Artikkelit

Jos epäilet – älä odottele

Kevät ja kesä ovat rakkauden aikaa. Hormonit hyrräävät ja rakkaudennälkä kasvaa. Ihastuminen voi saada pään sekaisin, mutta huumassa kannattaa pitää mielessä myös ihastumisen varjopuolet. Ihastuminen voi johtaa seksiin, ja hetken huumassa voi unohtua se tärkein, seksitaudeilta suojautuminen.

Suojaamaton seksisuhde voi olla kohtalokas, sillä vain yksi suojaamaton seksikerta riittää tartuttamaan sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit eivät näy päälle, ja partneri voi kantaa seksitautia tietämättään, sillä moni tauti on oireeton.

Mutta miten suojautua sukupuolitaudeilta? Kysyimme neuvoa yleislääketieteen erikoislääkäriltämme Jaakko Haloselta.

Mikä on paras keino ehkäistä sukupuolitauteja?

– Koska oletuksena on, että ihmiset harrastavat seksiä, ei sitä voi kokonaan kieltää. Paras ehkäisykeino on siis kondomi. Kondomia tulisi käyttää aina, oli sitten kyseessä mikä tahansa seksikontakti: suuseksi, emätinyhdyntä, anaaliseksi tai naisten välinen seksi. Sukupuolitaudit tarttuvat vain limakalvokontaktissa. Sukupuolitaudit eivät tartu esimerkiksi uimavedestä, saunasta tai vessanpöntön reunasta.

Onko kondomia käytettävä aina? Milloin kondomin voi jättää pois?

– Kondomia kannattaa käyttää aina kun on sukupuolikontaktissa. Kondomin voi jättää pois vasta, jos on jo jonkin aikaa ollut vakisuhteessa ja on aivan varma partneristaan. Koska sukupuolitaudit eivät näy päälle ja voivat olla oireettomia, varmuuden partnerinsa terveydestä saa vain sukupuolitautitestillä, joka täytyisi tehdä pariskunnan molemmille osapuolille.

Jos kuitenkin tuli harrastettua suojaamatonta seksiä, milloin pitäisi mennä lääkäriin?

– Lääkäriin tai testiin kannattaa mennä 1-2 viikon kuluttua viimeisestä seksikerrasta tai kun oireita alkaa ilmentyä. Jos epäilee sukupuolitautia, on hyvä käydä testissä viimeistään ennen seuraavaa seksisuhdetta, Jaakko neuvoo.

Seksitaudin oireet saattavat tuntua suun limakalvoissa kirvelynä tai kurkkukipuna. Miehillä voi ilmetä vuotoa virtsaputkesta, naisilla poikkeavaa valko- tai verivuotoa, alavatsan ja selän kipuja sekä kuumetta.

Jos vahinko sattui, älä jää odottamaan, vaan käy testissä helposti ilman lääkärin lähetettä. Vastauksen saat jo muutamassa päivässä.

Jos epäilet tartuntaa, kerro siitä myös partnereillesi viimeistään silloin, kun testin tulos on positiivinen. Muista myös käyttää kondomia kunnes tauti on hoidettu ja jälkitutkimuksessa todettu parantuneen.

Ajan sukupuolitautitestiin voit Terveystalosta varata helposti ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika sukupuolitautitestiin

Voit myös tilata kotinäytteenottovälineet kotiin ja toimittaa ne Terveystalolle palautuspakkauksessa postitse.

Lue lisää kotinäytteenotosta

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.