Artikkelit

Kartatko kyykistymistä?

Jos selkäkipujen takia joutuu luopumaan lastenlasten kanssa lattialla leikkimisestä tai jättämään lenkin väliin kipeän polven vuoksi, kannattaa kääntyä fysioterapeutin puoleen.

Nyrkkisääntö on, että apua on aika hakea, kun kipu tai muu oire haittaa normaalia elämää. Varsinkin niska-hartiaseudun ja selkävaivojen kanssa saatetaan lykätä avun hakemista pitkään, koska kipu ei välttämättä ole päivittäistä ja sen aste vaihtelee.

– Ihminen ajautuu helposti miettimään, mitä pitää välttää, jotta kipu ei pahene, vaikka pitäisi keskittyä siihen, miten voi parantua. Pikku hiljaa lisääntyneen kivun kanssa ei kuitenkaan kannata sinnitellä kovin kauan särkylääkkeillä, vaan selvittää, miten omaa tilannetta voi parantaa, kertoo fysioterapeutti Juha-Matti Rytilahti Terveystalosta.

Älä turhaan syyllistä itseäsi

Kenenkään elämä ei voi olla kokonaan kivuton: arjen kuormitus, ikääntymiseen liittyvät muutokset elimistössä sekä työ ja stressi tuntuvat kehossa. Suurin osa kivuista on kuitenkin vaarattomia ja hoidettavissa, vaikka esimerkiksi kova selkäkipu voi äkillisesti alkaessaan pelästyttää.

Tästä huolimatta erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin liittyy paljon uskomuksia.

– Ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullessaan asiakkaat saattavat häpeillä ongelmiaan ja todeta, että voisin venytellä tai liikkua enemmän tai että minulla on tällainen huono ryhti. Näillä asioilla on usein vain vähän tekemistä oireiden tai niistä eroon pääsemisen kanssa. Itsensä syyllistäminen on turhaa, ja ajatukset kannattaa suunnata paranemiseen ja omiin tuleviin ratkaisuihin, Rytilahti sanoo.

Urheilijat taas saattavat kuvitella, että kipu kuuluu lajiin ja sitä pitää kestää. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mitä nuoremmasta urheilijasta on kyse, sen herkemmin rasitusvammojen takia pitäisi mennä fysioterapeutille.

Ratkaisu etsitään yhdessä

Tärkeintä hoidossa on hyvä vuorovaikutus asiakkaan ja fysioterapeutin välillä. Esimerkiksi isovanhemmalle, joka polvikivun takia ei pysty osallistumaan lapsenlapsen leikkiin, valittaisiin liikkuvuutta ja lihasvoimaa lisääviä harjoitteita sekä kudosten aineenvaihduntaa tehostavia käsittelyjä. Niiden avulla yhteinen leikki hyvin todennäköisesti sujuisi taas kivutta.

– Hoitoa pitää miettiä asiakkaan omien resurssien mukaan. Esimerkiksi yhtä oikeaa tapaa liikkua ei ole, eikä kaikkia voi patistaa salille vaan itselle mieluisan liikkumisen pariin, oli se sitten joogaa, jumppaa tai koiran lenkittämistä, Rytilahti muistuttaa.

5 faktaa fysioterapiasta

  1. Niska-hartiaseudun, alaselän, olkapään ja polven ongelmat ovat yleisimpiä syitä tulla fysioterapeutin vastaanotolle.

  2. Kivun lisäksi oireena voi olla raajojen puutuminen, päänsärky, huimaus tai alaselän väsyminen. Fysioterapeutti voi hoitaa myös leukanivelen vaivoja, joiden taustalta löytyy usein purentaelimistön ongelmia, stressiä ja niskalihasten jäykkyyttä.

  3. Fysioterapeutille voi hakeutua oma-aloitteisesti ilman lääkärin lähetettä.

  4. Oireiden syitä lähdetään purkamaan kuuntelemalla, keskustelemalla ja tekemällä kipua kartoittava alkututkimus. Tarvittaessa asiakas voidaan ohjata jatkotutkimuksiin.

  5. Kipua hoidetaan yksilöllisesti paranemisprosessin ehdoilla, esimerkiksi manuaalisella käsittelyllä, nivelten liikkuvuutta palauttamalla, teippauksin tai akupunktiolla. Asiakkaalle annetaan yleensä myös konkreettisia ohjeita, miten vaivaa voi hoitaa itse. Ongelma voi ratketa jo yhdellä käynnillä, mutta keskimäärin fysioterapiassa käydään 2–5 kertaa.

Varaa aika fysioterapeutille

Muita aiheeseen liittyviä

Kaisa mursi ranteensa liukkaalla tiellä
Liikkujan terveys

Lenkki koirien kanssa tutuissa maisemissa koitui Kaisan, 56, epäonneksi, kun hän liukastui talven ensipakkasilla ja loukkasi pahasti kätensä.

Tiesitkö, että Terveystalo on myös sairaala?
Lapsen terveys

Terveystalo tunnetaan lääkärikeskuksena, mutta kaikki eivät tiedä, että Terveystalolla on kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös sairaala. Sairaalayksiköt palvelevat niin yksityisiä asiakkaita kuin vakuutusyhtiöiden, työterveyshuollon ja kuntayhteistyön kautta tulevia potilaita. Terveystalon sairaaloissa tehdään monipuolisesti vaativiakin leikkauksia, ja hoitoon pääsee nopeasti.

Keho kuntoon fysioterapialla
Liikkujan terveys

Fysioterapeuttimme ovat apunasi, kun tarvitset hoitoa esimerkiksi lihasten ja nivelten vaivoihin. Yli 90 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireista on toiminnallisia, ja niihin voidaan vaikuttaa harjoittelulla.

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.