Artikkelit

Kausi-influenssa tekee tuloaan - rokote suojaa tehokkaasti

Rokote on tehokkain suoja influenssaa vastaan. Se kannattaa ottaa nyt, jotta tarvittava suoja ehtii muodostua ajoissa.

Varaa rokotusaika   Varaa perherokotusaika

Edelleen käynnissä olevasta koronaviruspandemiasta huolimatta myös kausi-influenssakausi tekee taas tuloaan. Koronaviruspandemiaan liittyvien suojautumistoimien kuten koronarokotusten lisäksi myös influenssaa vastaan kannattaa varautua.

Influenssakauden huippu osuu Suomessa vuosittain kevättalveen, joten influenssarokote kannattaa ottaa viimeistään marras-joulukuussa. Silloin elimistö ehtii kehittää riittävästi vasta-ainetta ennen tartunta-aallon alkamista.

Hengitystieinfektiokauden alkaessa muiden virusten aiheuttamien sairauksien joukossa on myös Covid-19- infektio. Kuten muidenkin virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot, myös koronaviruksen aiheuttama Covid-19- infektio ilmenee useimmilla melko lievin oirein. Toisaalta etenkin iäkkäät ja monisairaat henkilöt ovat riskissä sairastaa vakavan taudin, olipa kyseessä sitten esimerkiksi influenssa- tai Covid-19- infektio. Noudattamalla infektion tarttumisen riskin vähentämiseksi tarkoitettuja ohjeita voi vaikuttaa samanaikaisesti kaikkien hengitystieinfektioiden tarttumiseen ehkäisevästi.

– Hyvissä ajoin otetun rokotteen lisäksi hyvä käsihygienia auttaa suojautumaan taudilta. Kannattaa esimerkiksi opetella aivastamaan tai yskimään käden sijaan nenäliinaan tai hihaan, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkärimme Jaakko Halonen

Influenssa iskee flunssaa rajummin

Influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa tai nuhakuume. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus.

– Influenssa alkaa äkillisemmin ja on oireiltaan flunssaa rajumpi. Tyypillisesti influenssaan kuuluvat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä, kuvailee Halonen.

Viime vuonna otettu rokote ei auta

Koska influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, ei viime tai edellisvuonna otettu influenssarokote enää tänä talvena suojaa taudilta. Rokotuksella influenssa voidaan ehkäistä jopa noin 70–80-prosenttisesti: parhaimmillaan rokotus estää lapsilla 5–9 ja työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä. Ikääntyneillä rokote voi auttaa estämään joka toisen influenssan. Jos influenssan kuitenkin saa rokotuksesta huolimatta, tauti talttuu lyhyemmässä ajassa kuin rokottamattomalla.

Suurin vaara sairastua influenssaan on perussairailla, kuten kroonisesta sydän- tai keuhkosairaudesta tai diabeteksesta kärsivillä, alle 3-vuotiailla lapsilla sekä raskaana olevilla. Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja aiheuttaa jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.

Influenssarokotukset käynnissä

Influenssarokotteet saapuvat Terveystaloihin kautta maan arviolta viikolla 40. Varaa aika influenssarokotukseen joustavasti sinulle sopivaan hetkeen. 

  • Kaudella 2020–2021 influenssarokotuksen (VaxigripTetra) kokonaishinta on 47 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua.
  • Muista myös kätevä perherokotusaika, samalla 20 minuutin vastaanottoajalla voidaan rokottaa 4 henkilöä.
  • Fluenz Tetra nenäsumuterokotuksen  kokonaishinta on 58,20 €. Hintaan ei lisätä palvelumaksua. Nenäsumuterokotukset saatavilla Terveystalossa arviolta lokakuun lopulla.

Varaa rokotusaika   Varaa perherokotusaika

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.