Artikkelit

Kärsitkö keväällä ja kesällä allergiasta? Nyt on oikea hetki aloittaa siedätyshoito

Kun kesän allergiakausi on ohi, moni unohtaa ärsyttävät allergiaoireensa – kunnes ne ovat taas edessä seuraavalla allergiakaudella. Syksyllä on hyvä hetki aloittaa allergian siedätyshoito, jolloin jo seuraava kesä voi olla huomattavasti helpompi.

– Jos allergian oireet ovat toistuvasti hankalia ja heikentävät elämänlaatua, kannattaa harkita siedätyshoitoa. Useimmilla allergiaoireet häviävät sen ansiosta kokonaan, sanoo lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka Tampereen Terveystalosta.

Siedätyshoidossa kasvatetaan asteittain elimistön vastustuskykyä allergeeneille. Hoito kestää tavallisesti kolme vuotta. Siitepölyallergiassa siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden jälkeen eli syksyllä tai talvella hyvissä ajoin ennen seuraavan allergiakauden alkua.

– Vaikka hoito kestää sinänsä melko pitkään, on näyttöä, että joillakin oireet ovat lievemmät jo seuraavalla allergiakaudella hoidon aloituksesta. Hoidon voi hyvin aloittaa näin syksyllä, jolloin jo ensi keväänä allergia on jo vähemmän häiritsevä. Apua voi siis saada suhteellisen nopeasti, Csonka kertoo.

Siedätyshoito on tehokasta ja kehittyy jatkuvasti

Moni ottaa vuodesta toiseen lääkkeitä allergiaoireisiin, mutta silti oireet haittaavat elämää. Siedätyshoidolla allergiaoireet voivat hävitä kokonaan tai ainakin lieventyä merkittävästi.

– Siedätys on tehokas hoitomuoto. Se on myös syynmukaista hoitoa, toisin kuin oirelääkkeiden antaminen, koska lääkkeet eivät poista itse ongelmaa eli allergiaa. Siedätyshoitoa voitaisiin antaa nykyistä useammalle allergiasta kärsivälle. Moni kuitenkin unohtaa syksyllä, että keväällä ja kesällä oli oireita, joten allergian hoitaminen pysyvästi pois päiväjärjestyksestä jää tekemättä, Csonka kertoo.

Siedätyshoidon aloittaa aina allergisten sairauksien hoitoon perehtynyt lääkäri, mutta lääkärin ei tarvitse olla virallinen allergologi. Hoito annetaan kielenalustabletteina, kielen alle annosteltavana liuoksella tai ihonalaisina pistoksina allergeenista ja potilaan toiveista riippuen.

– Siedätyshoito kehittyy edelleen. Esimerkiksi koivuallergian siedätyshoitoon on vastikään tullut saataville kielenalustabletti, kun aiemmin koivulle voitiin siedättää vain pistoshoidolla tai liuoksella, joka on erityislupavalmiste. Tablettien käyttö on helppoa niin potilaan kuin hoitohenkilökunnan kannalta. Paras hoitomenetelmä valitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti ja potilasta kuunnellen, Csonka sanoo.

Tiesitkö nämä asiat allergioista ja siedätyshoidosta?

  • Noin miljoonalla suomalaisella on allerginen nuha.
  • Allerginen nuha puhkeaa usein lapsena, mutta allergioita voi ilmaantua myös myöhäisellä iällä.
  • Allergia voi vuosien mittaan edetä pahemmaksi ja siihen voi liittyä astmaoireita. Allergista nuhaa sairastavilla astman kehittymisen riski on kaksin- tai kolminkertainen.
  • Tavallisimmat allergian aiheuttajat ovat lehtipuiden, heinäkasvien ja pujon siitepölyt, eläimet ja pölypunkki. Näihin kaikkiin on saatavilla siedätyshoitoa.
  • Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan allergiakauden päätyttyä. Muissa kuin siitepölyallergioissa hoito voidaan aloittaa vuodenajasta riippumatta.

Varaa aika allergialääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.