Artikkelit

Irronnut hammas vaatii nopeaa hoitoa

Hammastapaturmat ovat tuttuja urheilijoille ja pienten lasten vanhemmille. Jo pienen vahingon sattuessa kannattaa käydä hammaslääkärillä, sillä ongelmat voivat ilmaantua viiveellä.

Yleisimpiä hammastapaturmia ovat Terveystalo Oulun vastaavan hammaslääkäri Ville Saarenpään mukaan lohkeamat. Eniten niitä sattuu pienille lapsille sekä kontaktiurheilulajien aktiivisille harrastajille.

– Pienillä lapsilla osuma hampaisiin tulee tavallisesti kaatuessa tai liukastuessa. Urheilijoilla hammastapaturma on yleensä seurausta kontaktilajissa ilman hammassuojia saadusta iskusta. Esimerkiksi jääkiekko on tapaturma-altis laji, jossa kiekko tai maila voi vahingossa osua suuhun. Kovemman tällin sattuessa hammas voi lohkeamisen sijaan jopa irrota kokonaan, Saarenpää kertoo.

Joskus oireet ilmaantuvat jopa vuosien päästä

Vakavimmissa tapaturmissa ennuste on sitä parempi, mitä nopeammin hoitoon pääsee.

– Jos on kokonaan irronneita hampaita, voimakasta kipua tai verenvuoto ei lakkaa, on hoitoon syytä hakeutua heti. Jos vastaanotolle ehtii alle tunnin sisällä tapaturmasta, irronnut hammas voidaan jossain tapauksissa istuttaa takaisin paikalleen. Pieni lohkeama taas ei vaadi välitöntä hoitoa, Saarenpää sanoo.

Jos osuma on tullut ylähuuleen tai hampaiden alueelle, kannattaa hammaslääkärissä aina käydä tutkimuksissa.

– Pienikin vaiva on hyvä käydä näyttämässä, sillä joskus tapaturmassa vaurioitunut hammas voidaan joutua juurihoitamaan vasta kuukausien tai vuosien päästä. Siksi on tärkeää käydä tutkituttamassa hampaan tilanne ja tehdä tarvittava dokumentointi tapaturmavakuutusta varten, Saarenpää neuvoo.

Paras säilytyspaikka irronneelle hampaalle on suussa

Saarenpään mukaan irronnut hammas on aina ehdottomasti etsittävä.

– On tärkeää tietää, missä puuttuva hammas on. Jos hammasta ei löydy, on aina syytä tarkistaa, onko se vielä suussa. Varsinkin lapsilla, joilla on maitohampaat ja pehmeät leuat, on hammas saattanut kolauksesta painautua kokonaan leuan sisälle. Siirtynyt hammas voidaan paikantaa röntgenkuvilla, Saarenpää sanoo.

Irronneet hampaat ja lohjenneet palat kannattaa ottaa mukaan hammaslääkäriin.

– Irronneelle hampaalle paras säilytyspaikka on suussa: joko takaisin kuoppaan asetettuna tai kielen alla. Jos se ei ole mahdollista, voi irronneen hampaan laittaa maitoon hammaslääkäriin menon ajaksi, Saarenpää sanoo.

Vaurioitunut hammas voidaan korjata kruunulla tai laminaatilla

Pääsääntöisesti lohjennut hammas korjataan ensin muovilla, jonka jälkeen seurataan, säilyykö hammas vai täytyykö se poistaa.

– Jos kaikki on hyvin, lohkeama voidaan korjata pysyvämmin keraamisella hammaskruunulla tai laminaatilla. Vaikean lohkeaman seurauksena hammas voi lisäksi tarvita juurihoitoa ennen korjaavia hoitoja, Saarenpää kertoo.hammastapaturma, hampaan lohkeama, irronnut hammas, kruunu, implantti

Jos hammasta ei voida säästää tai irronnutta hammasta ei löydy, voidaan puuttuva hammas aikuisilla korvata esimerkiksi hammasimplantin avulla.

Varaa aika hammaslääkärille

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 A, 6.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.