Artikkelit

Kaisa mursi ranteensa liukkaalla tiellä

Lenkki koirien kanssa tutuissa maisemissa koitui Kaisan, 56, epäonneksi, kun hän liukastui talven ensipakkasilla ja loukkasi pahasti kätensä.

Talvi oli vasta aluillaan, kun Kaisa*, 56, oli tavalliseen tapaansa ulkoilemassa koiriensa kanssa. Jäätyneen tienpinnan peitoksi oli yön aikana satanut lunta – tasapaino petti ja jalat karkasivat alta, kun Kaisa liukastui tutulla reitillä. Kipu ranteessa kertoi heti, ettei kyseessä ollut tällä kertaa harmiton pyllähdys.

– Soitin heti lähellä asuvan tyttäreni apuun, sillä en uskonut pääseväni molempien koirien kanssa kotiin omin avuin, Kaisa kertoo.

Kotona Kaisa yritti aluksi lievittää kipua kädessään kankaaseen käärityn pakastevihannespussin avulla, mutta jomotus ei ottanut laantuakseen. Ranne alkoi myös vaikuttaa turvonneelta, joten Kaisa lähti näyttämään kättään lääkärille Terveystalon tapaturmapäivystykseen.

Leikkaukseen alle vuorokaudessa

Tapaturmapäivystyksessä Kaisa kuvaili kaatumisensa lääkärille, joka kävi naisen molemmat yläraajat tarkoin läpi. Toisen ranteen kohdalta löytyi kohta, jota painamalla kipu voimistui selvästi.

– Potilaan kertomuksen perusteella tapaturmalääkäri osaa etsiä raajasta tyyppimurtumia, jollaisia tiedetään usein syntyvän nimenomaan kaatuessa, kun otetaan kädellä vastaan. Näin syntyvä murtuma on useimmiten värttinaluun alaosan murtuma. Kaatuessa luu katkeaa kovan ja pehmeän luun rajapinnasta, se toimii kuten sulake. Luun katkeamiselle altistavat muun muassa ikä, mahdollinen osteoporoosi ja huono luun laatu, kertoo käsikirurgimme Mikko Skutnabb.

Lääkäri epäili Kaisan ranteessa murtumaa, ja teki lähetteen röntgeniin. Kokenut tapaturmalääkäri osasi laittaa kuvantamispyynnön tarkasti ja nimetä juuri sen luun, jossa oletti murtuman sijaitsevan. Epäilys osoittautui oikeaksi.

Kipsimestarin vastaanotolla Kaisan käsi reponoitiin, eli virheasento korjattiin ja luut asetettiin paikoilleen. Sen jälkeen käsi kuvattiin uudelleen, jotta nähtiin, onko asento kipsin sisällä riittävän hyvä. Asento kontrolloidaan uudelleen kahdesti viikon välein. Jos asento pysyy, kipsiä pidetään yleensä 4–5 viikkoa, minkä jälkeen se poistetaan ja käsi vielä tarpeen mukaan kuvataan.

– Noin puolella kolmekymppisistä potilaista asento pysyy hyvänä, mutta yli 60-vuotiaiden kohdalla murtuma palautuu lähes 80–90-prosentin varmuudella lähtötilanteeseen. Nuoremmilla potilailla luun laatu auttaa siinä, ettei asento lipsahda virheelliseksi. Jos näyttää siltä, ettei asento pysy, päädytään yleensä leikkaukseen, Skutnabb kertoo.

Takaisin töihin jopa alle viikossa 

Päätös leikkaukseen tehdään aina yksilöllisesti – samanlainen vamma ei aina tarkoita samanlaista hoitoa. Hyvänä apuna päätöksenteossa toimii Käypä hoito -suositus, jossa esimerkiksi virheasennoille on määritelty tarkat kriteerit.

– Potilaan harrastukset ja työnkuva vaikuttavat paljon siihen, leikataanko vai ei – etenkin jos kyseessä on rajatapaus. Hoitopäätöstä tehtäessä punnitaan aina tarkoin, hyötyykö ihminen kajoavasta toimenpiteestä, Skutnabb painottaa.

Kaisan kohdalla päätös syntyi jo tapaturmaklinikalla. Asento näytti heti kipsauksen jälkeen otetussa röntgenissä niin heikolta, että parhaan lopputuloksen varmistamiseksi ranne päätettiin saman tien leikata. Innokkaalle käsityöharrastajalle ranteen toimintakyky aiheutti kovasti huolta. Naisen onneksi leikkaus tehtiin jo seuraavana aamuna.

– Leikkauksessa ranteeseen tehdään pieni viilto, ja sisään laitetaan pieni titaanilevy, jonka tehtävä on pitää murtuma paikoillaan. Kipsiä tai muutakaan tukea ei leikkauksen jälkeen tarvita. Murtumatyypistä riippuen ranne mobilisoidaan kahvikuppi- tai kahvipannukädeksi –  tämä kertoo, millaista kuormaa kädellä saa nostaa. Autoa voi ajaa jo seuraavana päivänä.

Sairasloman pituus riippuu paljolti työn laadusta. Päätetyötä tekevälle riittää 0–2 viikkoa, kenttätyötä tekevälle poliisille leikkaus voi tarkoittaa 6–8 viikon taukoa töistä. Toipuminen on nopeaa: kontrolliröntgen otetaan jo viikon päästä leikkauksesta, minkä jälkeen saa tavalliseen tapaan saunoa ja uida.

Kaaduitko? Hakeudu suoraan tapaturmapäivystykseen

Kaisa pääsi palaamaan töihin jo runsaan viikon kuluttua kaatumisestaan. Vaikka sairasloma ja tauko harrastuksista harmitti toimeliasta naista, hoidosta ja leikkauksesta jäi positiivinen kuva.

– En ole koskaan aiemmin loukannut itseäni pahasti tai murtanut luitani, joten yllätyin hoidon jouhevuudesta ja ripeydestä. Leikkaukseen pääsi todella nopeasti ja toipuminen sujui vaivattomasti. Nastakengät olen kyllä tapahtuneen jälkeen ostanut, Kaisa naurahtaa.

Viikoittain ranteita operoiva Skutnabb kehottaa liukkailla liikkuvia tarkkaavaisuuteen ja oikeanlaisiin ulkoiluvarusteisiin. Jos haaveri kuitenkin sattuu, on hoidon onnistumisen kannalta tärkeintä suunnata heti oikealle asiantuntijalle.

– Eniten rannemurtumapotilaita ilmaantuu, kun jäätyneen tien pintaan sataa lunta. Tällöin olennaisinta on hakeutua suoraan tapaturmapäivystykseen, missä on paras osaaminen tämänkaltaisiin vammoihin. Tapaturmiin erikoistunut lääkäri osaa etsiä murtumia oikeista paikoista ja ennakoida yksilöllisesti, millainen hoito on kunkin potilaan tilanteeseen paras ratkaisu, Skutnabb painottaa.

*Kaisa ei esiinny artikkelissa omalla kuvallaan.

Tutustu tapaturmapäivystykseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.