Artikkelit

Jätitkö hampaat harjaamatta? Suun terveys voi paljastaa yllättäviä asioita

Hammaslääkärin vastaanotolla ihmisen elintavat käyvät ilmi äkkiä. Suun terveys heijastuu kehossa yllättävän laajalle.

Hampaista opetellaan huolehtimaan pienestä pitäen, mutta moni aikuinen laiminlyö suunsa terveyttä. Kun hammaslääkäri kurkistaa suuhun, huonot tavat paljastuvat äkkiä. Hampaiden reikiintyminen, karies, kielii ammattilaiselle monenlaisista ongelmista.

– Hampaiden reikiintyminen on sidoksissa päivittäisten happohyökkäysten määrään. Jos aikuisen hampaat ovat kovin reikiintyneet, ateriarytmi on todennäköisesti rikkoutunut ja taustalla voi olla myös runsasta hiilihydraattien käyttöä. Hampaan pintaa heikentävä happohyökkäys syntyy aina, kun suuhun menee mitä tahansa muuta kuin vettä, kertoo suunterveyden ylilääkärimme Tanja Ketola-Kinnula.

– Normaalin syljenerityksen omaava suu kestää ongelmitta 4–6 happohyökkäystä päivässä. Jos syljen eritys on esimerkiksi jonkun sairauden tai lääkkeen vuoksi häiriintynyt, vaurioita syntyy tätäkin herkemmin. Jatkuva napostelu on hampaille tuhoisaa, hän jatkaa.

Moni kuvittelee, ettei terveellisten suupalojen napostelu ole yhtä haitallista – väärin. Suussa viihtyvät plakkibakteerit ottavat polttoaineensa vaikkapa ruisleivästä, sillä ne hyödyntävät ruoan sisältämiä hiilihydraatteja. Lopputuotteena prosessissa syntyy happoa, joka heikentää kiillettä.

Hampaiden paikkaaminen voi johtaa ikävään kierteeseen, sillä paikkojen sauma-alueet ovat erityisen herkkiä reikiintymään uudelleen.

Refluksitauti kiusaa, eroosio syövyttää

Purukalustoa verottaa myös monille aikuisillekin tuttu vaiva, refluksitauti. Refluksitaudissa tietyt ruoka-aineet aiheuttavat ihmiselle oireita, minkä seurauksena mahan sisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen. Mikäli hampaat joutuvat jatkuvasti vatsasta nousevien happojen armoille, ne altistuvat eroosiolle. Eroosiota aiheuttavat myös happamat ruuat ja juomat.

Ensimmäisenä tulilinjalla on hampaan kruunua verhoava kiille, mutta lopulta eroosio alkaa syövyttää myös hammasluuta, dentiiniä.

– Eroosion vaurioittamat hampaat kuluvat tavallista voimakkaammin ja madaltavat purentaa. Tästä voi seurata esimerkiksi leukanivelongelmia ja päänsärkyjä. Eroosiohampaat ovat mattapintaiset ja kellertävämmät. Etuhampaiden kärjet kuluvat ohuiksi ja lopulta ne alkavat lohkeilla, Ketola-Kinnula kuvaa.

Jos ongelma ehtii äityä pahaksi, purennassa voi tapahtua muutoksia, joiden korjaamiseen tarvitaan erikoishammaslääkärin erityisosaamista. Olennaista onkin pelkkien reikien paikkaamisen sijaan puuttua toistuvien hammasongelmien juurisyihin.

– Eroosiovauriot ovat peruuttamattomia. Niihin on erittäin tärkeää puuttua ajoissa, jotta prosessi saadaan pysäytettyä. Hammaslääkärit voivat korjata vain jo tulleita vaurioita ja saavuttaa nollatilanteen, jonka päälle on hyvä lähteä rakentamaan uusia suun sairauksien hallinnan keinoja, parempia tapoja, Ketola-Kinnula painottaa.

Suun ja hampaiden terveydessä olennaista on, mitä ihminen laittaa suuhunsa ja millä rytmillä. Jos iso elintapamuutos on tarpeen, ei urakasta välttämättä selviä yksin.

– Reikiintymisen kierre katkeaa vain tapojen oikaisulla, jossa tarvitaan usein ravitsemusterapeuttia.

Suolistosairaus voi paljastua hammaslääkärissä

Hammaslääkäri voi hampaiden eroosiomuutoksista epäillä refluksitautia, vaikka asiakas itse ei olisi sellaista osannut ajatella. Hammaslääkärin tekemään tutkimukseen eli hammastarkastukseen kuuluu myös limakalvojen tarkastaminen. Jotkut limakalvomuutokset kertovat suolistosairauksista, esimerkiksi Crohnin taudista tai antavat vihjeitä keliakiasta

– Kokonaishoito on kaiken A ja O. Toimenpidekeskeisyyden ja pelkän oireen hoitamisen sijaan katsomme kokonaiskuvaa, ja ohjaamme tarvittaessa toiselle asiantuntijalle, kuten gastroenterologille tai ravitsemusterapeutille, Ketola-Kinnula summaa.

Varaa aika hammastarkastukseen

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.