Artikkelit

Ihmissuhteista saa voimaa – pidä ystäviin yhteyttä myös korona-aikana!

Ystävillä on suuri vaikutus ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Koronaepidemian aikana yhteyttä kannattaa pitää ahkerasti yllä, vaikkei kasvokkain tapaaminen olisikaan nyt mahdollista.

Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys paitsi ihmisen henkisen hyvinvoinnin, myös fyysisen terveyden kannalta. Psykologi-psykoterapeuttimme Aino Kohtalan mukaan ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat toisiaan selvitäkseen.

– Ihmisen identiteetti on sidoksissa muihin ihmisiin, kuten ystäviin ja läheisiin. Jakamalla kokemuksia ystävien kanssa luodaan merkityksiä omassa elämässä tapahtuneille asioille. Tarvitsemme jatkuvasti toisia ihmisiä siihen, että ymmärrämme, mitä meille tapahtuu ja minkälaisia olemme: toisten ihmisten kautta peilaamme itseämme. Ystävien merkitys korostuu etenkin elämän isoissa muutoskohdissa, kuten lasten saamisen tai irtisanomisen yhteydessä, Kohtala kertoo.

Koronaepidemia vaikuttaa kaikkien suomalaisten arkeen. Nopeasti eskaloitunut tilanne voi ymmärrettävästi herättää voimakkaitakin ajatuksia ja tunteita. Mietteitä kannattaa purkaa läheisten kanssa, mutta huolien läpikäynti ei suinkaan ole ainoa syy olla yhteydessä ystäviin.

– Koronankin keskellä voi soitella ja viestitellä kavereiden kanssa ihan arkisista asioista: jutella siitä, miten arki rullaa, mitä ihmissuhderintamalle kuuluu, miten lapset voivat tai vaikka puida yhteisen lempitelevisiosarjan tapahtumia. Rento aika hyvän ystävän kanssa lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Ystävien kanssa keskustelulla voi raivata koronavapaata aikaa arjen keskelle, Kohtala sanoo.

Ystävien kanssa vietetty aika on usein rentouttavaa ja rauhoittavaa olemista. Ystävät kannustavat ja tsemppaavat toisiaan sekä tarjoavat tärkeää tukea jaksamiselle ja palautumiselle. On tutkittu, että ihmiset joilla on luottamuksellisia ystävyyssuhteita, toipuvat muun muassa nopeammin vastoinkäymisistä.

Yksinäisyys ja läheisten ihmissuhteiden vähyys voivat olla ihmisen hyvinvoinnille vaarallista.

– Yksinäiseltä ihmiseltä puuttuu keskeinen keino ymmärtää ympärillä tapahtuvia asioita. Jos negatiivisia kokemuksia ei pääse ilmaisemaan kenellekään, paisuvat ne helposti oman mielen sisällä ja muuttuvat epärealistisiksi sekä kaiken muun alleen peittäviksi, Kohtala sanoo.

3 vinkkiä ystävyyssuhteiden ylläpitoon poikkeusoloissa:

  1. Puhelimet laulamaan
    Koska ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja on kehotettu välttämään, pitäkää tiiviisti yhteyttä muilla keinoin. Soitelkaa videopuheluita tai viestitelkää yhteisessä viestiryhmässä. Videopuheluiden kautta nähdyt tutut kasvot piristävät taatusti, viestiketjuissa jokainen taas voi helposti kertoa kuulumisiaan itselle sopivassa välissä. Kavereiden arkiset kuulumiset muistuttavat, että elämä jatkuu poikkeusoloissakin.

  2. Säännöllisyys kunniaan
    Pitäkää kiinni turvaa tuovista rutiineista. Aiemmin kasvotusten hoidetut viikonloppubrunssit, arki-illan kahvittelut tai tutut lounastreffit työkavereiden kesken voi hyvin toteuttaa videopuheluiden avulla. 

  3. Huumoria ei ole kielletty
    Vaikka koronatilanne ei naurata, huumoria ja hauskanpitoa ei ole rajoitettu tai kielletty. Ystävien kanssa on yhä lupa vitsailla ja ajatukset on suositeltavaakin välillä kääntää pois koronauutisoinnista. Nauraminen lisää myönteistä vuorovaikutusta ystävien kanssa ja lieventää stressiä. Kunnon naurunremakka voi olla hyvin voimakaskin ponnistus, joka päästää nopean jumppasuorituksen tavoin endorfiineja valloilleen. Vaikka olo voi olla hetken uupunut nauramisen jälkeen, elimistö on saanut kaipaamaansa lepoa ja puhdistuksen stressihormoneista. Jaettu ilo on aina kaksinkertainen ilo!

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

 Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

030 6000 puhelun hinta on lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.