Artikkelit

KALENTERISTA TILAA PAINONHALLINTAAN

Tiedon lisäksi painonhallinta vaatii aikaa. Painonhallintaan tarvitaan roima annos motivaatiota ja pysyviä muutoksia elämäntapoihin.

Ajanpuute on usein merkittävä este painonhallinnalle ravitsemusterapeuttimme Anette Palssan mukaan. Työn, nukkumisen ja perheen harrasteiden ohella riittävän ajan löytyminen oman hyvinvoinnin vaalimiseen on monelle haastavaa.

− Pysyvään elämäntapamuutokseen tarvitaan kalenterista aikaa varsinkin alkuvaiheessa. Kun päivittäiset rutiinit asettuvat kohdalleen, monet asiat sujuvat jo toki vähemmällä vaivalla, kuvailee Palssa.

Ravinnosta, liikunnasta ja erilaisista dieeteistä löytyy runsaasti tietoa, mutta elämäntapamuutos ei ole minkään yksittäisen ohjeen noudattamista, vaan terveellisempien tapojen soveltamista arkeen ja omiin arvoihin. Keskeistä on löytää itselleen sopivat tavat, jotka tukevat painonhallintaa ja joita on kohtuullisen helppo toteuttaa omassa arjessa.

Ylipainon taustalla ei useinkaan ole kyse vain tiedon puutteesta. Syömisen taustalla voi olla asioita, joita on hyvä käsitellä esimerkiksi psykologin tai muun mielen hyvinvoinnin ammattilaisen vastaanotolla. Jatkuvan syömiskierteen taustalla voi olla esimerkiksi masennusta, stressiä tai muita mielialaan vaikuttavia tapahtumia.

Ruokaan liittyy sosiaalisuus, ja ruoasta puhutaan paljon mediassa. Syöminen ja ruokakulttuuri myös jakavat ihmiset erilaisiin ryhmiin. Trendit näkyvät ravinnossa ja vaikuttavat kuluttajien valintoihin monella tapaa.

Painonhallinnan myytit eivät aina pidä paikkaansa

Oletko törmännyt seuraaviin väittämiin? Lue totuus yleisistä painonhallintaan liittyvistä harhaluuloista.

 • Liikkuja voi syödä mitä vain
  Painonhallinta perustuu päivittäiseen energian saantiin ja kulutukseen. Liikunta tukee painonhallintaa, mutta sen ohella tarvitaan ruokaremonttia. Liikunnan lisääminen ei yksin riitä painonhallintaan. Jokaisen painonpudottajan on hyvä tietää, mikä oma päivittäinen energiantarve on, ja mitä se käytännössä tarkoittaa ruuan määrän ja laadun kannalta.

 • Vain tarkalla dieetillä voi laihtua
  Laihduttaja ei tarvitse erillistä dieettiä – tavallinen perusruokavalio sopii hyvin. Tärkeintä on ymmärtää ruuan määrän ja laadun vaikutus päivittäiseen energian saantiin.

 • Painon pudottaminen edellyttää tiettyjen ruoka-aineiden välttämistä
  Painonpudottajan kannattaa syödä säännöllisesti, opetella tunnistamaan luontainen kylläisyydentunne sekä nälän tunne ja suosia kasvisvoittoista ruokavaliota. Mikään ruoka-aine ei ole ehdottomasti kielletty!

 • Ruoka-ajoilla ei ole väliä
  Periaatteessa näin on, sillä ratkaisevaa on päivittäin ruuasta saatava energiamäärä. Useimmille kuitenkin sopii säännöllinen syöminen ja silloin syömisen hallintakin on usein parempaa. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan: milloin on nälkäinen ja milloin kylläinen.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.