juttusarjassa pohdiskellaan tuttuja sanontoja lääketieteen näkökulmasta.

Grillistä kantautuva pihvin tuoksu tai vasta poksautetun kuohujuoman raikas poreilu herättävät sylkirauhaset syytämään vettä kielelle, ja tuntuu, että pihvin ja juoman maun voi miltei maistaa. Tässä ei ole mitään kummallista, sillä osa makuaistimuksista aistitaan nenän yläosassa sijaitsevan hajuepiteelin avulla. Aistimus etenee aivojen syviin osiin ja sieltä edelleen sylkirauhasiin. Haju- ja makuaistimuksilla on yhteys myös tunnetiloja sääteleviin aivojen osiin.

Jotta vettä riittäisi kielelle asti, kesähelteellä on tärkeää muistaa nauttia tarpeeksi nestettä. Alkoholipitoiset juomat tai kahvi eivät tässä tehtävässä ole kovinkaan käyttökelpoisia, koska ne lisäävät virtsan eritystä. Myös makeat juomat sitovat nestettä. Vesi, joko kuplilla tai ilman, on ehdoton ykkönen kesäiseksi janojuomaksi.

Haluamatta pilata kesäisiä iloja muistutan grilliruoan ystäviä siitä, että makkaraan tai rasvaiseen lihaan painottuva dieetti muodostaa terveysriskin niin verenkiertoelinsairauksien kuin syövänkin suhteen. Kohtuus siis kaikessa. Nautitaan kesäisistä mauista ja tuoksuista, ja kerätään virtaa myös kesäisessä luonnossa reippaillen!

Jaakko Halonen
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri

Lue lisää ravitsemusterapiasta

Lue myös:

Muita aiheeseen liittyviä

Kaisa mursi ranteensa liukkaalla tiellä
Liikkujan terveys

Lenkki koirien kanssa tutuissa maisemissa koitui Kaisan, 56, epäonneksi, kun hän liukastui talven ensipakkasilla ja loukkasi pahasti kätensä.

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Keho kuntoon fysioterapialla
Liikkujan terveys

Fysioterapeuttimme ovat apunasi, kun tarvitset hoitoa esimerkiksi lihasten ja nivelten vaivoihin. Yli 90 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireista on toiminnallisia, ja niihin voidaan vaikuttaa harjoittelulla.

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja – putkitus auttaa sitkeimpiin kierteisiin
Lapsen terveys

Erityisesti pieniä lapsia kiusaavat korvatulehdukset paranevat usein itsestään, jos kipu saadaan hallintaan särkylääkkeellä. Joskus joudutaan turvautumaan korvien putkitukseen.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.