Artikkelit

Karista kiire kannoiltasi

Moni kokee kiireen tunnetta työssään. Etenkin kesää kohden asiantuntijatyötä tekevät painavat pitkää päivää siivotakseen työpöytänsä kesälomaa varten. Loman lähestyessä töissä kannattaa pyrkiä hiljentämään tahtia hyvissä ajoin, jotta vapaalle voi siirtyä levollisin mielin – elämä jatkuu myös kesäloman jälkeen.

Suurimmalle osalle ihmisistä työ on hyvinvoinnin lähde ja tasapainoisen elämän perusasia, joka rytmittää arkea. Työn ja vapaa-ajan välisen eron tekeminen käy kuitenkin koko ajan vaikeammaksi. Omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoilla – käytännön apukeinona kiireen selättämiseen on oman ajankäytön seuraaminen.

− Ensimmäisen niskalenkin kiireestä voi ottaa purkamalla kalenterista tarpeettomat aikasyöpöt eli tilaisuudet ja rutiinit, joista ei ole itselle tai omalle työlle merkittävää hyötyä tai iloa, opastaa johtava työterveyspsykologimme Kaisu Behm.

Töissä kannattaa myös aktiivisesti pohtia omalle työhyvinvoinnille keskeisiä asioita, ja keskustella niistä yhdessä kollegoiden ja esimiesten kanssa: Mitkä asiat kuormittavat eniten? Miten erilaisia työprosesseja voisi parantaa?

Maailma valmiiksi – vasta syksyllä

Kesälomaan kannattaa alkaa varautua töissä jo muutama viikko ennen lomaa, jotta lomalle pääsee laskeutumaan levollisin mielin eikä kiire yllätä viimeisinä työpäivinä. Viimeiset viikot ennen lomaa kannattaa keskittyä vain pakollisten töiden hoitamiseen ja töiden mahdolliseen delegointiin, eikä enää ottaa ylimääräisiä töitä hoidettavaksi.

− Elämä jatkuu myös loman jälkeen. Viimeiset työpäivät ennen lomaa kannattaa käyttää jo syksyn suunnitteluun, jotta tietää mistä töistä jatkaa loman jälkeen. Kun keskeneräiset työasiat ovat suunnitelmallisesti järjestyksessä, on myös helpompi laskeutua lomalle levollisin mielin, Behm kannustaa.

Jotta lomalla on mahdollisuus aidosti päästää irti työstä ja esimerkiksi jättää sähköpostien lukeminen, on oman työn vastuualueet voitava siirtää loman ajaksi jollekin toiselle.

− Monelle sähköpostien jatkuva vilkuilu lomalla on opittu tapa, josta irrottautuminen edellyttää tietoista päätöstä. Jos lomalla on syystä tai toisesta luettava työsähköposteja, olisi parempi määrittää jokin tietty aika viestien lukemiselle ja niihin vastaamiselle, kuin seurata sähköpostiliikennettä jatkuvasti.

Loma yhdessä vai monessa pätkässä?

Lomaa voi kesälläkin pitää yhden pitkän lomajakson sijaan myös useammassa lyhyemmässä jaksossa. Behmin mukaan lomajakson pituutta tärkeämpää on, että loman aikana ei pohdi työasioita vaan keskittyy tekemään työrutiineista poikkeavia asioita, joista itse aidosti nauttii.

− Jotkut nauttivat matkailusta tai mökkeilystä, kun taas toiset rentoutuvat parhaiten heittäytymällä rakkaan harrastuksen pariin tai opettelemalla uusia taitoja kursseilla. Olennaista on, että lomaa ei suoriteta, vaan sitä vietetään omien toiveiden mukaan ja annetaan tilaa rauhoittumiselle, rentoutumiselle ja hyville ihmissuhteille.

Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Loma-aika ei kuitenkaan yksistään riitä itsestä huolehtimiseen, vaan työn ja vapaa-ajan tasapaino pitäisi säilyä ympäri vuoden.

Tutustu hyvinvointipalveluihimme ja varaa aika

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.