Artikkelit

Joulustressiä?

Joulu on parhaimmillaan ihanaa rauhoittumisen aikaa. Askareita suorittaessa kannattaa pysähtyä miettimään, mistä hyvän olon joulu rakentuu.

Muutamaan joulupäivään latautuu runsaasti odotuksia aikaisempien joulujen ja sukupolvien myötä. Lisäksi elokuvien ja mainosten kautta välittyy helposti kuva, että joulun kuuluisi aina olla idyllinen perhejoulu lumisateessa. Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen kehottaa miettimään, mikä joulussa on itselle tärkeää ja millaisen siitä haluaa juuri tänä vuonna tehdä.

– Vaikka jouluun liittyy paljon perinteitä, joskus niitä kannattaa väljentää. Huonon omatunnon välttämiseksi on hyvä lempeästi tutkiskella, mihin tässä elämäntilanteessa oma aika ja muut resurssit riittävät. Onko itse tehty joulu välttämätön vai voisiko tänä vuonna päästää itseään helpommalla ja ostaa jotakin valmiina? Tärkeintä on tehdä joulusta omannäköinen, Turunen korostaa.

Jollekin jouluaskareet voivat tarkoittaa ihanaa yhdessä tekemistä, toiselle taas valmistelut lahjaostoksista ruuanlaittoon ja siivoukseen tuntuvat vastentahtoiselta puurtamiselta.

– Stressin ja kiireen tunne riippuu aina ihmisestä. Osa meistä on jouluihmisiä, joille joulukorttien askarteleminen tarjoaa ihanan tauon kiireisestä arjesta. Joulun aiheuttama stressi on hyvä tunnistaa ja pohtia, kenelle ja minkä takia tehtäviä suorittaa. Tietoisuus omasta vireys- ja stressitilasta auttaa kääntämään tarvittaessa suuntaa, esimerkiksi pyytämällä apua valmisteluihin muilta.

Kiireetön aika on tärkeää palautumiselle

Omaa jaksamistaan pitää parhaiten yllä huolehtimalla hyvinvoinnin perustekijöistä: riittävästä unesta, liikunnasta ja oikeanlaisesta ravinnosta. Turunen rohkaisee ottamaan joulun alla aikaa myös itselle.

– Erilaiset kiireettömät hetket elvyttävät sekä kehoa että mieltä. Monesti askarteleminen, käsillä näpertäminen tai kynttilän liekin katsominen saattaa jo huomaamatta rauhoittaa. Myös kävelylenkki luonnossa on hyvä tapa lievittää elimistön stressitilaa ja vapauttaa energiaa ajattelulle.

Joulu ajoittuu Suomessa pimeimpään vuodenaikaan ja tarjoaa siten Turusen mukaan oivan hengähdystauon keskelle kaamosta.

– Joulu on tärkeä etappi, joka katkaisee talven selän. Kannattaa tutkiskella itsekseen, mikä lisää omaa hyvinvointia ja joulumieltä. Esimerkiksi joulukonserteissa ja -markkinoilla käyminen ovat ihania, yhteisiä rituaaleja ja kokemuksia, joilla voi jo virittäytyä tunnelmaan.

Joulun hyvä ilmapiiri on aikuisen vastuulla

Usein tärkeimmät joulumuistot liittyvät vahvoihin, ei-kielellisiin tunnelmiin.

– Erilaiset hajut ja maut voivat herättää vahvoja tunteita ja luoda jouluntunteen. Tunnelmat siirtyvät monesti tiedostamattakin seuraavaan sukupolveen. Hyvä harjoitus on muistella omia lapsuuden jouluja, mikä niissä on ollut hauskaa tai hankalaa. Sen avulla voi luoda hyvän joulun itselleen aikuisena ja miettiä, mitä asioita haluaa siirtää omille lapsilleen. Hyvän ja turvallisen ilmapiirin luominen on aina aikuisen vastuulla, Turunen muistuttaa.

Varaa aika psykologille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.