Artikkelit

Isät kantavat vastuuta monista asioista- Miehen terveydestä huolehtii edelleen nainen

Mies huolehtii perheestään ja omaisuudestaan, mutta omasta terveydestä huolehtiminen jää usein naisen harteille. 26−45 -vuotiaat miehet eivät pitkillä sairauslomilla viihdy, mutta kun he sairastavat, on poissaolon syy flunssa, selkävaivat tai mielenterveys*. Keski-ikää lähestyvien miesten yleisin sairauspoissaolon syy taas on selkävaivat*.

Mies ei omaan terveyteen liittyvistä asioista juurikaan halua kertoa eikä hakeudu mielellään lääkärin vastaanotolle. Kun mies tulee lääkäriin, on nainen hänet yleensä sinne lähettänyt. Usein naiset ovat jopa kiinnostuneempia ja paremmin perillä miestensä terveydentilasta tai huomaavat hälyttävät merkit aikaisemmin kuin miehet itse.

– Suomalainen mies ei ”turhasta” tule höpöttelemään lääkärin vastaanotolle. Miehen on edelleen vaikea kertoa omaan terveyteensä liittyvistä asioista. Käsitys miehistä, jotka vaikenevat vaivoistaan ja välttelevät pakollisiakin terveystarkastuksia, on edelleen valitettavan usein totta, kertoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

− Käynnit urologilla ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Terveystarkastus on keski-ikäiselle miehelle tärkeä

Tutkimuksen mukaan huono kunto kertoo enemmän ennenaikaisen kuoleman ja keskeisten kansansairauksien vaarasta kuin perinteiset terveyden riskitekijät. Miehiä rohkaistaan käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa.

– Työikäiset miehet käyvät yleensä työterveystarkastuksissa. Näitä on kuitenkin harvoin, joten jos terveystarkastuksia tehtäisiin useammin erityisesti keski-iässä, tulevaisuuden riskitekijät selviäisivät helpommin. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi sukurasitteina olevat sairaudet ja metabolisen oireyhtymän riskit, kertoo Halonen.

24–45 -vuotiaiden miesten ja yli 45-vuotiaiden miesten yleisimmät sairauspoissaolojen syyt ovat samat, järjestys vain vaihtelee

− 24–45 -vuotiaat miehet ovat eniten töistä pois flunssan takia, sitten tulevat selkävaivat ja kolmantena mielenterveyteen liittyvät syyt. Yli 45-vuotiaiden miesten suurin poissaolojen syy taas on selkävaivat, sitten mielenterveys ja kolmantena flunssa.

Selkävaivojen ja mielenterveysongelmien taustalla lääkäri tunnistaa muutamankin melko arkisen syyn.

− Suomalaisten tunnollisuus ja puhumattomuus heijastelevat osittain mielenterveysongelmien taustalla. Liikunnan väheneminen keski-iässä taas alkaa näkyä selkävaivoina.

Halosen mukaan miehen terveyttä uhkaavat myös huonot ravitsemustottumukset, kuten niukka kasvisten saanti ja liiallinen määrä kovaa rasvaa. Punaista lihaa ja eineksiä miehillä kuluu naisia huomattavasti runsaammin.

− Epäterveellinen ravinto nostaa keski-ikäisen verenpainetta ja kolesteroliarvoa, ja on vaikuttamassa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäriskin selvään kasvuun. Myös kohtuurajat ylittävä alkoholinkäyttö sairastuttaa paitsi sydämen ja maksan, myös mielen.

Arkirutiinien muuttuessa miehet usein unohtavat myös liikunnan harrastamisen.

– Lapset ja nuoret pojat harrastavat melko aktiivisesti liikuntaa, mutta perheen perustamisen ja kotielämän myötä miesten liikunta unohtuu ja kiloja kertyy helposti lisää, tiivistää Halonen.

*Tiedot perustuvat sekä Terveystalon potilastietorekisteriin, jossa koottuna tietoa yli 3,6 miljoonan suomalaisen terveydestä että Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan lähes 465 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

Varaa aika miehen terveyskartoitukseen

Muita aiheeseen liittyviä

Painonhallinta elämäntavaksi
Naisen terveys

Haluaisitko pudottaa painoasi? Ennen kuin ryhdyt äkillisiin muutoksiin ruokavaliossasi, pysähdy hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiasi laajemmin.

Vatsa-aortan pullistumassa saattaa piillä välitön hengenvaara
Miehen terveys

Vatsa-aortan pullistuma on salakavala tauti, joka kehittyy pikkuhiljaa. Pahimmillaan pullistuma voi johtaa vatsa-aortan repeämiseen, aiheuttaen äkillisen ja hengenvaarallisen tilan.

Mikä tuo miehen lääkäriin?
Miehen terveys

Terveystalo selvitti miesten yleisimmät lääkärikäyntien syyt. Alle nelikymppisillä kärkisijoilla ovat polvivammat ja selkäkipu, mutta korkea verenpaine yleistyy jo 40 vuotta täyttäneillä.

Elämäntaparemontin aika?
Miehen terveys

Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.