Artikkelit

Hyvä ystävä pitää lääkärin loitolla

Ystävillä on suuri vaikutus ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Rento yhdessäolo hyvän ystävän kanssa lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa.

Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys paitsi ihmisen henkisen hyvinvoinnin, myös fyysisen terveyden kannalta. Psykologi-psykoterapeuttimme Aino Kohtalan mukaan ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat toisiaan selvitäkseen.

– Ihmisen identiteetti on sidoksissa muihin ihmisiin, kuten ystäviin ja läheisiin. Jakamalla kokemuksia ystävien kanssa luodaan merkityksiä omassa elämässä tapahtuneille asioille. Tarvitsemme jatkuvasti toisia ihmisiä siihen, että ymmärrämme, mitä meille tapahtuu ja minkälaisia olemme: toisten ihmisten kautta peilaamme itseämme. Ystävien merkitys korostuu etenkin elämän isoissa muutoskohdissa, kuten lasten saamisen tai irtisanomisen yhteydessä, Kohtala kertoo.

Ihmissuhteet ja ystävät ovat Kohtalan mukaan yksi ihmisen hyvinvoinnin peruspilareista. Rento yhdessäolo hyvän ystävän kanssa lievittää stressiä ja parantaa mielialaa.

– Ihmisillä on vahva sisäinen tarve tuntea yhteyttä muihin. Ystävien kanssa vietetty aika on usein rentouttavaa ja rauhoittavaa olemista. Ystävät kannustavat ja tsemppaavat toisiaan sekä tarjoavat tärkeää tukea jaksamiselle ja palautumiselle. On tutkittu, että ihmiset joilla on luottamuksellisia ystävyyssuhteita, toipuvat muun muassa nopeammin vastoinkäymisistä.

Yksinäisyys ja läheisten ihmissuhteiden vähyys voivat olla ihmisen hyvinvoinnille vaarallista.

– Yksinäiseltä ihmiseltä puuttuu keskeinen keino ymmärtää ympärillä tapahtuvia asioita. Jos negatiivisia kokemuksia ei pääse ilmaisemaan kenellekään, paisuvat ne helposti oman mielen sisällä ja muuttuvat epärealistisiksi sekä kaiken muun alleen peittäviksi. Yksinäisyys lisää stressin, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden riskiä, mutta myös monien muiden sairauksien, kuten sydäntautien vaaraa, Kohtala sanoo.

Aitoa vuorovaikutusta ja hyväksyntää

Jotta ystävyys on henkistä kasvua ja hyvinvointia tukevaa, tulisi sen perustua vastavuoroisuuteen ja sallivuuteen. Kohtalan mukaan ystävyys on aito vuorovaikutussuhde, jossa kumpikin saa vuorollaan jakaa sekä iloisia että ikäviä kokemuksia. Välillä toisella voi olla enemmän kuormaa jaettavaksi, mutta tasavertaisessa ystävyydessä tämäkin vaihtelu sallitaan ja hyväksytään tietoisena siitä, että omillekin huolille löytyy tarvittaessa jakaja toisesta ihmisestä.

– Pinnallinen suhde, joka toimii vain yhteen suuntaan ja jossa vain toinen ottaa vastaan huolia ja tukee, ei ole ystävyyssuhde vaan enemmänkin haitallinen riippuvuussuhde. Aitoon ystävyyteen myös kuuluu, että hyväksytään toisen vaillinaisuudet, epäonnistumiset sekä kipeät ja aratkin asiat. Ystävyys on henkilökohtainen luottamussuhde, jossa voi kokea olevansa täysin oma itsensä.

Kateus ja mustasukkaisuus ystävyydestä koettelevat ystävyyssuhteita eniten.

– Kateus on myrkkyä ystävyyksille. Kateuden tunne on paitsi haastavaa tunnistaa ja hyväksyä, vaikeaa on myös ymmärtää, mistä se todella kertoo. Kateuden taakse kurkistamalla kateuden voi kääntää myös itselle tärkeiden arvojen pohtimiseksi: arvostan tätä toisessa ja toivoisin sitä itselleni, miten siinä onnistuisin? Tällöin ystävän menestys tai onni voi antaa suuntaa itselle, eikä kateuden tarvitse muuttua myrkylliseksi.

Yksi ystävyyden mittari myös on, kuinka hyvin kahdenkeskinen ystävyyssuhde kestää puolisoja tai muita kolmansia osapuolia. Kun tasapainotilanne muuttuu, ystävyys täytyy neuvotella uudelleen. Tämä jää kuitenkin usein tekemättä, ja ihmiset lipuvat kauemmas silloinkin, kun tilanne olisi korjattavissa.

Välittämisen ilmaisu lujittaa ystävyyksiä

Kohtala neuvoo hoitamaan ystävyyssuhteita viettämällä laatuaikaa sekä lisäämällä aitoa läsnäoloa ja hyväksyntää.

– Se, että osoittaa olevansa kiinnostunut toisen elämästä, lujittaa ystävyyksiä. Välittämisen ja hyvän tahdon ilmaiseminen herättää toisessa tunteen, että on tullut kohdatuksi. Tämä käynnistää usein positiivisen kehän, jossa toinen tarjoaa osaltaan vastaavanlaista tukea ja hyväksyntää. Ongelmien selvittäminen ja anteeksi pyytäminen ovat ystävyyksien ylläpidossa myös ensiarvoisen tärkeitä ja lujittavat ystävyyssidettä entisestään. Ystävää ei kannata hylätä heti ensimmäisen kuprun kohdalla, Kohtala neuvoo.

Ystävyyksiin kuuluu myös historiallisuus, sillä ystävyydet liittyvät usein eri elämänvaiheisiin.

– Ajan saatossa syntyneistä ystävyyksistä piirtyy historiallinen kartta siitä, keitä olemme. 20 vuotta vanha ystävyys on arkisto yhteisistä muistoista, joista toinen voi muistuttaa ja joihin voi yhdessä palata.

Tutustu mielen hyvinvoinnin palveluihimme

Lue myös:

Varaa aika
Verkkoajanvaraus 030 6000*

Yhteystiedot
Jaakonkatu 3 B, 3.krs
00100 Helsinki

Vaihde: 030 633 11
Asiakaspalvelu: 030 6000*
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@terveystalo.com

Lataa sovellus

*030 6000 puhelun hinta on matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 19,33 snt/min ja lankaliittymästä 8,35 snt/puhelu + 3,20 snt/min. Jonotus on maksullista.

Terveystalolla on Labquality Qualificationin ISO 9001 -laatusertifikaatti - Klikkaa saadaksesi lisätietoa

Suomalaisen työn liiton jäsen

Suomalaista palvelua

Suosikit

Tervetuloa Oma Terveys -palveluun!

Oma Terveys -palvelun kautta näet tulevia hoitotapahtumiasi ja aikaisempiin käynteihisi liittyviä tietoja. Etusivulla esitetään tiedoistasi kooste - lisää tietoja löydät muista osioista.

 

Kehitämme sivustoa jatkuvasti - anna palautetta ja vaikuta.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet

Lapsen terveys

Liikkujan terveys

Miehen terveys

Naisten terveys

Seniorin terveys

Terveystalo toimii yli sadan urheiluseuran yhteistyökumppanina. Valitse seura, johon itse tai perheenjäsenesi kuuluvat.