Artikkelit

Kännykkä on arjen pöpölinko – milloin viimeksi puhdistit puhelimesi?

Puhelin kulkee mukanamme kaupasta vessaan ja työpaikalta ruokapöytään. Luurissa liikkuvat myös pöpöt. Korona, norovirus, influenssa ja muut mikrobit kulkeutuvat elimistöömme ketterästi puhelimen välityksellä.

Viimeistään kuluneen vuoden aikana olemme oppineet käsihygienian merkityksen sairauksien torjunnassa. Silti mukanamme kulkee matkapuhelin, joka tutkimustenkin mukaan voi olla likaisempi kuin vessanpönttö. Ruokakaupan ovella käytämme tunnollisesti käsidesiä, mutta sen jälkeen vuorotellen koskettelemme tuotteita hyllyillä ja tarkistamme ostoslistaa kännykästä - mikrobit leviävät käsistä luuriin ja luurista kasvoihin.

- Puhelimen likaisuutta harvoin tulee ajatelleeksi. Muitakin pöpöpesiä tulee mieleen, kuten ostoskärryn kahva, auton ratti tai hissin painikkeet. Kännykkä on kuitenkin jatkuvasti kosketuksessa kasvoihin, siihen hengitetään ja yskähdellään. Vaikka puhelin onkin henkilökohtainen laite, se annetaan helposti toisen ihmisen käteen esimerkiksi näyttääksemme kuvia tai videoita. Lisäksi puhelimessa on koloja ja rakosia, joihin bakteerit ja mikrobit jäävät hautomaan, kuvailee terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita Terveystalosta.

Mikrobit säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut päiviäkin. Tuoreen tutkimuksen* mukaan koronavirus voi selviytyä älypuhelimen näytöllä jopa neljä viikkoa.

Kännykkä kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Useimmat puhelimet voi pyyhkiä nihkeällä liinalla tai vaikkapa silmälasien puhdistukseen tarkoitetuilla pyyhkeillä. Pumpulipuikot ovat käteviä pienten kolosten putsaajia. Käsidesi tai kodin siivoukseen tarkoitetut vahvat kemikaalit eivät kuulu puhelimen puhdistukseen. Puhelimen kastumista tulee myös välttää. Ennen kuin ryhdyt toimeen, tarkista mitä matkapuhelimesi valmistaja ohjeistaa puhdistuksesta.

- Puhelimen voi puhdistaa vaikka päivittäin. Väliaikainen ruudunsuoja on myös näppärä, sillä sen lisäksi, että se suojaa näyttöä, sen voi vaihtaa tai puhdistaa usein, Pekka Aroviita vinkkaa.

Huolellisen käsihygienian on todettu vähentävän virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämistä, joten tärkein ohje mikrobitaistelussa on säännöllinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla. Näin myös puhelimen mikrobikuorma kevenee. Julkisilla paikoilla liikkuessa ota hiha tai vaikkapa kotiavain avuksi painaessasi hissinappeja tai avatessasi ovia.

- Käsienpesun tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä käsiä steriileiksi. Monet mikrobit ovat hyödyllisiä ja niitä tarvitaan elimistön mikrobitasapainon ja terveyden ylläpitämiseen. Ei ole siis tarkoituksenmukaista pyrkiä mikrobien tuhoamiseen, sillä tuhoamalla hyvät mikrobit annamme lisää elintilaa vaarallisille, Pekka Aroviita sanoo.

Terveystalo on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on herättää huomioimaan omaa terveyttä uusista, yllättävistäkin kulmista. Valituissa ostoskeskuksissa Helsingissä ja Turussa voi puhdistaa älypuhelimensa UV-valolla.

Lue lisää kampanjasta >>

*The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Virology Journal: The effect of temperature on persistence of SARS-CoV-2 on common surfaces, 2020.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.