Artikkelit

Kellojen siirto ja pimeys haastavat unirytmin

Lapsen terveys, Naisen terveys, Miehen terveys, Seniorin terveys, Liikkujan terveys

Ensi sunnuntaina moni herää virkeämpänä kuin yleensä, kun kellojen siirtäminen talviaikaan tuo yöhön yhden lisätunnin. Jos aamuisin yleensä väsyttää, nyt on hyvä aika hoitaa unirytmi kuntoon.

Hyvien yöunien ja riittävän palautumisen kannalta tärkeää on säännöllinen rytmi. Terveystalon johtavan työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapään mukaan säännölliseen unirytmiin kannattaa pyrkiä, mutta ensi sunnuntain ylimääräisen tunnin voi hyvin käyttää univajeen paikkaamiseen.

– Illalla ei kannata sinnitellä tuntia pidempään hereillä, vaan mennä normaaliin aikaan nukkumaan ja jos aamulla uni maittaa, kertoo se todellisesta unen tarpeesta. Normaaliaikaan siirtyminen on useimmille helpompaa kuin kesäaikaan, mutta pimeä kaamosaika tuo nukkumiselle omat haasteensa. Moni huomaa unen tarpeen lisääntyvän ja pimeänä aamuna on vaikeampaa saada itseään liikkeelle, Viranta-Naulapää sanoo.

Pimeyden aiheuttamaa väsymystä voi torjua lisäämällä unen määrää, käyttämällä kirkasvalolamppua heti aamulla sekä liikkumalla ja ulkoilemalla säästä riippumatta. Alta löydät vinkit parempaan uneen:

1. Pidä rytmi säännöllisenä

Ihmisen koko elimistö toimii sisäisen kellon mukaisesti. Pyri noudattamaan mahdollisimman säännöllistä rytmiä työnteossa, levossa, nukkumisessa ja ruokailussa. Mene nukkumaan ja nouse ylös samaan aikaan arkisin, mahdollisuuksien mukaan myös viikonloppuisin ja lomilla.

2. Nuku riittävästi

Tunnista oma unentarpeesi. Normaali unentarve aikuisella on 7–8 tuntia yössä, mutta jotkut saattavat tarvita pidemmänkin yöunen. Pimeä vuodenaika saattaa lisätä unentarvettasi. Sitä voi paikata nukkumalla lyhyet päiväunet alkuiltapäivästä, jos kokee, että unta riittää vielä illallakin.

3. Syö ja liiku hyvin

Säännöllinen liikunta on tärkeää myös unen kannalta. Ulkoilu ja kevyt liikunta rentouttavat ennen nukkumaan menoa. Hyvä iltapala on hiilihydraattipitoinen ja helposti sulava. Vältä illalla raskaita aterioita, alkoholia, energiajuomia, kahvia ja muita piristeitä.

4. Käsittele mieltä askarruttavat asiat ajoissa

Jos nukahtaminen on vaikeaa tai heräät aamuyöstä kesken unien murehtimaan, pidä päivällä ”huolihetki”, jolloin kirjaat mieltä painavat asiat ylös.

5. Rauhoitu ja rentoudu

Unirytmin säilyttämiseksi illalla on hyvä rauhoittua jo pari tuntia ennen nukkumaan menoa, esimerkiksi lukemalla kirjaa tai tekemällä jotain muuta itselle mieluista. Tietokoneelta ja älypuhelimelta kannattaa sen sijaan pysyä poissa.

Varaa aika yleislääkärille

Liittyvät avainsanat

Muita aiheeseen liittyviä

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä
12.7.2019 Naisen terveys

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologimme kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kesä herättää seksihalut
8.7.2019 Naisen terveys

Kesä vaikuttaa suomalaisten petipuuhiin virkistävästi. Vaikka seksi voi lomalla olla vapaampaa, on turvallisuus hyvä pitää mielessä myös kesäillan huumassa.

Ruokarytmi rempallaan? Ravitsemusterapeutti katkaisee napostelukierteen
5.7.2019 Naisen terveys

Syöminen tuottaa monelle päänvaivaa, sillä etenkin arjen pyörteissä terveellisyys jää helposti kiireen ja mielitekojen jalkoihin. Ravitsemusterapeuttimme Mikko Rinta kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti omaan ateriarytmiin.

Pitäisikö vanhempien ottaa nuorista mallia alkoholin käytössä?
5.7.2019 Naisen terveys

Suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy kesälomakaudella, ja kohtuukäytön rajat saattavat ylittyä huomaamatta. Päihdelääketieteen erikoislääkärimme kummeksuu vanhempien pyrkimyksiä tehdä lapsistaan alkoholin kohtuukäyttäjiä.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.