Artikkelit

Ikääntyminen vaikuttaa myös ajokykyyn

Yli 70-vuotiaiden ajokykyyn voivat vaikuttaa niin sairaudet kuin luonnostaan heikentyvä näkö tai reaktionopeus. Lue, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ikääntyvän ajokyvyssä.

Pitkä ikä tuo usein mukanaan sairauksia, jotka vaikuttavat myös ajokykyyn. Yli 70-vuotiaiden tuleekin Suomessa todistaa ajokykynsä ajoluvan jatkamista varten – ajoterveystarkastus tulee 70-vuotta täyttäneillä eteen vähintään viiden vuoden välein.

- Muistisairaudet ovat yksi yleisimmistä syistä siihen, ettei ikääntynyt autoilija voi enää ajaa. Sairaudet voivat hidastaa reaktiokykyä liikenteessä, ja siksi lääkäri arvioi ajoterveystarkastuksessa tilanteen keskustellen, omaisilta kysellen ja testejä hyödyntäen. Jos käy muutenkin säännöllisesti erikoislääkärillä, ajoterveystarkastus sujuu helposti siinä samalla, kertoo geriatri Minna Raivio Terveystalosta.

Ajokykyyn vaikuttavien sairauksien lisäksi tarkastuksessa tutkitaan yleinen terveydentila, näkö ja kuulo sekä käydään läpi alkoholin käyttötottumukset sekä käytössä oleva lääkitys. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi vahvat kipulääkkeet tai eri lääkkeiden yhteisvaikutus voivat heikentää ajokykyä.

Seuranta on silmäsairauksissa valttia

Ajoterveystarkastuksen yhteydessä tarkistetaan silmäsairauksien tilanne, näön tarkkuus sekä näkökenttä. Iän karttuessa monille alkaa ilmaantua näköön vaikuttavia silmäsairauksia. Eteneviä silmäsairauksia, kuten kaihia, glaukoomaa ja silmänpohjan ikärappeumaa tulisikin seurata säännöllisesti.

- Monet silmäsairaudet etenevät vähitellen, ja näön huonontumista on siksi vaikea itse havaita. Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia, vaikka varsinaista sairautta ei olisikaan: esimerkiksi kontrastinäkö ja hämäränäkö heikkenevät tyypillisesti iän myötä, selventää silmälääkäri Timo Hellstedt Terveystalosta.

Monen ikääntyneemmän autoilijan voi olla vaikeaa erottaa esimerkiksi tumman metsän laidassa seisovaa hirveä, ja kirkkaalta huoltoasemalta ajotielle siirtyessä silmillä voi kestää aiempaa kauemmin tottua taas hämärään. Perusasioista huolehtiminen voi auttaa näkemään myös liikenteessä paremmin. On hyvä huolehtia, että silmälasit ovat ajan tasalla ja vireystila ajamista ajatellen riittävän hyvällä tolalla.

- Suomalaiset ovat keskimäärin rauhallisia ja harkitsevaisia liikenteessä, ja monen ikääntyneemmänkin ajokyky on vielä hyvä. Ajoterveystarkastukset kuuluvat kuitenkin yleiseen turvallisuudesta huolehtimiseen – kun oman terveydentilan ja ajokyvyn tarkastuttaa säännöllisesti, huolehtii sekä itsestään että toisista liikenteessä, muistuttaa Raivio.

Tunnista varoitusmerkit! Läheisen ajokyky kannattaa tutkia, jos…

  • hän ei pysy ajaessaan kaistalla, vaan auto ajautuu usein keskiviivalle tai tien sivuun.
  • hän ei reagoi punaisiin valoihin riittävän nopeasti.
  • hän erottaa liikennemerkit vasta läheltä.
  • hän valittaa toisten autojen valojen häikäisevän kovasti.
  • hän epäröi toistuvasti kaistan vaihdossa.
  • hän unohtaa kesken matkan, minne oltiinkaan menossa.
  • kumppani joutuu jatkuvasti neuvomaan ja esimerkiksi kertomaan, milloin tulee kääntyä.
  • paikkojen hahmottamisessa alkaa olla hankaluuksia. Eksymisen selittely on huolestuttava merkki.

Muita aiheeseen liittyviä

Influenssa tulee taas – testaa, kuulutko riskiryhmään
Lapsen terveys

Influenssa on kurja tauti kenelle tahansa, mutta erityisen tärkeää siltä suojautuminen on, jos kuulut riskiryhmään tai jos lähipiiriisi kuuluu riskiryhmään kuuluvia.

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan
Lapsen terveys

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Vuosi rintasyövän kanssa
Naisen terveys

Maarit, 52, sairastui rintasyöpään kesällä 2017. Sitä seuranneen vuoden aikana hän kävi läpi tunteiden kirjon ja laajat syöpähoidot.

Flunssan ehkäisy ja hoito – lääkäri kertoo tehokkaimmat keinot torjua alkava flunssa
Lapsen terveys

Taas on se aika vuodesta – flunssakausi tekee tuloaan, ja tauti iskee juuri silloin, kun vähiten pitäisi. Miten flunssaa voi ehkäistä? Asiantuntija listaa parhaat keinot, jotka tepsivät flunssan ehkäisyssä ja hoidossa.

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.