Artikkelit

Vältätkö kyykistymistä kipeän polven tai selän takia? Apu voi löytyä fysioterapiasta

Jos selkäkipujen takia joutuu luopumaan lastenlasten kanssa lattialla leikkimisestä tai jättämään lenkin väliin kipeän polven vuoksi, kannattaa hakeutua fysioterapeutille. Vastaanotolla etsitään yhdessä keinoja itselle tärkeiden asioiden tekemiseen – eikä avun hakeminen ole koskaan liian myöhäistä.

Niska-hartiaseudun, alaselän, olkapään ja polven ongelmat ovat yleisimpiä syitä tulla fysioterapeutin vastaanotolle. Nyrkkisääntö on, että apua kannattaa hakea, kun kipu tai muu oire haittaa normaalia elämää: jos joutuu esimerkiksi luopumaan harrastuksesta tai välttämään tiettyjen asioiden tekemistä.

– Kivun lisäksi oireena voi olla raajojen puutuminen, päänsärky, huimaus tai alaselän väsyminen. Fysioterapeutti voi hoitaa myös leukanivelen vaivoja, mitä ei välttämättä yleisesti tiedetä. Niiden taustalta löytyy usein purentaelimistön ongelmia, stressiä ja niskalihasten jäykkyyttä, kertoo fysioterapeuttimme Juha-Matti Rytilahti.

Varsinkin niska-hartiaseudun ja selkävaivojen osalta saatetaan avun hakemista lykätä pitkään, koska kipu ei välttämättä ole päivittäistä ja sen aste vaihtelee.

– Ihminen ajautuu helposti miettimään, mitä pitää välttää, jotta kipu ei pahene, vaikka pitäisi keskittyä siihen, miten voi parantua. Pikkuhiljaa lisääntyneen kivun kanssa ei kuitenkaan kannata sinnitellä kovin kauan särkylääkkeillä, vaan selvittää, miten omaa tilannetta voisi parantaa, Rytilahti sanoo.

Itseään on turha syyllistää

Rytilahti korostaa, että kenenkään elämä ei voi olla kokonaan kivuton: arjen kuormitus, ikääntymiseen liittyvät muutokset elimistössä, työ ja stressi tuntuvat kehossa. Suurin osa kivuista on kuitenkin vaarattomia ja hoidettavissa, vaikka esimerkiksi kova selkäkipu voi äkillisesti alkaessaan pelästyttää.

Tästä huolimatta erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin liittyy paljon uskomuksia.

– Ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullessaan asiakkaat saattavat häpeillä ongelmiaan ja todeta, että voisin venytellä tai liikkua enemmän tai että minulla on tällainen huono ryhti. Näillä asioilla on usein vain vähän tekemistä oireiden tai niistä eroon pääsemisen kanssa. Itsensä syyllistäminen on turhaa, ja ajatukset kannattaa suunnata paranemiseen ja omiin tuleviin ratkaisuihin, Rytilahti sanoo.

Urheilijat taas saattavat kuvitella, että kipu kuuluu lajiin ja sitä pitää kestää. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mitä nuoremmasta urheilijasta on kyse, sen herkemmin rasitusvammojen takia pitäisi mennä fysioterapeutille.

Ratkaisu etsitään yhdessä

Fysioterapeutille voi hakeutua oma-aloitteisesti ilman lääkärin lähetettä. Oireiden syitä lähdetään purkamaan kuuntelemalla, keskustelemalla ja tekemällä kipua kartoittava alkututkimus. Tarvittaessa asiakas voidaan ohjata jatkotutkimuksiin lääkärille.

Kipua hoidetaan yksilöllisesti paranemisprosessin ehdoilla. Alussa fysioterapeutti saattaa pyrkiä helpottamaan kipua tai tietyn nivelen liikerajoitusta esimerkiksi manuaalisella käsittelyllä, nivelten liikkuvuutta palauttavalla mobilisaatiolla tai teippauksin. Asiakkaalle tehdään myös alkukartoituksen perusteella omat kuntoutusohjeet, joilla ongelmaa tulee hoitaa omatoimisesti.

Joskus ongelma voi ratketa jo yhdellä käynnillä, mutta keskimäärin fysioterapiassa käydään 2–5 kertaa. Esimerkiksi isovanhemmalle, joka ei polvikivun takia pysty osallistumaan lapsenlapsen leikkiin, valittaisiin liikkuvuutta ja lihasvoimaa lisääviä harjoitteita. Niiden avulla yhteinen leikki hyvin todennäköisesti lähtisi sujumaan taas kivutta.  

– Hoitoa pitää miettiä asiakkaan omien resurssien mukaan. Esimerkiksi selkäkipuiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa liikkua, eikä kaikkia voi patistaa salille. Tärkeintä on hakeutua itselle mieluisan liikkumisen pariin, oli se sitten joogaa, jumppaa tai koiran lenkittämistä. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja on tärkeää, ettei kiputilanne rajoita liikkumiskykyä liian pitkäksi aikaa, Rytilahti muistuttaa

– Jo vastaanotolle tuleminen osoittaa sitoutumista hoitoon, eikä avun hakeminen ole koskaan liian myöhäistä!

Varaa aika fysioterapeutille

Lue myös:

 

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.