Artikkelit

Iho karrella kesän jäljiltä?

Kesän jälkeen iho voi yleensä paremmin, sillä auringon uv-säteily paksuntaa ihon suojaavaa kerrosta. Hellekesällä on kuitenkin myös omat haittavaikutuksensa.

Aurinko tekee hyvää etenkin kuivalle iholle sekä monille ihosairauksille, kuten atooppiselle iholle ja psoriasikselle. Pitkä hellejakso saattaa kuitenkin myös koetella ihon kuntoa.

– Esimerkiksi hikinäppylät ja aurinkoihottuma saattavat kiusata joitakin kuumalla säällä. Yleensä ne hellittävät kuitenkin loppukesää kohden, kun iho on siedättynyt auringonvaloon ja ilmat viilenevät. Jos ihottuma on pahentunut kesän aikana auringossa olleilla ihoalueilla, kuten kasvoilla tai rintakehässä, tai niihin on tullut karhealta tuntuvia ihomuutoksia, kannattaa käydä lääkärissä, neuvoo ihotautien ja allergologian erikoislääkärimme Heini Halme.

Iho muistaa palamisen pitkään

Aurinkoisena kesänä palamisia ja aurinkovaurioita esiintyy Halmeen mukaan luonnollisesti enemmän. Palanut iho paranee yleensä muutamassa päivässä, mutta saadut vauriot jäävät ihon muistiin ja niillä voi olla kauaskantoisiakin vaikutuksia.

– Aurinkoa pitäisi osata ottaa kohtuudella eikä ihoa saisi koskaan polttaa. Varsinkin toistuvan palamisen seuraukset voivat tulla esiin vasta myöhemmällä iällä ihosyövän esiasteina tai ihosyöpänä. Iho kannattaa siksi aina suojata aurinkovoiteella, vaikka ruskettuisikin hyvin eikä palaisi herkästi.

Kulunut hellekesä on ollut Halmeen mukaan erityisen otollinen ihomuutosten havaitsemiseen.

– Tänä kesänä on voinut kulkea shortseissa ja hihattomissa paidoissa, jolloin ihoa on näkynyt enemmän ja mahdolliset ihomuutokset ovat olleet herkemmin myös muiden havaittavissa. Jos esimerkiksi ystävä on huomauttanut pahannäköisestä luomesta, kannattaa ihomuutos käydä Inäyttämässä lääkärille. Samoin lääkärikäynti on tarpeellinen, jos luomi on muuttanut väriään tai kokoaan, kutisee paljon tai vuotaa verta, Halme ohjeistaa.

D-vitamiinilisä käyttöön heti aurinkokauden jälkeen

Syksyn myötä ilma viilenee ja sisätilojen lämmitys käynnistyy, jolloin iho kuivuu helpommin. Auringon uv-säteilyn vähentyessä myös terveyden kannalta tärkeät D-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti.

– Kesällä on voinut pärjätä vähemmällä ihon kosteutuksella, mutta syksyn tullen on hyvä siirtyä hoitavampiin rasvoihin. Sopiva perus- tai kosteusvoide on yksilöllinen, mutta kuivaihoisille esimerkiksi karbamidia sisältävät voiteet ovat hyviä. Lisäksi aurinkoisena kesänä täyteen tankatuista D-vitamiinivarastoista kannattaa pitää huolta nauttimalla D-vitamiinilisää heti alkusyksystä lähtien.

Ihotautilääkärin vinkit hellekesän jälkeen:

  • Puhdista ja kosteuta ihoa päivittäin.
    Terveelle iholle riittää pesu neutraalilla tai happamalla pesuaineella kerran vuorokaudessa, jonka jälkeen iho on hyvä heti rasvata.
  • Tarkkaile ihomuutoksia ympäri vuoden.
    Ihomuutoksia voi seurata lääkärikäynnin jälkeen esimerkiksi ottamalla niistä valokuvan ja katsomalla muutaman kuukauden kuluttua, onko muutosta tapahtunut.
  • Huolehdi D-vitamiinin saannista.
    D-vitamiinilisän ottaminen purkista kannattaa aloittaa heti kesäkuukausien jälkeen.

Jos luomi tai ihomuutos epäilyttää, varaa aika asiantuntijalle.

Varaa aika ihotautilääkärille

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.