Artikkelit

Joulun tuoksut eivät hivele jokaisen nenää

Jouluisin tuoksuvat kuusi, erilaiset joulukukat ja uunituoreet piparkakut. Allergisille tai tuoksuyliherkille voimakkaat tuoksut saattavat kuitenkin aiheuttaa tukalat oltavat.

Arviolta 10–40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa oireita joistain tuoksuista. Tarkan määrän laskemista hankaloittaa, ettei tuoksuyliherkkyydelle ole suoraa lääketieteellistä määritelmää. Myöskään syitä tuoksuyliherkkyydelle ei tunneta.

– Tuoksuyliherkkien oireet painottuvat lähinnä hengitysteiden ärsyyntymisoireisiin: limaisuuteen, yskään, aivasteluun sekä silmien kirvelyyn. Toisinaan tuoksut voivat myös aiheuttaa huonoa oloa tai pyörtyilyä, sanoo allergologimme Péter Csonka.

Csonka painottaa, ettei tuoksuyliherkkyys ole sama asia kuin hajusteallergia, jossa iholle joutunut hajuste aiheuttaa yleensä kosketusihottumaa. Koska tuoksuyliherkkyys ei ole allerginen reaktio, ei lääkitys auta oireisiin. Paras hoitokeino on pyrkiä välttämään tuoksuille altistumista.

– Joulupöydässä moni ottaa jo huomioon erikoisruokavaliot, mutta hyvän jouluhengen mukaista on myös huomioida voimakkaat tuoksut. Olipa syynä allergia tai yliherkkyys, tiettyjä voimakkaita tuoksuja kannattaa välttää, jos joulunvietossa on mukana hajuherkkiä, hän muistuttaa.

Kiinnitä jouluvalmisteluissa huomiota näihin:

  • Joulukuusi. Harva on kuusen siitepölylle allerginen, mutta voimakas tuoksu voi olla tuoksuyliherkälle liikaa. Kuusen voi sijoittaa olohuoneen sijaan parvekkeelle tai terassille. Kannattaa muistaa, että myös keinotekoiset kuusentuoksut voivat aiheuttaa oireita.
  • Siivouksessa käytetyt pesuaineet. Joulusiivouksessa kannattaa suosia hajusteettomia, Allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelemia pesuaineita. Aina ärsytystä ei aiheuta kemikaali: on ihmisiä, jotka eivät kestä mäntysuovankaan tuoksua.
  • Mausteet. Kasveissa on paljon yleisallergeeneja, jotka aiheuttavat allergisille ristireaktioita. Esimerkiksi koivulle allerginen saattaa saada oireita omenasta tai perunan kuorimisesta ja mausteista inkivääristä ja currysta. Mausteiden aiheuttamat allergiset oireet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä, koska käytetyt määrät ovat tavallisesti pieniä. Sen sijaan voimakkaasti tuoksuvat kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat haitata tuoksuyliherkkää. Vältä viemästä allergiselle tai tuoksuyliherkälle lahjaksi maustepusseja tai koristamasta joulupöytää appelsiinilla, jonka kuori on pistelty täyteen neilikoita.
  • Kukat. Jos aikoo viedä tuliaisiksi kukka-asetelmia, kannattaa varmistaa, ettei niissä ole voimakkaasti tuoksuvia kukkia tai koristeita, kuten kanelitankoja. Voimakkaasti tuoksuvista kukista tyypillisin joulukukka on hyasintti, joka voi aiheuttaa tuoksuyliherkälle jopa pahoinvointia. Joulutähti puolestaan voi aiheuttaa ristireaktion esimerkiksi lateksiallergisille. Voimakkaasti luonnonkumille eli lateksille allergiset voivat saada joulutähdestä nokkosihottumaa tai hengitysoireita. Joulutähti on myös myrkyllinen, joten sitä kannattaa välttää perheissä, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Turvallisia kukkavaihtoehtoja ovat esimerkiksi timanttiananas ja jouluruusu. Myös kukkakauppias voi auttaa löytämään myrkyttömiä ja allergisille sopivia vaihtoehtoja.
  • Tuoksukynttilät. Kynttilän polttaminen levittää huoneilmaan pienhiukkasia. Tuoksuyliherkän kannattaa jättää tuoksukynttilät kauppaan, mutta runsas tavallistenkin kynttilöiden poltto voi aiheuttaa oireita astmaatikolle. Led-kynttilät ja erilaiset valosarjat ovat turvallisia tunnelmanluontivaihtoehtoja.
  • Lahjat. Moni antaa jouluna lahjaksi kosmetiikkaa tai ihonhoitotuotteita. Allergiselle tai tuoksuyliherkälle voi kääriä pakettiin hajusteettomia, Allergia- ja astmaliiton suosittelemia vaihtoehtoja.

Varaa aika allergialääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.